Agenda

15η ΔΕΒΘ: Όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου!

Εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
15η-δεβθ-όσα-δεν-πρέπει-να-χάσεις-στη-μεγ-195975
Parallaxi

Από σήμερα, Πέμπτη 3 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 6 Μαΐου, η Θεσσαλονίκη γίνεται το επίκεντρο για τους επαγγελματίες του βιβλίου, αλλά και για τους φανατικούς αναγνώστες της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, χάρη στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που φιλοξενείται όπως κάθε χρόνο στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO).

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance), το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Από τις σχεδόν 500 εκδηλώσεις (παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά δρώμενα), επιλέξαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε σε ένα συμπυκνωμένο και εύληπτο οδηγό που μπορείτε να ακολουθήσετε ως «χάρτη» στις βιβλιοφιλικές σας περιπλανήσεις στη ΔΕΒΘ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΕΜΠΤΗ 3/5

Τελετή εγκαινίων: Η εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων θα ξεκινήσει με τη μουσική παράσταση «Με τους ήχους του μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki (σύνθεση-πιάνο: Στέφανος Τσαπής, φωνή: Κυβέλη Καστοριάδη), ένα μουσικό ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου, από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια, στη Μασσαλία, στη Σμύρνη, στον Πειραιά και στην Ερμούπολη, και στα λόγια των ποιητών: από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ναζίμ Χικμέτ.

*ΑΙΘΡΙΟ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, 19:30–21:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η τέχνη της αναπνοής», της Έλενας Παπαϊωάννου: Μιλούν για το βιβλίο ο Θανάσης Τσίγγανας, δημοσιογράφος και η ίδια η συγγραφέας. Οργάνωση: Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη Α.Ε.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΑΒΕΛ, 18.00 – 19.00

Θεατρικοί διάλογοι από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε διάφορα σημεία του Περιπτέρου 13, στην αίθουσα Γαλλοφωνίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/5

ΣΥΖΗΤΗΣΗ Γραφή και Πολιτική: Συζήτηση με αφορμή τις επετείους των Άρη Αλεξάνδρου, Νικόλα Κάλας, Γιάννη Μπεράτη /  Η πολιτική ενδιαφέρει συχνά τους πεζογράφους και τους ποιητές, το στοίχημα είναι όμως να μη γίνεται το κείμενο διδακτικό. Η στράτευση, φυσικά, υπήρξε ίδιον πολλών συγγραφέων, σε όλο τον κατά Χομπσμπάουμ «σύντομο 20ό αιώνα» που αποτέλεσε πεδίο τεράστιων πολιτικών μεταβολών και αναταράξεων. Πολλές φορές αυτό δημιουργεί κείμενα – φωτοβολίδες, που μεσουρανούν γρήγορα αλλά δεν αντέχουν στο χρόνο. Όχι πάντα, όμως. ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μαίρη Μικέ, φιλόλογος, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΤΑΡΟΑ, 13.00 – 14.00 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Και αρχαία και μετρό»: Μιλούν οι Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Λυδία Κονιόρδου, υπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Πολυξένη Αδάμ Βελένη, έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 16.00 – 17.00 

Συζήτηση για εκπαιδευτικούς και ανθρώπους που ασχολούνται με το προσφυγικό, με αφορμή το βιβλίο «Φτου ξελύπη», της Μαριέττας Κόντου: Το γενναίο ταξίδι της ηρωίδας, της Νουρ, που αγαπάει το νερό τόσο πολύ, που πιστεύει ότι υπάρχει μια χώρα με κατοίκους νερένιους, που λέγεται Κολυμβησία. Η διαδρομή είναι γεμάτη νοσταλγία για τα παλιά και δύναμη για το άγνωστο μέλλον. Μια ιστορία πείσματος και παιδικής αξιοπρέπειας, με φτερά στην πλάτη και σακίδιο στους ώμους, που ξορκίζει τη λύπη με ένα «Φτου»! Η Αργυρώ Σκίτσα, υπεύθυνη για την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη», ο Πάνος Χριστοδούλου, συγγραφέας και διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και η συγγραφέας του βιβλίου Μαριέττα Κόντου θα είναι εκεί για να μας ξεναγήσουν στον κόσμο των παιδιών που αφήνουν πίσω λυπημένες πατρίδες. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙO

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΛΠΙΔΑ AMAL, 19.00 – 20.00 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Το έσχατο έρμα», του Τέλλου Φίλη: Για το βιβλίο μιλούν οι Μέμα Μπινοπούλου, Στέργιος Φουρκιώτης. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΛΠΙΔΑ AMAL, 20.00 – 21.00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Σώμα», του Αχιλλέα Κυριακίδη: Μιλούν οι Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας, μεταφραστής, Διονύσης Μαρίνος, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλό- λογος, κριτικός λογοτεχνίας, Τέλλος Φίλης, συγγραφέας. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, 20.00 – 21.00 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Η Θεσσαλονίκη του χθες και του σήμερα»: Συζήτηση με αφορμή τα μυθιστορήματα της Σοφίας Νικολαΐδου: Απόψε δεν έχουμε φίλους, Χορεύουν οι ελέφαντες, Στο τέλος νικάω εγώ. Η εκδήλωση εντάσσεται στον θεματικό κύκλο «Λογοτεχνία και Μνήμη». ΟΜΙΛΗΤΕΣ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας, Θεόδωρος Παπαγγελής, καθηγητής ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, καθηγητής ΑΠΘ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΤΑΡΟΑ, 20.00 – 21.00

«Translation Slam / Μεταφραστικοί Διαξιφισμοί»: Μεταφραστική αναμέτρηση με βάση το ίδιο αγγλόφωνο κείμενο, παρουσία του κοινού της 15ης ΔΕΒΘ, και διαδραστική ξενάγηση στον τρόπο σκέψης και δράσης του μεταφραστή λογοτεχνίας. ΟΜΙΛΗΤΕΣ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Νατάσα Κυπράκη, μεταφράστρια, Χριστίνα Παπαντώνη, μεταφράστρια. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΕΕΜΠΙΠ).

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 8, 2ος όροφος, ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, 17.00 – 19.00

 ΣΑΒΒΑΤΟ 5/5

Εικόνα αρχείου

ΣΥΖΗΤΗΣΗ Λογοτεχνία – Νόσος – Δημιουργία: Συζήτηση με αφορμή τις επετείους της Μαργαρίτας Καραπάνου, του Κώστα Καρυωτάκη και του Γιώργου Χειμωνά /  Ποια είναι η σχέση της ασθένειας με τη λογοτεχνική δημιουργία; Συμβάλλει η λογοτεχνική διαπραγμάτευση της νόσου στην αποδαιμονοποίηση και τον αποστιγματισμό της ασθένειας; Έχει θεραπευτικές ιδιότητες η λογοτεχνική πράξη; Με ποιους τρόπους πυροδοτείται η έμπνευση από τις περιπέτειες του σώματος; Μια συζήτηση για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λογοτεχνίας όπως αποτυπώνονται και στους στίχους του Κ.Π.Καβάφη «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε – για λίγο – να νοιώθεται η πληγή». ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: Γιάννα Δεληβοριά, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, εκπαιδευτικός, Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας, Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γερμανικής και Συγκριτικής Γραμ- ματολογίας, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 10.00 – 11.00 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Περιοδικό «Εντευκτήριο»: Στον 31ο χρόνο Έπαινοι, μομφές, χαιρετισμοί (διά ζώσης και εξ αποστάσεως) από συνεργάτες του περιοδικού, μετά μουσικής και θεαμάτων. Λίγα λόγια θα πει και ο άνθρωπος-για-όλες-τις-δουλειές του Εντευκτηρίου, Γιώργος Κορδομενίδης. Παρουσίαση του πρόσφα- του τεύχους 114, με αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ/ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ, 13.00 – 14.00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Πλατεία Διοικητηρίου: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»: Με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα και Η Πλατεία Διοικητηρίου και ο Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΟΔ. ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Τάσος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO, Γιώργος Λυσαρίδης, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Θανάσης Παππάς, αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης, Πάρης Μπίλλιας, πρόεδρος ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΝΟΣ / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΞΩΣΤΗΣ, 14.00 – 15.00 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – PERFORMANCE «Καλτσοδέτα και Μπέκετ», των Σάκη Σερέφα και Άρι Γεωργίου: ΟΜΙΛΗΤΈΣ: Σπύρος Βούγιας, συγκοινωνιολόγος, καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Κοτσιφός, δημοσιογράφος, Άρις Γεωργίου, φωτογράφος, Σάκης Σερέφας συγγραφέας. Μέρος του βιβλίου θα παρουσιασθεί δραματοποιημένο από ομάδα σπουδαστών δραματικής σχολής, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: UNIVERSITY STUDIO PRESS.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΤΑΡΟΑ, 15.00 – 16.00 

Επιλέγοντας: Η κοινή γνώμη και τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και τον κόσμο, 2015 – 2017: Για το νέο βιβλίο του Γιάννη Κωνσταντινίδη από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ θα μιλήσουν οι: Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας & τ. Πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & τ. Πρύτανης. Μαζί τους ο πλέον ειδικός στο αντικείμενο εδώ και δεκαετίες: Ηλίας Νικολακόπουλος, τ. Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, Stand 85, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 16.00 – 17.00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Σώμα στη βιτρίνα», της Αργυρώς Μαντόγλου: Μιλούν οι Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας, Κατερίνα Κίτση, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Καραθάνος, δημοσιογράφος. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΠ, 17.00 – 18.00 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ο Arnhe Dahl, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, έρχεται στην 15η ΔΕΒΘ. Με επίκεντρο τα βιβλία του, συζητά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραθάνο για τη ζωή και το έργο του. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΑΒΕΛ, 18.00 – 19.00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν», του Θωμά Κοροβίνη: ΟΜΙΛΗΤΕΣ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας, Κώστας Καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΠ, 20.00 – 21.00 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ | «Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου», Γιώργος Χατζόπουλος: Αντέχεις τα κύματα, τις φουρτούνες, τις ναυμαχίες, τις μονομαχίες, τις δολοπλοκίες και τις προδοσίες; Θέλεις να δεις πειρατές σαν τον Νι Πι και τον Βαρθολομαίο να μάχονται με Έλληνες αξιωματικούς και Γάλλους φιλέλληνες, με Σειρήνες και δράκοντες; Θέλεις να δεις όμορφες και σκληρές δεσποσύνες, σαν τη Μαντμαζέλ Ελέν και τη Θεανώ, να τα βάζουν με δαίμονες σαν τον Χασάν Μπαρμπαρόσα και να θυσιάζονται για την αγάπη τους; Αν ναι, έλα σε αυτήν τη δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου Ο Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ελευθερία Τέτουλα, Βαγγέλης Μπόλλας, Βασίλης Ισσόπουλος, Νατάσσα Δαλιάκα και ο μουσικός Θανάσης Παύλου. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14, ΑΙΘΟΥΣΑ 2, 20.00 – 21.00

Μελοποιημένη ποίηση (Μουσικήν ποίει και εργάζου): Θα απαγγελθούν ποιήματα, θα υπάρξει μουσικό δρώμενο και θα γίνει συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα. ΟΜΙΛΗΤΕΣ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Πάρης Παρασχόπουλος, Ανδρέας Καρακότας, Σάββας Πατσαλίδης, Γιάννης Σολδάτος, Γρηγόρης Πλαστάρας. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, 20.30 – 22.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/5 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την ποιήτρια Αλεξάνδρα Μπακονίκα: ΟΜΙΛΗΤΕΣ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, Γιάννης Τσιτσίμης, συγγραφέας, Γιώργος Καλιεντζίδης, ποιητής, και η συγγραφέας του βιβλίου. Διαβάζει η ηθοποιός Εύη Μπινάζη. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ, 11.00 – 12.00 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Ελληνοκεντρικός εκσυγχρονισμός», του Χρήστου Γιανναρά: ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Χρήστος Γιανναράς, συγγραφέας. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ/ΕΚΔΟΣΕΙΣ IANOS.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 12.00 – 13.00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Βήματα για μια οικολογία του νου», του G. Bateson: Μία επαναστατική προσέγγιση για το πώς να κατανοεί ο άνθρωπος τον εαυτό του. ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ευφροσύνη Μουρελή, ψυχίατρος, οικογενειακή θεραπεύτρια, Μάριος Πουρκός, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, Βιολέτα Καφταντζή, ψυχίατρος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, επιμελήτρια του βιβλίου. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: UNIVERSITY STUDIO PRESS.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΑΒΕΛ, 16.00 – 17.00

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Είχαμε περισσότερο από όλα τα όνειρα»: 20 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Μοσκώφ, εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή, πεζογράφο, διανοούμενο και πολιτιστικό ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο της Αιγύπτου, και εμπνευστή των «Καβαφείων». Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και ο Ηλίας Κουτσούκος, πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν για το έργο και την προσωπικότητα του Κωστή Μοσκώφ ο πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και συνεργάτης του στην Αίγυπτο Μανώλης Μαραγκούλης, «Κωστής Μοσκώφ: Πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στον αραβικό κόσμο». Ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης. Η ιστορικός, βυζαντινολόγος και σχολική σύμβουλος φιλολόγων, Αναστασία Βακαλούδη, Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα στο έργο του Κωστή Μοσκώφ». Ο μεταφραστής και διερμηνέας στα αραβικά Σαμουήλ Μπισσάρας, «Ο Κωστής Μοσκώφ της Αιγύπτου και των Καβαφείων». Η ποιήτρια και δοκιμιογράφος Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, «Το ποιητικό έργο του Κωστή Μοσκώφ». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν τηλεοπτικά ντοκουμέντα του 1996, με τον Κωστή Μοσκώφ στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τα Καβάφεια, από την εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, «Ένα βιβλίο. Ένα ταξίδι». ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Στέλιος Λουκάς, δημοσιογράφος, ποιητής. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ».

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ, 19.00 – 21.00

 Εκθέσεις στο πλαίσιο της 15ης ΔΕΒΘ:

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Περι-διαβάζοντας (σ)την πόλη»: Εικόνες / λέξεις / στιγμιότυπα «Περι-διαβάζοντας (σ)την πόλη» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας, που θα φιλοξενηθεί στον εξώστη του Περιπτέρου 15, με θεματικούς άξονες «Βιβλίο και καθημερινή ζωή στην πόλη / η ζωή εν κινήσει», «Το βιβλίο ως αντικείμενο / στατικά καρέ / νεκρή φύση» και «Η πόλη ως ανοιχτό βιβλίο/μνημεία ιστορία». Στην έκθεση, που πραγματοποιείται με χορηγό τη ΔΕΘ–Helexpo, συμμετέχουν 150 φωτογράφοι με 400 φωτογραφικά καρέ. Την έκθεση οργανώνουν: η φωτογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης «Out of focus» σε συνεργασία με τις ομάδες: «Landscape» και «Φωτογραφικές αποδράσεις-photo escape». Την πρωτοβουλία συντονίζει ο Γιώργος Πιτσάβας, χημικός μηχανικός και λάτρης της φωτογραφίας.

*ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, ΕΞΩΣΤΗΣ

CONTENTS: Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Ύψιλον και οι εκδόσεις «Αντίποδες» κάλεσαν 20 δημιουργούς (εικαστικούς, γραφίστες, κομίστες) να διαβάσουν ένα από τα λογοτεχνικά βιβλία των εκδόσεων και να αποτυπώσουν την αναγνωστική τους εμπειρία σε ένα έργο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ. 

*Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 15ης ΔΕΒΘ μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ. 3 – 6 Μαΐου 2018, Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εγνατία 154. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 3 Μαΐου 2018: 15:00 – 21:00 (επισκέψεις σχολείων: 09:00 – 14:00), Παρασκευή 4 Μαΐου 2018: 10:00 – 22:00 (επισκέψεις σχολείων: 09:00 – 14:00), Σάββατο 5 Μαΐου 2018: 10:00 – 22:00, Κυριακή 6 Μαΐου 2018: 10:00 – 21:00, είσοδος ελεύθερη. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα