Υπ. Πολιτισμού για αρχαιολόγους: «Νόμιμη η απόφαση για ανάκληση παραχώρησης του κτηρίου επί της Ερμού»
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ανάκλησης της παραχώρησης του ακινήτου επί της οδού Ερμού 134 – 136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
«Νόμιμη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού την ανάκληση της παραχώρησης του ακινήτου επί της οδού Ερμού 134 – 136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Σημειώνει δε ότι «η δικαστική απόφαση έκρινε ότι η ανάκληση της παραχώρησης είναι νόμιμη και αιτιολογημένη διότι ο ΣΕΑ παραχωρούσε το ακίνητο σε τακτική βάση σε τρίτους, για δικές τους εκδηλώσεις, κατά παράβαση των αποφάσεων παραχώρησης οι οποίες όριζαν, ρητά και συγκεκριμένα, ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρούσε το ακίνητο-μνημείο στον ΣΕΑ αποκλειστικά για να στεγάσει εκεί την έδρα του».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού
«Δυνάμει της 761/2024 απόφασης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού, που ανακάλεσε την παραχώρηση προς τον ΣΕΑ, του ακινήτου επί της οδού Ερμού 134 – 136, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και αποτελεί επιπλέον κηρυγμένο μνημείο ως έργο τέχνης.
Η δικαστική απόφαση έκρινε ότι η ως άνω ανάκληση της παραχώρησης είναι νόμιμη και αιτιολογημένη διότι ο ΣΕΑ παραχωρούσε το ακίνητο σε τακτική βάση σε τρίτους, για δικές τους εκδηλώσεις, κατά παράβαση των αποφάσεων παραχώρησης οι οποίες όριζαν, ρητά και συγκεκριμένα, ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρούσε το ακίνητο-μνημείο στον ΣΕΑ αποκλειστικά για να στεγάσει εκεί την έδρα του.
Συγκεκριμένα, η απόφαση διαπίστωσε ότι στο ακίνητο είχαν διενεργηθεί, με τη συναίνεση του ΣΕΑ, εκδηλώσεις, όπως η «Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αδελφότητας Καστανιωτών έναντι 25 ευρώ με μουσική, πλούσιο μπουφέ και ποτό» το «Πάρτι της Ένωσης Φωτορεπόρτερ έναντι 5 ευρώ με ποτό», το «Ικαριώτικο Γλέντι στην Ερμού. Θα σερβίρεται ψητό κρέας, κρύα βαρελίσια μπύρα και κρασί», το «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γιόγκα με εισιτήρια από 5 ευρώ», η «Κοπή πίτας του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων έναντι 10 ευρώ», το «Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Συλλόγου των Αλσατών» κ.α..
Περαιτέρω, ως προς τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που επικαλέστηκε ο ΣΕΑ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο ΣΕΑ δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για την εγγραφή του στα ειδικά βιβλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνεπώς, δεν απέδειξε ότι συνιστά συνδικαλιστικό σωματείο».
Η αντιδραση της Δεσποινας Κουτσουμπα, πρώην προέδρου αρχαιολόγων
Παρακάτω η ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα για την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:
“Το πόσο στημένη είναι η απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ φαίνεται και μόνο από το ότι όλες οι παρόμοιες υποθέσεις είχαν πάει στο αρμοδιο Δ Τμημα, ενώ το δικό μας κτίριο είχε ειδική μεταχείριση. Στο μεταξύ προστασία και ανάδειξη των νεότερων μνημείων δεν νοείται χωρίς τη συμμετοχή τους στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή της πόλης, και αυτό ισχύει ακόμη και για το Αρσάκειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το ΣτΕ. Αυτό αναφέρει και ο Αρχαιολογικός Νομός στο άρθρο 3. Και αυτό όμως δεν ισχύει για το κτίριο του ΣΕΑ, όπως βλέπουμε.
Αφιερωμένο στον εισηγητή του ΣτΕ το κείμενο αυτό, και ειδικά το σημείο αυτό: “Όποιος νομίζει ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντλεί τη δύναμη και το κουράγιο του από ένα κτίριο, προφανώς απατάται. Τα σωματεία είναι τα μέλη τους, όχι τα κτίριά τους. Κι όσο υπάρχουν αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης, εθνολόγοι λαογράφοι και μουσειολόγοι (όλοι αυτοί είναι μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων) που επιμένουν να κάνουν την δουλειά τους στο Υπουργείο Πολιτισμού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, όσο υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι επιστήμονες που αγαπούν τα μνημεία, τόσο θα υπάρχει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, θα δρα, θα διεκδικεί και θα ακούγεται, όπως κάνει αδιαλείπτως από το 1959 –με μόνη διακοπή την απαγόρευσή του την περίοδο της Χούντας.”