Διεθνή

Τεντ Σαράντος: Ο «εγκέφαλος» του Netflix με καταγωγή από τη Σάμο

«Δεν ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε. Ξοδεύουμε από τα έσοδά μας» - Ποιος είναι ο Θεόδωρος-Αντώνιος Κυριαζάκης -όπως είναι το πραγματικό όνομα του Τεντ Σαράντος.

Parallaxi
τεντ-σαράντος-ο-εγκέφαλος-του-netflix-με-κ-668801
Parallaxi
Πηγή: Facebook

Τρεις μήνες συμπληρώνει στη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου της Netflix Inc ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος που προήχθη στο συγκεκριμένο πόστο από υπεύθυνος περιεχόμενου της γνωστής πλατφόρμας.

Ο Σαράντος διατηρεί βέβαια ηγετικό ρόλο στο χειρισμό ζητημάτων που σχετίζονται με το περιεχόμενο των εκπομπών και ταινιών της Netflix.

Η προαγωγή έγινε σε μία περίοδο που η Netflix εκτίμησε ότι θα καταγράψει επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού των συνδρομητών της, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αφού σύμφωνα με τους αναλυτές για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αναμένονταν κατά μ.ο 5,3 εκατομμύρια συνδρομητές, αλλά από την πλευρά της η εταιρία προέβλεπε ότι ο αριθμός των νέων συνδρομητών της θα άγγιζε τους 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Οι ελληνικές ρίζες

Έλληνας τρίτης γενιάς, ο Θεόδωρος-Αντώνιος Κυριαζάκης -όπως είναι το πραγματικό όνομα του Τεντ Σαράντος- βρίσκεται πίσω από την κορυφαία παγκοσμίως συνδρομητική υπηρεσία Netflix. Ο Σαράντος, έχει καταγωγή από τη Σάμο και γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, δηλώνει καθολικός και είναι το τέταρτο από τα πέντε παιδιά ενός ηλεκτρολόγου και μιας νοικοκυράς.

Αγάπησε με πάθος τη δημοσιογραφία από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια. Το 1979 ξεκίνησε να δουλεύει σε αλυσίδα βίντεο κλαμπ. Στα 24 χρόνια του εγκατέλειψε τις σπουδές δημοσιογραφίας που είχε ξεκινήσει στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα γιατί έγινε περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής βιντεοκασετών στις ΗΠΑ.

Το 1999 γνωρίστηκε με τον ιδρυτή του Netflix Ριντ Χάστλινγκς και έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στην εταιρεία ως στέλεχός της.

Είναι παντρεμένος δύο φορές και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η δεύτερη σύζυγός του, η Νικόλ Αβάντ, είναι πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στις Μπαχάμες και προσωπική φίλη του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ανεβοκατεβάζει προέδρους»

Τον Μάιο του 2011 ο Σαράντος αποφάσισε την αγορά των δικαιωμάτων για τη σειρά «House Of Cards» έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα είναι τεράστια επιτυχία, κάτι που φάνηκε από τον πρώτο κιόλας κύκλο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το «Narcos», τη σειρά που σκιαγραφεί την άνοδο και την πτώση του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ, η οποία επίσης σάρωσε σε θεαματικότητα.

Ο Τεντ Σαράντος ήταν ο βασικός υπεύθυνος για να «ανεβάσει» τον (τηλεοπτικό) προεδρικό θώκο των ΗΠΑ τον Φρανκ Άντεργουντ (κατά κόσμον Κέβιν Σπέισι) ενός ήρωα που είχε άδοξο τέλος εξαιτίας των δικαστικών «περιπετειών» του ηθοποιού. Ο σάλος που ξέσπασε γύρω από τον Σπέισι και τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης οδήγησαν τον Σαράντος στην απόφαση να απομακρύνει τον Σπέισι από τη σειρά, με την προεδρική σκυτάλη να περνάει στην Ρόμπιν Ράιτ.

Ένας «τιτάνας» στην «αυλή» των Ομπάμα

Η άνοδος του Netflix υπήρξε εντυπωσιακή καθώς από μία εταιρεία, που διακινούσε βιντεοκασέτες-DVD μέσω ταχυδρομείου, εξελίχθηκε σε κολοσσό παραγωγής ταινιών και σειρών, που διανέμονται online σε συνδρομητές.

Eίναι διαθέσιμο παγκοσμίως πλην της Κίνας, της Βόρειας Κορέας, της Κριμαίας και της Συρίας, λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

Φανατικός υποστηρικτής των Δημοκρατικών ο Σαράντος αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα πρόσωπα στις ΗΠΑ.

Κάτι που πιστοποιείται και από τη στενή φιλική σχέση που διατηρεί με το ζεύγος Ομπάμα. Ήταν άλλωστε αυτός που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου συγκέντρωσε ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 700.000 δολαρίων μέσω φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

Ο Σαράντος έχει βρεθεί στη λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και μάλιστα στην κατηγορία «Τιτάνες» του περιοδικού TIME.

Η «σύγκρουση» με το Φεστιβάλ Καννών

Το 2018 η Netflix Inc μέσω του Σαράντος είχε ανακοινώσει ότι θα αποσύρει εντελώς τις ταινίες του από τη φετινή διοργάνωση. Αυτό συνέβη μετά την επιβολή του κανόνα ότι θα μπορούν να προβληθούν μόνο εκτός συναγωνισμού. Ένας κανόνας που θεσπίστηκε σε μια απόπειρα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Τιερί Φρεμό να βρει ένα modus vivendi με την streaming υπηρεσία και τους εξοργισμένους γάλλους αιθουσάρχες που την περσινή χρονιά παραλίγο να τον λιντσάρουν επειδή συμπεριέλαβε στο επίσημο Διαγωνιστικό δύο ταινίες του Netflix χωρίς κινηματογραφική διανομή.

Από την πλευρά του ο Φρεμό τότε είχε δηλώσει ότι το Netflix είναι «πάντα ευπρόσδεκτο» στις Κάννες. «Έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Netflix. Ωστόσο κάθε ταινία που διαγωνίζεται πρέπει να είναι ανοικτή στη διανομή στις αίθουσες. Κάναμε δύο προτάσεις για δύο ταινίες (την παραγωγή ή τη διανομή των οποίων έκανε το Netflix): μια να μετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα και μια άλλη, ίσως την ταινία “The Other Side of the Wind”, να προβληθεί στο τμήμα εκτός διαγωνισμού» τονίζοντας ότι ο όμιλος αρνήθηκε.

«Ξοδεύουμε από τα έσοδα μας»

Καμία άλλη εταιρεία στο χώρο των μέσων ενημέρωσης δεν επεκτείνεται τόσο γρήγορα και δεν συζητιέται τόσο πολύ όσο το Netflix. Όπως σχολίασε και ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «παγκοσμιοποίησαν πλήρως την τηλεόραση και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί».

Κάποιοι αναλυτές και παράγοντες της βιομηχανίας εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με την πολιτική δαπανών της εταιρείας. Την κατηγορούν, μάλιστα, για υπερβολές. «Δεν ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε. Ξοδεύουμε από τα έσοδά μας», απαντάει ο Σαράντος. «Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους στη βιομηχανία», επιμένει.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian, Film Independent, The New York Times, Variety

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα