Όσα θα ζήσουμε με την Πανσέληνο του Αυγούστου στην Θεσσαλονίκη

Και φέτος η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στον εορτασμό της μεγάλης Αυγουστιάτικης Πανσελήνου!

Parallaxi
όσα-θα-ζήσουμε-με-την-πανσέληνο-του-αυγ-350802
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Κάθε χρόνο, η μαγική πανσέληνος του Αυγούστου γιορτάζεται σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας με υπέροχες νυχτερινές εκδηλώσεις.

Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019 θα κορυφωθεί την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019, ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 11 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 19 Αυγούστου. Πανελλαδικά, οι εκδηλώσεις, κυρίως μουσικές συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν σε 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 48 χώροι και μουσεία. Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Και φέτος, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου / από παλιότερη εκδήλωση

Με εκδηλώσεις σε εμβληματικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά και εκτός κανονικού ωραρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων συμμετέχει τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Το Ανάκτορο του Γαλέριου θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 έως τις 23:00 και θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση από τριμελές σχήμα (πιάνο, βιολί και λαούτο).

Η Ροτόντα θα είναι ανοιχτή από τις 20:00 έως τις 22:00 για όσους θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», η οποία παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε “συνομιλία” με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας και παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.

Στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς συνεχίζεται η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στο Επταπύργιο φιλοξενείται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Yedi Kule Conquest Photos», η οποία αποτυπώνει φωτογραφικά το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018 μέσα από τον φακό 17 φωτογράφων.

Στο Γενί Τζαμί συνεχίζεται η περιοδική επετειακή έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών…στα σκάμματα των ανασκαφών», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό οργανισμό ΦΙΞ in art, παρουσιάζουν μια μοναδική τζαζ βραδιά στην αυλή του Μουσείου, με το Moringa Trio, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00, με είσοδο ελεύθερη. Το Moringa Trio αποτελείται από τον Νεοϋορκέζο σαξοφωνίστα Peyton Pleninger, τον Ισραλινο μπασίστα David Michaeli και τον drummer Roy Ben Yosef Timianker. Η μουσική γλώσσα του Moringa Trio, βασίζεται στις παραδοσιακές μουσικές της Μέσης Ανατολής και Μεσογειακής παράδοσης σε μια βαθιά ριζωμένη τεχνική αυτοσχεδιασμού στις ρίζες της Αμερικάνικης Τζαζ Σκηνής. Η συνάντηση των δύο Ισραηλινών μουσικών με τον Αμερικανό σαξοφωνίστα δημιουργεί ένα δυναμικό μουσικό χώρο όπου φρέσκοι ρυθμοί και ρεύματα ανθίζουν σε ένα υπέροχο μουσικό διάλογο.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται συναυλία με το γυναικείο 5μελές νεανικό συγκρότημα «Γης Μαδιάμ» με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, με ελεύθερη είσοδο. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από ακούσματα παραδοσιακής μουσικής την οποία προσεγγίζουν με μια νεανική διάθεση, με στόχο να κάνουν το κοινό τους να την αγαπήσει όσο και οι ίδιες. Μέσα από έντονες πολυφωνικές πινελιές διασκευάσουν παραδοσιακά τραγούδια αλλά και δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Παράλληλη δράση στις σχετικές εκδηλώσεις, η ελεύθερη είσοδος για το κοινό την ίδια μέρα από τις 20:00 έως τις 23:00, στις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου.

Τέλος, την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 στις 21:30, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, διοργανώνει στο αίθριο του Μουσείου μουσική εκδήλωση με τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο. Συμμετέχουν: Γιώργιος Καραβελάκης, κιθάρα-τραγούδι· Νέλλη Αμαραντίδου, τραγούδι· Γιώργοs Τζιαφέττας, πιάνο. Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 21.00, με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις από τις 18.00 έως τις 21:00.

Επιπλέον, στα πέριξ της πόλης θα συναντήσουμε τα εξής:

Ο σύλλογος “Φίλοι Περιβάλλοντος Ιερισσού” σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους διοργανώνουν βραδιά ελληνικής μουσικής με την Εύη Σιαμαντά συνοδεία πιάνου, σαξόφωνου και κρουστών, στο Αεροβίγλι της αρχαίας Ακάνθου στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τις 24:00.

Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών, αύλειος χώρος Μουσείου Βασιλικών Τάφων: Συναυλία παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. Ώρα έναρξης: 21:00.

Αρχαίο Θέατρο Μίεζας: Συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων: “Στου φεγγαριού το ασήμι” Ώρα έναρξης: 22:00.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως τα μεσάνυχτα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: Μουσική συναυλία 21.00- 23.00.

Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας: Ανοικτή για το κοινό από 20:00 έως τις 24:00

Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας: Ο χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως τις 24:00.

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας: Ο χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως τις 24:00.

Βυζαντινό Κάστρο Αρχαίας Πύδνας: Μουσική εκδήλωση με την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με τίτλο “Αυγουστιάτικη φεγγαράδα” (υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου).

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου: Ανοικτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Η επίσημη αφίσα: «Στο φως του Φεγγαριού» Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία με την Πανσέληνο 15 Αυγούστου 2019
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα