Τελικά οι Simpsons προβλέπουν τα πάντα ή όχι;
Ποιοι κρύβονται πίσω από τις τρομακτικές προβλέψεις και τι να περιμένουμε το 2024;
Επιμέλεια κειμένου: Μυρτώ Τούλα, Χρυσάνθη Αρχοντίδου
Oι Simpsons είναι πολύ περισσότερα από απλά ένα κινούμενο σχέδιο το οποίο αγαπήθηκε από όλες τις γενιές για διάφορους λόγους. Μέχρι σήμερα όμως, έχει χαρακτηριστεί ως ένας καθρέφτης της σύγχρονης κοινωνίας και ένα εργαλείο για να παρουσιαστούν και να σχολιαστούν πολυάριθμα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των θεωριών συνωμοσίας που πολλές φορές όμως βγήκαν αληθινές.
Ποιοι “κρύβονται” πίσω από τους Simpsons και πώς δημιουργήθηκαν
Οι δημιουργοί του “The Simpsons” είναι οι Matt Groening, James L. Brooks και Sam Simon. Ο Groening είναι ο κεντρικός δημιουργός της σειράς, ενώ ο Brooks και ο Simon ήταν παραγωγοί και συν-δημιουργοί. Ο κεντρικός δημιουργός της σειράς, Matt Groening, γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1954 στο Πόρτλαντ της Όρεγκον. Πέρα από το “The Simpsons”, είναι επίσης γνωστός για τη δημιουργία του “Futurama”. Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για το έργο του.
Ο James L. Brooks, είναι ένας από τους παραγωγούς και συν-δημιουργούς του “The Simpsons”. Γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1940 και έχει επίσης εργαστεί σε άλλες δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως το “The Mary Tyler Moore Show” και το “Taxi”. O Sam Simon, ήταν ένας από τους παραγωγούς και συν-δημιουργούς του “The Simpsons”. Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1955 και δυστυχώς απεβίωσε το 2015. Εκτός από το “The Simpsons”, εργάστηκε και σε άλλες τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ επιδόθηκε και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες μετά τον χαρακτηρισμό του με καρκίνο.
Η ιδέα για τους “Simpsons” προήλθε από τον Matt Groening, όταν ο James L. Brooks του ζήτησε να δημιουργήσει μια σειρά κινουμένων σχεδίων βασισμένη στις συνήθειες της οικογένειας του. Αρχικά, ο Groening σχεδίασε γρήγορα τους χαρακτήρες της οικογένειας Simpson, εμπνευσμένους από τα μέλη της δικής του οικογένειας, όπως τον Homer (βασισμένο στον πατέρα του), τη Marge (βασισμένη στη μητέρα του), την Lisa και τον Bart (βασισμένα στα ονόματα των αδελφών του). Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν απλοί, αλλά έχασαν στη συνέχεια την κλασική τους μορφή, μετατράπηκαν και εξελίχθηκαν στους χαρακτήρες που γνωρίζουμε σήμερα.
Simpsons, προβλέψεις και θεωρίες συνωμοσίας
Από την πρώτη του προβολή το 1989, οι “Simpsons” έχουν αναπτύξει μια φανατική βάση οπαδών και έχουν γίνει γνωστοί για την ικανότητά τους να παρουσιάζουν σοβαρά θέματα με χιούμορ και να σπάνια φοβούνται να πιέσουν τα όρια. Με τη διάρκεια των σεζόν, έχουν παρουσιάσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, κάποιες από τις οποίες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών και των αναλυτών.
Μια από τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν τους “Simpsons” είναι η θεωρία της προβλέψεως. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι η σειρά έχει προβλέψει πολλά σημαντικά γεγονότα στον πραγματικό κόσμο πριν συμβούν, όπως πολιτικές εκλογές, τραγικά συμβάντα και επιστημονικές ανακαλύψεις. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι είναι απλώς παρατηρήσεις που προσαρμόζονται στα πραγματικά γεγονότα μετά την εκδήλωσή τους.
Επιπροσθέτως, κάποιοι πιστεύουν ότι η σειρά περιέχει κρυμμένα μηνύματα και σύμβολα που αποκαλύπτουν μια κρυφή ατζέντα ή προσπαθούν να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις των θεατών. Αυτή η θεωρία συνήθως προκαλεί διχασμό μεταξύ των οπαδών, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι είναι απλώς φαντασία, ενώ άλλοι επιμένουν στο ότι υπάρχουν περίεργες συνδέσεις και μηνύματα στη σειρά.
Ωστόσο, πέρα από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, οι “Simpsons” είναι γνωστοί και για τη διαχρονική τους αξία ως πηγή χιούμορ και κοινωνικής σάτιρας.
Ας δούμε που έχουν επαληθευθεί οι Simpsons
– Εκλογές του Ντόναλντ Τραμπ: Σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε το 2000 με τίτλο “Bart to the Future”, ο Μπαρτ βλέπει μια μελλοντική εικόνα όπου η αδελφή του, Λίζα, είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ίδια εικόνα, η Λίζα αναφέρει ότι προηγήθηκε μια περίοδος “Χαλαρών Μυαλών” κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προκατόχου της, που ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό θεωρήθηκε από πολλούς ως προφητεία της εκλογής του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ το 2016.
-Η επιδημία του Έμπολα: Σε ένα επεισόδιο του 1997 με τίτλο “Lisa’s Sax”, η Marge διαβάζει ένα βιβλίο για παραμυθένιες ασθένειες στον Bart, μεταξύ των οποίων και το Έμπολα. Πολλοί θεώρησαν αυτό το σκηνικό ως προφητικό, καθώς το Έμπολα έγινε παγκόσμιος παράγοντας το 2014.
-Πόλεμος Ιράκ: Μέσα από την σάτιρα, οι simpsons είχαν προβλέψει και τον πόλεμο στο Ιράκ και την εμπλοκή της Αμερικής σε αυτόν, ενώ αρκετά επεισόδια έχουν αναφερθεί σε διάφορες παγκόσμιες κρίσεις, και η κλιματική αλλαγή, πριν από την εμφάνισή τους στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.
–Η αραβική Άνοιξη: Σε ένα επεισόδιο του 2002, ο Homer παίρνει δουλειά σε εργοστάσιο στο εξωτερικό και απεικονίζεται να εργάζεται στην Αραβία Σαουδικής Αραβίας. Αυτό έγινε προφητικό, καθώς λίγα χρόνια αργότερα ξέσπασε η αραβική Άνοιξη, με μεγάλες αναταραχές σε πολλές αραβικές χώρες.
-Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού: Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι “Simpsons” προέβλεψαν την πανδημία του κορονοϊού. Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τους δημιουργούς, υπάρχουν επεισόδια που αναφέρονται σε παρόμοιες ιογενείς επιδημίες.
– Οικονομική κρίση στην Ευρώπη: Σε ένα επεισόδιο το 1998, ο Χόμερ παίρνει ραδιοφωνική εκπομπή που μεταφέρεται από το Ρίο Ντε Τζανέιρο στην Αμερική και αναφέρει: “Από το στούντιο μας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, είμαστε ευτυχισμένοι που δεν είμαστε στην Ευρώπη”. Αυτό θεωρήθηκε προφητικό, καθώς λίγα χρόνια αργότερα ξέσπασε μια σοβαρή οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
-Μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα: Σε ένα επεισόδιο το 1991, οι “Simpsons” έχουν μια σκηνή όπου διακοπές στην Ελλάδα είναι επικίνδυνες λόγω ανθρωποκυνηγητού. Αυτό θεωρήθηκε προφητικό όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε μετέπειτα δυσκολίες με τη μετανάστευση και την παράνομη μετανάστευση.
– Η ανατροφοδότηση του Στίβεν Χόκινγκ: Σε ένα επεισόδιο του 1999, ο Στίβεν Χόκινγκ εμφανίζεται και ανατροφοδοτεί τον Homer για να διαπραγματευτεί μια θέση στο διαστημικό πρόγραμμα NASA. Αυτό έγινε προφητικό όταν ο πραγματικός Στίβεν Χόκινγκ επισκέφτηκε το Springfield σε μια από τις τελευταίες σεζόν της σειράς.
– Η εκρηκτική άνοδος των κρυπτονομισμάτων: Σε ένα επεισόδιο του 2013 με τίτλο “Specs and the City”, οι “Simpsons” παρουσιάζουν τον Bart να εκμεταλλεύεται την εκρηκτική ανόδο των κρυπτονομισμάτων. Αυτό έγινε προφητικό όταν τα κρυπτονομίσματα έγιναν ευρέως γνωστά και απέκτησαν μεγάλη αξία.
-Η εξάπλωση της ιστορίας του “Game of Thrones”: Σε ένα επεισόδιο του 2017, οι “Simpsons” δείχνουν μια αναφορά στο “Game of Thrones”, με τον Homer να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζόμπι. Αυτό έγινε προφητικό καθώς το “Game of Thrones” έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές.
-Εισβολή στο Καπιτώλιο: Στην 7η σεζόν της σειράς, στο επεισόδιο με τίτλο «The Day the Violence Died» (σ.σ η μέρα που πέθανε η βία), απεικονίζονται δεκάδες άνθρωποι να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, κρατώντας όπλα, ακόμα και βόμβες.
-Bitcoin: Το Bitcoin δεν έχει αναφερθεί επίσημα στη σειρά “The Simpsons”, αλλά υπήρξαν σκηνές που αναφέρονται στην κρυπτονομισματική αγορά και την τεχνολογία των blockchain. Για παράδειγμα, σε ένα επεισόδιο με τίτλο “Frinkcoin”, ο Κρούσους Λούσιους Φρινκ (Professor Frink) δημιουργεί ένα δικό του κρυπτονόμισμα, το Frinkcoin, το οποίο καταλήγει να προκαλεί χάος και απώλειες για τους κατοίκους της Σπρίνγκφιλντ.
-Θηριοδαμαστές και simpsons: Στο επεισόδιο των “Simpsons” με τίτλο “The Last Temptation of Krust” (Η Τελευταία Πειράτισσα του Κραστ), που προβλήθηκε στην 9η σεζόν της σειράς, ο Κραστυ ο Κλόουν, ένας από τους χαρακτήρες των “Simpsons”, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του και να γίνει θηριοδάμαστρος. Ωστόσο, η προσπάθειά του δεν είναι επιτυχής και επιστρέφει στον κόσμο του κλόουν.
-Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, υπάρχει μια σκηνή όπου ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής ανακοινώνει τον θάνατο της Βασίλισσας της Αγγλίας. Αυτή η σκηνή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί παρερμηνεύσαν την ανακοίνωση ως πραγματικό γεγονός, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μέρος της φαντασίας του επεισοδίου, ωστόσο η αναγγελία ημερομηνίας θανάτου της Βασίλισσας είναι αληθινή.
-Κατασκοπεία NSA: Η NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) έχει αναφερθεί σε ορισμένα επεισόδια των “Simpsons”, συχνά με τη μορφή σάτιρας ή αναφοράς στην παρακολούθηση ή τις μυστικές δραστηριότητες του κράτους. Μια από τις πιο γνωστές αναφορές είναι στο επεισόδιο “Homer Badman” (Ο Χόμερ Κακοποιός) της 6ης σεζόν, όπου ο Χόμερ αισθάνεται καταδιωκόμενος όταν ένα πολεμικό ελικόπτερο του στρατού εμφανίζεται έξω από το παράθυρό του. Αυτή η σκηνή αναφέρεται στις φήμες που είχαν διαδοθεί τη δεκαετία του ’90 για το εάν η NSA παρακολουθούσε τους πολίτες. Παρόλο που αυτή η αναφορά είναι σατιρική, αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο οι “Simpsons” χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αναδείξουν και να σχολιάσουν θέματα της κοινωνίας και της πολιτικής.
-Πυρηνική ενέργεια/ ψάρι με τρία μάτια: Υπάρχει μια σκηνή στη σειρά “The Simpsons” που περιλαμβάνει ένα ψάρι με τρία μάτια. Αυτή η σκηνή εμφανίζεται στο επεισόδιο “Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish” (Δύο Αυτοκίνητα σε Κάθε Γκαράζ και Τρία Μάτια σε Κάθε Ψάρι) της πρώτης σεζόν της σειράς. Σε αυτό το επεισόδιο, ο Bart και ο Homer πιάνουν ένα ψάρι με τρία μάτια στη λίμνη της Springfield. Αυτό το γεγονός προκαλεί μια σειρά από γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας της Μρ. Burns να τρέφει το ψάρι με σκοπό να αποκτήσει την υποστήριξη του κοινού κατά τις εκλογές. Αυτό το επεισόδιο αναφέρεται σε θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και περιείχε πολλές σάτιρες σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική και τις πρακτικές της βιομηχανίας.
-Πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας: Χρήστες στα social media σημείωσαν ότι οι παραγωγοί είχαν «προβλέψει» την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήδη από το 1998. Συγκεκριμένα, σε επεισόδιο εκείνης της χρονιάς, προβάλλεται η επανεμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης, με μια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών ενώ εμφανίζεται και ο Λένιν να βγαίνει από ένα γυάλινο φέρετρο ως ζόμπι, ισχυριζόμενος ότι «πρέπει να συντρίψει τον καπιταλισμό».
Προφανώς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν συνεπάγεται την επιστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά παρόλα αυτά, οι χρήστες του Twitter βρήκαν το κλιπ εντυπωσιακά προφητικό. Σύμφωνα με μια αναφορά του Vox, το viral απόσπασμα είναι από ένα επεισόδιο του Μαρτίου του 1998 που ονομάζεται «Simpson Tide», όταν ακόμα πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ο Μπόρις Γέλτσιν. Ο δημιουργός των Simpsons, Al Jean, ανέφερε, στο The Hollywood Reporter, για την σύμπτωση αυτή: «Έχω βαρεθεί να το λέω αλλά γεννήθηκα το 1961, οπότε 30 χρόνια από τη ζωή μου έζησα με το φάσμα της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι, για μένα, δυστυχώς αυτό είναι περισσότερο ο κανόνας, παρά μια πρόβλεψη. Απλώς καταλάβαμε ότι τα πράγματα θα ήταν άσχημα. Η ιστορική επιθετικότητα δεν εξαφανίζεται ποτέ και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το 1998, όταν προβλήθηκε αυτό το επεισόδιο, ήταν ίσως το ζενίθ των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Αλλά από τότε που εμφανίστηκε ο Πούτιν, σχεδόν όλοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι κακός και ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα. Αυτό είναι το είδος της πρόβλεψης, που συνέβη».
Οι προβλέψεις των Simpsons για το 2024 και το μέλλον
– Επικοινωνία με ολογράμματα: Από τις προβλέψεις της σειράς δεν θα μπορούσαν να λείπουν αυτές που αφορούν την τεχνολογία και φυσικά το ΑΙ. Στο επεισόδιο “Bart to the Future”, φαίνεται η ζωή του γιού της οικογένειας ως ενήλικας, στο μέλλον. Σε αυτό το πιθανό μέλλον, οι άνθρωποι δεν θα μιλούν πλέον μεταξύ τους στο τηλέφωνο, αλλά θα μπορούν να εμφανίζονται ως ολογράμματα και να μιλούν ακριβώς μπροστά στον συνομιλητή τους. Κάτι το οποίο μπορεί να μας ακούγεται ακραίο, ωστόσο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, με την apple να λανσάρει μέσα στη χρονιά τα γυαλιά Apple Vision Pro, με τα οποία καθίσταται δυνατή η κλήση με ολόγραμμα.
– Η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά τους εργαζόμενους: Μία σκοτεινή πρόβλεψη σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζεται στο επεισόδιο “Ο φίλος μου, το Ρομπότ”, που φοβόμαστε να γίνει πραγματικότητα. Όλοι οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο που εργάζεται ο Hommet, αντικαθίστανται από ρομπότ και ο πατέρας της οικογένειας είναι ο μόνος που συνεχίζει να εργάζεται εκεί. Ως αποτέλεσμα, το Springfield, καταλήγει με 99% ανεργία.
– Πόλεμος Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου: Στο επεισόδιο “Kosovo Autumn”, η οικογένεια Simpson, παρακολουθεί σε έναν κινηματογράφο τέχνης μία ταινία, η οποία δείχνει τις θλιβερές συνέπειες ενός νέου και ανανεωμένου πολέμου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με τους στρατιώτες να περιφέρονται σε ένα άγονο τοπίο, κατεστραμμένο από τον πόλεμο.
https://youtu.be/vL-S51YeOLE
– Ταξίδι στον Άρη: Στο επεισόδιο “The Marge-ian Chronicles”, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2016, η Lisa εγγράφεται σε ένα πρόγραμμα αποστολής στον Άρη, το οποίο θα την οδηγήσει στον πλανήτη σε 10 χρόνια. Αυτό που η σειρά λέει ότι είναι εφικτό το 2025, φαίνεται να είναι στα σκαριά ήδη έναν χρόνο νωρίτερα, με το σχέδιο αποστολής στον Άρη, του δισεκατομμυριούχου Elon Musk.
– Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σε ένα επεισόδιο του 1995 της σειράς, που διαδραματίζεται 10 χρόνια στο μέλλον, ο Άγγλος αρραβωνιαστικός της Lisa, λέει ότι οι Άγγλοι κέρδισαν τους Αμερικάνους στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό που κάνει αυτό το σενάριο τρομακτικό, είναι το γεγονός ότι πολλές προβλέψεις που έγιναν στο συγκεκριμένο επεισόδιο, επαληθεύτηκαν μεταγενέστερα, με καθυστέρηση αρκετών ετών.
– Επανεκλογή του Donald Trump: Σε ένα επεισόδιο της σειράς του 2015, όπου οι Simpsons ταξιδεύουν στο μέλλον, βλέπουμε τον Homer να “πετάει” πάνω από μία πινακίδα, η οποία αναγράφει “Trump 2024”. Αυτό το επεισόδιο μεταδόθηκε, πριν καν ακόμα ο Trump κερδίσει την προεδρία το 2016, κάτι που σημαίνει για πολλούς ότι ίσως η σειρά επιβεβαιωθεί για ακόμα μία φορά.
– Εικονικό (Virtual) Φαγητό: Στο επεισόδιο με την ονομασία “Friends and Family”, ο Ηοmer και η Marge φαίνεται να τρώνε εικονικό φαγητό, μέσα από ένα καλώδιο – καλαμάκι των ακουστικών εικονικής πραγματικότητας. Μπορεί κάτι τέτοιο να μας ακούγεται μέχρι και σήμερα εξωπραγματικό, όμως η κατανάλωση φαγητού μέσω VR, είναι κάτι το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 2024.
– Παγκόσμια οικονομική κατάρρευση: Με τους ολοένα και αυξανόμενους πολέμους τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία έντονη παγκόσμια οικονομική αναταραχή, την οποία φυσικά είχε προβλέψει η σειρά. Οι Simpsons μας είχαν ήδη προειδοποιήσει για μία τέτοια εξέλιξη, σε ένα επεισόδιο του 2000, “Bart To The Future”. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο πληθωρισμός παίρνει μέρος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump και προβλέπει μία τεράστια οικονομική κατάρρευση.