Εκθέσεις

Το επιβλητικό σύμπαν του Τάσου Βρεττού στο λιμάνι

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και τον άγνωστο κόσμο της βιομηχανίας.

Parallaxi
το-επιβλητικό-σύμπαν-του-τάσου-βρεττο-1305695
Parallaxi

Μπορεί ο κόσμος της μεταλλουργίας, ο κόσμος της βιομηχανίας να αποτυπωθεί με έναν μαγικό τρόπο σήμερα και αυτό να γοητεύσει το βλέμμα ενός επισκέπτη μιας έκθεσης φωτογραφίας;

Στην περίπτωση της έκθεσης αυτό συμβαίνει μοναδικά. Περνώντας την είσοδο της εμβληματικής Αποθήκης Γ μπαίνεις σε ένα επιβλητικό σύμπαν, στην καρδιά της ελληνικής μεταλλουργίας.

Σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την αδιάκοπη εξέλιξη της METLEN, από τις ρίζες της ως μεταλλουργική επιχείρηση, μέχρι τη σημερινή παγκόσμια αναφορά της στον χώρο της ενέργειας και των Κρίσιμων Πρώτων Υλών.

Η διεισδυτική ματιά του Τάσου Βρεττού, αποτυπωμένη σε ένα ειδικά μελετημένο περιβάλλον που συνδυάζει ηχητικές μαρτυρίες και κινούμενη εικόνα, δεν καταγράφει απλώς την αισθητική της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και τον ρυθμό, την ατμόσφαιρα και την ανθρωπογεωγραφία της νέας ελληνικής βιομηχανίας.

Στημμένες με έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και διαδραστικό τρόπο οι εντυπωσιακές εικόνες του σπουδαίου φωτογράφου διατρέχουν διεισδυτικά το μακρύ ταξίδι της εταιρίας από τις αρχές του 20ου αιώνα στις μέρες μας.

Μετά από μια ενδελεχή φωτογραφική έρευνα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της METLEN στη Βοιωτία – από τον Κόλπο Αντίκυρας και το Δίστομο έως το λιμάνι του Αγίου Νικολάου – ο Τάσος Βρεττός καταγράφει το σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο, τις υποδομές και τις μεταμορφώσεις της ύλης. Οι εικόνες του αποκαλύπτουν τη δύναμη των μετάλλων, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις πρώτες ύλες και τον διαρκή μετασχηματισμό ενός τομέα που διαμορφώνει το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της χώρας.

Με άξονα την πολυκύμαντη και δυναμική πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα και τον κόσμο ο φωτογράφος δημιουργεί ένα σύνθετο σύμπαν από φωτογραφίες, ήχο και κινούμενη εικόνα που συνθέτουν ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, το οποίο αναδεικνύει την αισθητική της παραγωγής, τις άγνωστες όψεις της βιομηχανικής καθημερινότητας και τη βαθιά, δυναμική σχέση ανθρώπων και μετάλλων.

Για τον μη εξοικειωμένο με τη βιομηχανία επισκέπτη αυτό το απρόσμενο ταξίδι από την πρώτη ύλη στο μετασχηματισμό μοιάζει ένα ταξίδι μύησης.

Αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσει τα στάδια παραγωγής, τη διαδικασία μεταμόρφωσης της πρώτης ύλης, τις παγκόσμιες εφαρμογές.

Ο τρόπος που παρουσιάζεται το υλικό είναι πραγματικά συναρπαστικός καθώς τα μεγάλα κάδρα ουσιαστικά εμπεριέχουν τη ματιά μας, μας κάνουν κοινωνούς ενός σύμπαντος άκρως εντυπωσιακού.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει και το ιστορικό αρχείο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, το οποίο διασώζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός ακαδημαϊκού πλαισίου. Τα αρχεία αφορούν τον οικισμό «Άσπρα Σπίτια», δίπλα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, και για την ανάγκη της έκθεσης δεν φωτοτυπήθηκαν, αλλά φωτογραφήθηκαν.

 Ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Τάσος Βρεττός, ο οποίος μέσα από τον φακό του αποτυπώνει τη σύνδεση της βιομηχανίας με την τέχνη, αναδεικνύοντας τις αθέατες διαδρομές της ελληνικής μεταλλουργίας, δίνει σε αυτή την εκθαμβωτική έκθεση την αφορμή για παρατήρηση και γνωριμία με έναν αθέατο κόσμο. Τον κόσμο της ελληνικής μεταλλουργικής βιομηχανίας.

Έως τις 23 Απριλίου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα