Featured

Τέσσερα soundtracks σειρών του Netflix που θες να ακούς ξανά και ξανά

Βάλτε τη μουσική στο τέρμα και απολαύστε!

Γιάννης Συκοβάρης
τέσσερα-soundtracks-σειρών-του-netflix-που-θες-να-ακούς-589116
Γιάννης Συκοβάρης

Ένα βασικό συστατικό για μια επιτυχημένη σειρά ή ταινία είναι η μουσική της. Πολλές φορές δεν δίνουμε τη σημασία που χρειάζεται στο ηχητικό κομμάτι μιας κινηματογραφικής δημιουργίας, άλλοτε γιατί έχει επιτυχημένα καταφέρει να γίνει “αόρατο” κι άλλες επειδή συνηθίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα στο οπτικό ερέθισμα. Ήρθε όμως η στιγμή να μιλήσουμε για τέσσερα soundtracks που αξίζουν τη προσοχή σας.

Derry Girls (2018 – συνεχίζεται) από τη δημιουργό Λίσα ΜακΓκι.

Τη δεκαετία του 90 κι ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κορυφώνονται,  μία παρέα κοριτσιών κι ενός αγοριού, ανακαλύπτουν τι σημαίνει να είσαι έφηβος σε ένα καθολικό σχολείο θηλέων, στο Derry της Ιρλανδίας. Το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό, οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν εξωφρενικές και η μουσική στη σειρά άφθονη.

Από τη πρώτη κιόλας σκηνή, καθώς εισαγόμαστε στη πολύπαθη πόλη του Derry, το “Dreams” των “Cranberries” παίζει στο background και μας γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο το χωροχρονικό σύμπαν της σειράς. Το “Derry Girls”, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την ποπ μουσική του 90, χρησιμοποιεί ακατάπαυστα επιτυχίες τις εποχής αλλά και παραγνωρισμένα κομμάτια της Ιρλανδικής μουσικής σκηνής.

Πέρα από το αίσθημα νοσταλγίας που δημιουργεί η μουσική, τα τραγούδια που επιλέγονται υπερτονίζουν τα κωμικά σημεία της σειράς, της δίνουν έναν φρέσκο και νεανικό ρυθμό και στυλ, αλλά δεν παραλείπουν και να σχολιάσουν και τις δυσκολίες της εποχής. Επανερχόμενοι και πάλι στο “Dreams” των “Cranberries”, το οποίο ανοίγει αλλά και κλείνει την πρώτη σεζόν επεισοδίων, δημιουργεί γλυκόπικρα συναισθήματα, αντιπαραβάλλοντας την αθωότητα των νεαρών πρωταγωνιστών και τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα, εκείνη την εποχή.

Μερικές επιλογές: Salt-N-Pepa’s “Push It” και “Let’s Talk About Sex , “Girls and Boys” των Blur, “Waterfalls” από “TLC” και “Ice Ice Baby” από “Vanilla Ice”

*Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το soundtrack της σειράς στο Spotify.

The End Of The F…ing World (2017 – 2019) από τον δημιουργό Τζόναθαν Έντγουισλ.

Η Άλυσα και ο Τζέιμς, δύο έφηβοι που ασφυκτιούν στη μικρή αγγλική πόλη στη οποία μένουν, ψάχνουν κάτι για να επαναστατήσουν και να ξεφύγουν από τις ζωές στις οποίες είναι παγιδευμένοι. Ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι ενηλικίωσης, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που τους φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής και πολλά περισσότερα από όσα είχαν υπολογίσει.

Η σειρά καταφέρνει να ισορροπήσει με επιτυχία ανάμεσα σε ιδιαίτερα κωμικές και δραματικές σκηνές και να μιλήσει με ειλικρίνεια για σημαντικά θέματα όπως η εφηβεία, η ψυχική ασθένεια, ο θάνατος και η παρενόχληση.  Παράλληλα, είναι άκρατα ρομαντική και υπέροχα στυλιζαρισμένη, γεγονός στο οποίο συμβάλει η μουσική και το soundtrack. Με επιλογές ροκ κομματιών από τις δεκαετίες του 50 και του 60 αλλά και τραγουδιών επηρεασμένων από αυτές, το “The End Of The F…ing World” δημιουργεί μία ιδιαίτερη ταυτότητα, που σφραγίζεται και από τη διεύθυνση φωτογραφίας, τη σκηνογραφία και τη σκηνοθεσία.

Πέρα όμως από αισθητικούς λόγους, η μουσική εδώ έχει και μία σημαντική δραματουργική λειτουργία. Οι χαρακτήρες της σειράς, όπως και το soundtrack, μοιάζουν να είναι κάπως παράταιροι, σαν βγαλμένοι από άλλη εποχή. Δεν ταιριάζουν καθόλου στον κόσμο που τους περιβάλλει και προσπαθούν να βρουν τη δική τους σφραγίδα. Η μουσική, ερχόμενη από άλλες δεκαετίες, έρχεται να τονίσει αυτή το χαρακτηριστικό και δημιουργεί μια άχρονη, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Μερικές επιλογές: Lonesome Town – Ricky Nelson, We Might Be Dead by Tomorrow – Soko , Superboy & Supergirl – Tullycraft,  At Seventeen – Janis Ian, Laughing on The Outside – Bernadette Carroll, Keep On Running – The Spencer Davis Group

*Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το soundtrack της σειράς στο spotify.

Sex Education (2019 – συνεχίζεται) από τη δημιουργό Λόρι Ναν.

Το “Sex Education” ακολουθεί τον Ότις Μίλμπερν, έναν ανασφαλή έφηβο, ο οποίος δυσκολεύεται να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητα του, γεγονός στο οποίο έχει συντελέσει η μητέρα του, η οποία είναι σύμβουλος σεξουαλικής υγείας και αντιμετωπίζει το θέμα με άκρατη ειλικρίνεια και ευθύτητα, με αποτέλεσμα να του προκαλεί στρες. Όταν όμως Ότις δώσει συμβουλές σεξουαλικής υγείας σε έναν σκληροτράχηλο συμμαθητή του, θα βρεθεί να ιδρύει μια επιχείρηση συμβουλών σεξ με τη Μέιβ – μια ανεξάρτητη και γεμάτη αυτοπεποίθηση συμμαθήτρια του – για να βοηθήσει  τους συμμαθητές τους με τα σεξουαλικά τους προβλήματα.

Το “Sex Education” είναι μία ξεκαρδιστική σειρά, που καταφέρνει να μιλήσει με τρομερή ειλικρίνεια και αμεσότητα για το σεξ και το πως το αντιμετωπίζουν οι έφηβοι. Μέσα από τη μουσική της σειράς, δημιουργείται ένα soundtrack γεμάτο ενέργεια και νεανικότητα, που αναδεικνύει ευφάνταστα το πόσο άβολο, αστείο, αθώο και τελικά απελευθερωτικό είναι να μιλούν οι έφηβοι για θέματα που αδίκως θεωρούνται ακόμα ταμπού.

Οι μουσικές επιλογές μας μεταφέρουν στις δεκαετίες του 80 και του 90 και αποτελούν φόρο τιμής σε νεανικές ταινίες της εποχής. Ακούγονται καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι “The Cure” και ο “Lou Reed” Καθοριστικό ρόλο όμως, παίζουν τα τραγούδια της Ezra Furman, η οποία κλήθηκε να γράψει και να ερμηνεύσει ένα μεγάλο μέρος του soundtrack. Τραγούδια της όπως τα “Every Feeling” και “Love you so bad”, μεταφράζουν μουσικά την έντονη περίοδο της εφηβείας και όλα τα συναισθήματα που την ακολουθούν.

Μερικές επιλογές: Dr. Jekyll and mr. Hyde – Ezra Furman, Dancing with Myself – Billy Idol, F**k all the Perfect People – Chip Taylor, The New Ukrainians, Asleep – The Smiths, Boys Don’t Crie – The Cure, Seventeen – Sharon Van Etten.

*Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το soundtrack της σειράς στο spotify.

Bojack Horseman (2014 – 2020) από τον δημιουργό Μποπ Ράφαελ Γουάκσμπεργκ.

Το Bojack Horseman ξεκίνησε σαν μία σάτιρα για τη κουλτούρα του Χόλυγουντ αλλά εξελίχθηκε σε μία από τις πιο πολυ-επίπεδες, σκοτεινές, αστείες και ουσιαστικές σειρές που έχουν δημιουργηθεί. Κατάφερε να σκιαγραφήσει σημαντικά θέματα όπως η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και η βία, έμεινε καθ’ όλη τη διάρκειά του πολιτικό αλλά και αστείο και κατάφερε να προσεγγίσει το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης με μία πολυπλοκότητα και ειλικρίνεια, που δεν συναντάει κανείς συχνά.

Σε όλο αυτό το ταξίδι, η μουσική έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του animation. Από τη μία πλευρά, ο συνθέτης της σειράς Τζέσε Νόβακ, είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία όλων των πρωτότυπων τραγουδιών της σειράς, με εξαίρεση τους τίτλους αρχής και τέλους. Άλλοτε για να καυτηριάσει τη τοξική κουλτούρα του Χόλυγουντ, άλλοτε για να δημιουργήσει τραγούδια άμεσα συνδεδεμένα με τη συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων, κι άλλοτε για να ντύσει ηχητικά σκηνές, όπως στο περίφημο “σιωπηλό επεισόδιο” της τρίτης σεζόν, ο Νόβακ δημιουργεί μια ηχητική ταυτότητα για τη σειρά. Μοτίβα συνδεδεμένα με χαρακτήρες και πλοκές έρχονται να δυναμώσουν το συναισθηματικό αντίκτυπο της σειράς, κάνοντας σε να γελάσεις ή να συγκινηθείς.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και την χρήση ήδη υπαρχόντων κομματιών, που έρχονται να ενισχύσουν όλα όσα καταφέρνει ο Νόβακ, με τις δημιουργίες του. Από τη Νίνα Σιμόουν, μέχρι indie καλλιτέχνες του σήμερα, όπως οι Oberhofer, τα ήδη της μουσικής εναλλάσσονται ανάλογα με τις σεζόν, τους χαρακτήρες και τη πλοκή. Όπως κάνει όμως και η ίδια η σειρά, πολλές φορές θα σπάσουν τη καρδία σου σε πολλά κομμάτια, για να τα ξανα-κολλήσουν στη συνέχεια.

Μερικές επιλογές: Los Angeles – St. Vincent, Break My Fall – Doc Robinson, Last Hurrah – Vetiver, Sea of Dreams – Oberhofer, Stars – Nina Simone, Horse With No Name(cover) – Patrick Carney, Michelle Branch, Mr Blue – Cathrine Feeny.

*Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το soundtrack της σειράς στο spotify.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα