Το Ένδυμα Ψυχής μού μιλούσε διαρκώς μέσα από τους ιστούς του

Μια έκθεση στην πόλη για έργα που μιλούν, επικοινωνούν και λένε την ιστορία τους - Γράφει ο Γ. Κυφωνίδης

Parallaxi
το-ένδυμα-ψυχής-μού-μιλούσε-διαρκώς-μέ-1209962
Parallaxi

Λέξεις: Γιάννης Κυφωνίδης

Καιρό είχα να νιώσω τόσο μεγάλη επικοινωνία με τα έργα μιας έκθεσης. Μου συνέβη στο «Ένδυμα Ψυχής» στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας.

Έργα που μιλούν, που επικοινωνούν, που λένε την ιστορία τους.

Το Ένδυμα Ψυχής μου μιλούσε διαρκώς μέσα από τους ιστούς του!

Στα μάτια μου και τα αυτιά μου έφτασαν εικόνες και ήχοι ιστορικές και ιστορικοί αλλά και καθημερινοί από αλλοτινές εποχές. Ήταν σαν περφόρμανς όλο αυτό που είδα κι ένιωσα. Λήψεις, κλωστές, φωτισμοί, ήχοι, ιστορίες.

Φορεσιά Ψαρών, 19ος αι. Eθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος

Στάθηκα βέβαια στο πορτραίτο του Άρη Σερβετάλη με τη στολή του Ιερολοχίτη Κωνσταντίνου Ξενοκράτη.

Ότι καλύτερο επισκέφθηκα τον τελευταίο καιρό , πάντα κατά την ταπεινή υποκειμενική μου γνώμη.

Οπότε έως και τις 6 Ιανουαρίου 2025, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζεται στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή, η εμπλουτισμένη αυτή εμβληματική έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά το ταξίδι της έκθεσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τη μοναδική απήχηση στο κοινό σε όλους τους προορισμούς, και ιδιαίτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, το «Ένδυμα Ψυχής» ήρθε και στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική, όπου ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ παρουσιάζουν το «ελληνικό ένδυμα» με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μια καλλιτεχνική οπτική, φορεμένο από σύγχρονους ανθρώπους, και μέσα από την ώσμωση της φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη.

Ντουλαμάς και σκούφος του Μακεδονομάχου Δημητρίου Τσιτσίμη (δωρεά Ν. Τσιτσίμη), επιστήθιος σταυρός του Μακεδονομάχου Νικολάου Δούρδα (δωρεά Κ. Δούρδα), εσωτερική «λερή» πουκαμίσα, φουστανέλλα, κάλτσες (μπενεβρέκι), φούντες και τσαρούχια με φούντες (δωρεά του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης) και μάλλινη μαύρη κάπα Μακεδονομάχου (δωρεά Ι. Παλαμήδη), αρχές 20ού αι. Mουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την βάση της αρχικής παρουσίασης με ενδυμασίες των συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του Λυκείου Ελληνίδων Ηράκλειου, πλαισιώθηκε από μια ουσιαστική σύμπραξη φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας: το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος της ΧΑΝΘ, άνοιξαν τις προθήκες, τα ερμάρια και τη μνήμη των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, για να είναι εφικτή η σύνθεση της έκθεσης με τα νέα εκθέματα.

Κοντογούνι της Ρόζας Μπότσαρη, Αυλή της βασίλισσας Αμαλίας, 19ος αι. Eθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος

Συντελεστές

Φωτογραφία: Βαγγέλης Κύρης Κέντημα: Anatoli Georgiev Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας

Νυφική φορεσιά από τη Σιάτιστα, 18ος αι. Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις και επισκέψεις σχολείων, ενώ η έκθεση είναι ανοιχτή τις ακόλουθες ώρες:

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη 10:00-17:00 Πέμπτη-Παρασκευή 12:00-20:00 Σάββατο 13:00-19:00 Κυριακή 11:00-15:00

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα