Δωρεάν φροντιστήριο μητρικού θηλασμού στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση που αφορά τις νέες μητέρες.

Parallaxi
δωρεάν-φροντιστήριο-μητρικού-θηλασμ-508881
Parallaxi

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που εορτάζεται στη χώρα μας 1-7 Νοεμβρίου, με το σύνθημα «Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε το Θηλασμό», το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου υποστηρίζει θερμά την ανάγκη να υποστηριχθεί ο θηλασμός από όλες τις ομάδες επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με την μητέρα και το βρέφος της.

Μαίες, νεογνολόγοι, μαιευτήρες και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες που επηρεάζουν τις αποφάσεις της μητέρας γύρω από το θηλασμό, έχουν δώσει ραντεβού στο 1ο Φροντιστήριο Μητρικού Θηλασμού, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ισχυροποιήσουν τις συνεργασίες τους προς όφελος όλων. Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία δυο Κλινικών του Νοσοκομείου, της Β’ Νεογνολογικής Κλινικής ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου επί σειρά ετών έχοντας θέσει ως στόχο και προτεραιότητα τη διασφάλιση της ποιότητας στην παροχή της υγείας, ακολουθεί στρατηγική και ενέργειες, εναρμονισμένες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), στοχεύοντας στο φιλικό για την μητέρα, το βρέφος και τον θηλασμό Νοσοκομείο.

Πρώτο βήμα, η εκπαίδευση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με στόχο να βοηθήσει τους μέλλοντες γονείς να προετοιμαστούν για την γέννηση και την γονεϊκότητα και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για το είδος του τοκετού που θα επιθυμούσαν, την απόκτηση δεξιοτήτων για τον τοκετό, τις μεθόδους αναλγησίας, την φροντίδα για το νεογνό και την μητέρα στη λοχεία, καθώς και τον θηλασμό.

Η μητέρα υποστηρίζεται τόσο στον τοκετό όσο και στη διάρκεια της νοσηλείας της. Η φροντίδα επικεντρώνεται στην πρώτη επαφή μετά τον τοκετό, skin to skin, στην άμεση επαφή για τον θηλασμό, όπου οι συνθήκες και η κατάσταση του νεογνού το επιτρέπουν. Η συνδιαμονή μητέρας και βρέφους, το rooming in, αποτελεί προτεραιότητα για το Νοσοκομείο, εφόσον η μητέρα το επιθυμεί και υποστηρίζεται από καταρτισμένες μαίες.

Οι νεογνολόγοι βρίσκονται στο πλευρό της νέας μητέρας και του πατέρα, ενημερώνουν για την πορεία του παιδιού και βοηθούν τους γονείς να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. 

Σημαντική πτυχή στην καθημερινή φροντίδα είναι η ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η υποστήριξη και εκπαίδευση της συγκεκριμένης ομάδας μητέρων για τον θηλασμό, καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, συναντά πολλές δυσκολίες, εξαιτίας γλωσσικών προβλημάτων, ηλικίας της μητέρας, κουλτούρας κ.ά.

Η λειτουργία του Ιατρείου Θηλασμού, που καθημερινά εξυπηρετεί μητέρες για οτιδήποτε σχετικό με το θηλασμό, αποτελεί σημαντικό βήμα.

Η δημιουργία Ομάδας Θηλασμού, αποτελούμενη από μαίες, ιατρούς, νοσηλευτές και διαιτολόγους, δίνει άλλη διάσταση στην βελτίωση, προώθηση και προαγωγή του θηλασμού. Ταυτόχρονα, η υποστήριξη από μαία σε κάθε περίπτωση θηλάζουσας μητέρας στο Νοσοκομείο δίνει μια προστιθέμενη αξία στην φροντίδα στο θέμα του θηλασμού. Η εκπαίδευση και συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού είναι κανόνας που τηρείται και επιδιώκεται με την υποστήριξη και δέσμευση της Διοίκησης. Η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης, 2313323390, εξυπηρετεί και δίνει απαντήσεις και λύσεις σε θέματα που απασχολούν τις νέες μητέρες.

Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος έρχεται να σφραγίσει και να δώσει την ολοκλήρωση στην ασφαλή, αποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα και «χρυσοφόρα» διαχείριση του μητρικού γάλακτος, που χαρακτηρίζεται «λευκός χρυσός». Η φιλοσοφία του Νοσοκομείου για το μητρικό γάλα είναι ότι «κάθε σταγόνα μετράει». Η καθημερινή προσπάθεια βρίσκεται κοντά στην μητέρα του πρόωρου, ενισχύοντας την διάθεσή της να προσφέρει το καλύτερο στο νεογνό της. Δεδομένου ότι οι μητέρες προώρων νεογνών είναι δέκα φορές πιο ευάλωτες και επιρρεπείς στην κατάθλιψη, πραγματοποιούνται συναντήσεις με ειδική ομάδα, στην οποία συμμετέχει και ψυχαναλύτρια, ώστε η μητέρα να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που είναι γεμάτη άγχος, φόβο και ανασφάλεια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα