Θέατρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει για πέμπτη χρονιά πιο υποσχόμενο από ποτέ

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει με πλούσιες διεθνής θεατρικές παραγωγές, παράλληλες δράσεις και ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τους νέους της πόλης.

Parallaxi
το-διεθνές-φεστιβάλ-δάσους-επιστρέφε-1011570
Parallaxi

Πως φτιάχνουν την ιστορία τους τα ανθρώπινα όντα; Πως μπορεί από μια παρεξήγηση να αλλάξει ο ρους της ιστορίας; Πως μπορεί ένας σκίουρος να μας μιλήσει για τον ανθρώπινο πολιτισμό; Ένας σκίουρος ρακοσυλλέκτης συνομιλεί με τα σκουπίδια της ανθρωπότητας. Πως μπορεί ένας άνδρας να μπει στο σώμα μιας γυναίκας και να συνομιλήσει μαζί της; Μπορούμε να συμμετέχουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε μια κοινότητα; Και τελικά μπορούμε να συμφωνήσουμε;

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι διεθνής παραγωγές που έρχονται στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου.

Τη φετινή χρονιά θα φιλοξενηθούν στην πόλη παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία σε ένα ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεων με παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια από θεωρητικούς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής. Θέματα όπως η σχέση πραγματικότητας και τεχνολογίας, η ιστορική πραγματικότητα και η έννοια της προόδου, προβληματικές που αφορούν το φύλο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συμμετοχικότητα αλλά και τη μοναξιά, όπως επίσης και πολιτικοί προβληματισμοί γύρω από την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής και δημοκρατικής πρακτικής, φαίνεται να απασχολούν τους καλλιτέχνες στο έργο τους.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, που απαρτίζεται από τους Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ.), Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και Νίκο Καπέλιο (ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε.), διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα παραστάσεων “μικρής και ευέλικτης φόρμας αλλά μεγάλων ιδεών”, ένα πρόγραμμα που όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Σάββας Πατσαλίδης, “σεισμογραφεί με αμεσότητα τις δονήσεις του κοινωνικού σώματος”.

“Για την Θεσσαλονίκη το φεστιβάλ δεν είναι μια επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Η Θεσσαλονίκη πάσχει από μια παθογένεια εσωστρέφειας. Η παρουσία μιας δυναμικής κυψέλης φεστιβαλικής οντότητας μέσα στην πόλη θα αλλάξει τον θεατρικό πήχη και εκεί θα δουν και οι καλλιτέχνες και το κοινό, που βρίσκεται το σύγχρονο θέατρο σήμερα”, δήλωσε ο καθηγητής θεατρολογίας και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, Σάββας Πατσαλίδης.

Στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέρη Πελτέκη είναι η διεθνοποίηση του φεστιβάλ. Με μια επιλογή παραγωγών προσεκτικά διαλεγμένες που έρχονται από την διεθνή σκηνή, επιθυμούν να εδραιώσουν μια μοναδική ταυτότητα και να αναγεννήσουν το ενδιαφέρον για ένα φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας.

“Ως επιτροπή παίρνουμε επανειλημμένα το ρίσκο με τις παραγωγές που επιλέγουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι άλλωστε και πιο φιλική στη μικρή θεατρική φόρμα, την αντέχει και την αγαπά πιο πολύ. Οι μικρές φόρμες έχουν την αίσθηση του καινούργιου, του άγνωστου, του προσκλητικού και του προκλητικού μαζί και αυτό είναι κάτι που ταιριάζει στη πόλη. Τέλος, στόχος μας είναι οι νέοι. Θέλουμε να καταφέρουμε να φέρουμε ξανά την νεολαία στο θέατρο. Μικρές, ευέλικτες και ανήσυχες παραγωγές πιστεύουμε πως θα προσελκύσουν αντίστοιχα τους νέους ξανά στο θέατρο και αυτό είναι μια έντονη προβληματική μας, πως θα κάνουμε την πόλη να αισθάνεται νέα”, συμπλήρωσε ο Σάββας Πατσαλίδης.

Έτσι, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινούργιους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, καλλιτέχνες που συνομιλούν με την εποχή τους και που μοιράζονται τις έγνοιες και τα αδιέξοδα του θεάτρου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα σε μια μεταβατική ιστορική στιγμή, που μετεωρίζεται μεταξύ ενός παλιού και ενός νέου κόσμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις, διά ζώσης και διαδικτυακά, δράσεις στον δημόσιο χώρο, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ά.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Αυστριακής Πρεσβείας της Αθήνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Εισιτήρια online – L’ Angelo della Storia

Η ομάδα Sotterraneo από την Ιταλία, με το έργο L’ Angelo della Storia με αφορμή τη φιλοσοφική σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν και την περιγραφή του Άγγελου της Ιστορίας, αφηγείται παράδοξα γεγονότα, παράλογες ενέργειες ανθρώπων, επιφανών αλλά και άγνωστων, καταθέτοντας ένα ιστορικό υλικό, που αποτελείται από ανέκδοτες μικροϊστορίες, γεμάτες αντιφάσεις, τις οποίες η ομάδα επιχειρεί να ανασυνθέσει με σκοπό να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν οι αφηγήσεις στην αντίληψή μας για την πραγματικότητα.

Εισιτήρια online – Lullaby for Scavengers

Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Kim Noble από τη Μεγάλη Βρετανία, θα παρουσιάσει το Lullaby for Scavengers, μια προκλητική και αντισυμβατική παράσταση, που διερευνά τα κοινωνικά όρια, δοκιμάζοντας την αντοχή μας. Ο Kim Noble δημιουργεί μια πολυμεσική παράσταση για να μιλήσει για τη μοναξιά, για τη δυσκολία του να ζεις χωρίς να συμμετέχεις αλλά και για την ανάγκη για σύνδεση. Με εργαλείο του το χιούμορ, τη φαντασία και την ιδιαιτέρως λοξή ματιά του, καταθέτει μια δουλειά πρωτότυπη και μοναδική, πολύ μακριά από το συμβατικό θέατρο.

Εισιτήρια online – Be Arielle F

Το Be Arielle F του Simon Senn είναι μια διερεύνηση στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας, όπου ο καλλιτέχνης «δανείζεται» το γυναικείο σώμα της Arielle, μιας πραγματικής γυναίκας, και με τη βοήθεια 3D φακών, προσπαθεί να αποτυπώσει την αίσθηση που του προκαλεί η virtual αντικατάσταση του σώματός του, με αυτό της Arielle. Συζητάει μαζί της την εμπειρία του τρίτου σώματος, που έχει διαμορφωθεί και με τη βοήθεια μίας ψυχολόγου και ενός δικηγόρου, μελετά αυτή την παράδοξη σχέση τεχνολογίας, αναπαράστασης, φύλου και νόμου.

Εισιτήρια online – We are still watching

Το We are Still Watching της Ivana Müller είναι μια συμμετοχική περφόρμανς που διερωτάται για τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που παίρνονται για αυτούς. Στην παράσταση, οι θεατές δημιουργούν μια κοινότητα και παίρνουν αποφάσεις ατομικά και συλλογικά, μέσα από τη διαδικασία ανάγνωσης ενός κειμένου που τους δίνεται. Στόχος είναι να μετατραπούν οι θεατές σε ηθοποιούς, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην παράσταση, την οποία και διαμορφώνουν κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο.

Εισιτήρια online – Undone So Many

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ant Hampton θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, Undone So Many (between Lausanne and Izmir). Πρόκειται για μία παράσταση στο είδος του Autoteatro, που συνδυάζει την ηχητική αφήγηση με την αναγνωστική διεργασία του θεατή/ακροατή. To πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα έρευνας μέσω ενός οδοιπορικού στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Παράλληλες Δράσεις

Το κεντρικό πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων από διακαλλιτεχνικές και διεθνείς συνεργασίες. Το Orlando Trip και Θεσσαλονίκη – Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, το οποίο περιλαμβάνει την παράσταση Orlando Trip των Fox On Ice (Anna Luca Poloni και Christian Mair), Wolfgang Müller-Funk και Anna Maria Krassnigg, βασισμένη στον μύθο του Ορλάντο του Ludovico Ariosto και της Βιρτζίνια Γουλφ. Μέσα από δώδεκα τραγούδια και από αφηγηματικά ιντερλούδια μαθαίνουμε για την ιστορία ενός απεσταλμένου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που διασχίζει τη Μεσόγειο δύο φορές και επιστρέφει πίσω ως γυναίκα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή προβολή της παράστασης Iokasté του Lukáš Brutovský από το Prague City theatres & Slovak Chamber Theatre, εμπνευσμένη από το αρχαίο δράμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Catastrophe της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.
Περισσότερα για τις παράλληλες δράσεις εδώ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα