Έλληνες στον κόσμο: Δήλωσε συμμετοχή σε τέσσερα μοναδικά masterclasses!
Κάνε την αίτησή σου!
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προετοιμάζει μια σειρά αφιερωμάτων σε Έλληνες καλλιτέχνες, διαφορετικών χώρων της τέχνης που διαπρέπουν με το έργο τους στο εξωτερικό. Οι δράσεις εντάσσονται στη διοργάνωση «Έλληνες στον Κόσμο» που υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ» του Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Τα αφιερώματα αυτά περιλαμβάνουν διαλέξεις και σεμινάρια που σαν στόχο έχουν να γίνει γνωστό το έργο των καλλιτεχνών στο κοινό της Θεσσαλονίκης και να μοιραστούν οι ίδιοι την εμπειρία τους, τις τεχνικές γνώσεις, τα ιδιαίτερα θέματα της δουλειάς τους με νεότερους καλλιτέχνες της πόλης.
Η διοργάνωση ξεκινά με την παρουσίαση του έργου του Γιάννη Θαβώρη, σκηνογράφου, που έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε πλήθος παραστάσεων όπερας, θεάτρου, μιούζικαλ και χορού σε Ευρώπη και Αμερική. Στην Ελλάδα έχει εργαστεί ως τώρα δύο φορές, και τις δύο στο ΚΘΒΕ (2017: Σκηνικά στην παράσταση «ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ», Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός & 2018: Σκηνικά-κοστούμια στην παράσταση «ΟΡΕΣΤΗΣ», Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης).
Η ομιλία του θα λάβει χώρα στο Βασιλικό Θέατρο το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Τον κ. Θαβώρη θα προλογίσει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, θεατρολόγος, κ. Όλγα Χατζηϊακώβου.
Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει masterclass απευθυνόμενο στους τελειόφοιτους σκηνογράφους του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, στο οποίο ο καλλιτέχνης θα μοιραστεί την εμπειρία του με τους φοιτητές.
Δεύτερη επίσημη καλεσμένη μας θα είναι η διακεκριμένη σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, υψίφωνος και υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Κωστράκη.
Η παρουσίαση του έργου της θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Την κ. Κωστράκη θα προλογίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, κ. Ζωή Τσόκανου.
Η κ. Κωστράκη θα διεξάγει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου masterclass για λυρικούς τραγουδιστές και ηθοποιούς με θέμα: Μουσική έκφραση από το θεατρικό ως το λυρικό τραγούδι – Ο κοινός κόσμος δυο διαμετρικά αντίθετων ειδών ερμηνείας. Βασικό θέμα του σεμιναρίου είναι η τεχνική του τραγουδιού ως εργαλείο έκφρασης και όχι ως αυτοσκοπός και ο ρόλος της στην ερμηνεία και στην αυθεντικότητα του κάθε ρεπερτορίου.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου το βιογραφικό τους, ένα demo με ένα κομμάτι (πρόχειρη ηχογράφηση ακόμη και a capella για τους ηθοποιούς), όπως και τους τίτλους 2 κομματιών που θα ήθελαν να δουλέψουν στο σεμινάριο (λυρικές άριες από το ευρύ ευρωπαϊκό ρεπερτόριο της όπερας ή ελληνικά τραγούδια από το θέατρο).
Την κ. Κωστράκη θα συνοδεύσει στο πιάνο η κ. Κατερίνα Σακέτα.
Οι αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται στο [email protected] με θέμα μηνύματος: «MASTERCLASS ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΡΑΚΗ».
Τη σκυτάλη παίρνει ο κ. Δάφνις Κόκκινος, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, που είναι ο μοναδικός Έλληνας χορευτής στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ της Pina Bausch.
Η ομιλία του κ. Κόκκινου θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Τον κ. Κόκκινο θα προλογίσει η χορογράφος κ. Αναστασία Θεοφανίδου.
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass για επαγγελματίες χορευτές στο Βασιλικό Θέατρο.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, με την ένδειξη «MASTERCLASS ΔΑΦΝΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ» στο [email protected].
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διοργάνωση θα κλείσει με καλεσμένο τον διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη κ. Χρήστο Χατζή.
Η παρουσίαση του έργου του θα γίνει στο Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Ο συνθέτης θα μας μιλήσει για τη σχέση πνευματικότητας και μουσικής και για την «απογκετοποίηση της λόγιας μουσικής». Θα παρουσιάσει αποσπάσματα του έργου του και θα μοιραστεί την εμπειρία του στο χώρο της σύνθεσης με το κοινό και τους καλλιτέχνες της πόλης.
Ο κ. Χατζής θα πραγματοποιήσει masterclass με θέμα: Σύγκλιση: Το Zeitgeist του 21ου αιώνα. Το masterclass θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 23 Δεκεμβρίου.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν το βιογραφικό τους και να υποβάλλουν μαζί μια παρτιτούρα σε pdf και μία ηχογράφηση (ζωντανή ή MIDI) σε MP3, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με την ένδειξη «MASTERCLASS ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣ» στο [email protected].
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΑΒΩΡΗΣ
Ο Γιάννης Θαβώρης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Σκηνογραφία στο Central Saint Martins του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Το 1997 κέρδισε το Βραβείο Linbury για αποφοίτους Βρετανικών σχολών Σκηνογραφίας. Έχει συνεργαστεί με την Όπερα της Σκωτίας (Αριοντάντε, Η Κυρά της Θάλασσας, Ορλάντο, Μαντάμ Μπατερφλάι ), με την Εθνική Όπερα Ουαλλίας (Aΐντα), με τη Βασιλική Όπερα Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο (Η Κυρά της Λίμνης), με την Όπερα της Σάντα Φε (Τόσκα), με την Εθνική Όπερα Εσθονίας (Ιπτάμενος Ολλανδός), την Εθνική Όπερα Βουκουρεστίου (Ριγκολέττο ), το Θέατρο Κολόν του Μπουένος Άιρες (Πελλέας και Μελισσάνθη), την Εθνική Όπερα της Αγγλίας (Οι γάμοι του Φίγκαρo, Ο βιασμός της Λουκρητίας, Η ζωή ενός ακόλαστου), την Εθνική Όπερα του Ρήνου στο Στρασβούργο (Έτσι κάνουν όλες), την Βασιλική Όπερα της Δανίας και Εθνική Όπερα της Αγγλίας (Η μεγαλοψυχία του Τίτου). Επίσης, με την Όπερα του Χόλλαντ Παρκ του Λονδίνου (Το κορίτσι της Δύσης, Καβαλλερία Ρουστικάνα και Παλιάτσοι, Ντον Τζιοβάννι, Κάτια Καμπάνοβα, Τόσκα, Ναμπούκο, Γενούφα), την Εθνική Περιοδεύουσα Όπερα της Ολλανδίας (Τα παραμύθια του Χόφμαν, Όπερα Σέρια), το Θέατρο του Ρήτζεντς Παρκ στο Λονδίνο (Ζιζί), το Μπαλέτο της Σκωτίας (Πετρούσκα), τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στο Λονδίνο (Αλτσίνα, Ο Μαγικός Αυλός, Μια Νύχτα στην Κινέζικη Όπερα), το Φεστιβάλ του Μπάξτον (Καπουλέτοι και Μοντέγοι, Η ψευτοπεριβολάρισσα).
ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΡΑΚΗ
Η Μαρία Κωστράκη έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 23 ετών με το ρόλο της Νορίνα στην όπερα Don Pasquale του G. Donizetti, στην Όπερα Δωματίου του Μονάχου. Έκτοτε ερμήνευσε με επιτυχία ρόλους από το ευρύ ρεπερτόριό της σε όπερες όπως: Cosí fan tutte, Don Giovanni, La clemenza di Tito, Die Zauberflöte, L’ elisir d’ amore, Carmen, Il viaggio a Reims, La Donna del lago, La Cenerentola, Die Csardasfürstin, Dido & Aeneas, Ariadne auf Naxos κ.α. σε Ελλάδα (Θεσσαλονίκη Α.Π.Θ., Αθήνα – Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής), Γερμανία (Staatsoper Nürnberg, Theater Dortmund, Festspiele Weikersheim, Rossini Festival Bad Wildbad, Meistersingerhalle Nürnberg, Herkulessaal και Carl-Orff-Saal Μονάχου κ.α.), Ιταλία (Rossini Opera Festival – Pesaro, Teatro Nuovo και Caio Melisso – Spoleto, Teatro del Giglio – Lucca, Teatro Goldoni – Livorno, Teatro Stabile – Potenza, Teatro Dante – Φλωρεντία κ.α.) και Αίγυπτο (Όπερα Καΐρου και Αλεξάνδρειας). Με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση αφιερώνεται στην ελληνική έντεχνη μουσική με συναυλίες σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Σταθμό στην πορεία της αποτελεί το «Ρεσιτάλ» με κύκλους του Μανου Χατζιδάκι στην Εθνική Λυρικη Σκηνή υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, η 3. Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Herkulessaal του Μονάχου, η δισκογραφική δουλειά με μελοποιημένο Καβάφη από τον Αθανάσιο Σίμογλου και ο «Μεγάλος Ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι στην Ehrbar Saal της Βιέννης, με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Κωνσταντίνο Δημηνάκη.
ΔΑΦΝΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Ο Δάφνις Κόκκινος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άρχισε τις σπουδές του στο χορό και στο θέατρο, στο Θέατρο Νέων Κρήτης, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, και πήρε το δίπλωμα του από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Χόρεψε στα Χορικά της Ζουζού Νικολούδη, στις Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης, και από το 1989 έως το 1992 στο Folkwang Tanzstudio, υπό τη διεύθυνση της Pina Bausch, όπου χόρεψε κομμάτια των Pina Bausch, Suzanne Linke, Urs Dietrich, Carolyn Carson, Mark Sieczkarek. Από το 1993 είναι χορευτής στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ Pina Bausch (Iphigenie auf Tauris, Sacre du printemps, Die siebenTodsünden, Blaubart, Komm tanz mit mir, Kontakthof, Arien, Keuschheitslegende, 1980, Bandoneon, Nelken, Auf dem Gebirge hat man ein Geschrei gehört, Two Cigarettes in the Dark, Viktor, Ahnen, Palermo Palermo, Tanzabend II, Das Stück mit dem Schiff) και από το 2002 ήταν βοηθός της Pina Bausch. Σε αυτήν αφιέρωσε το πρώτο του σόλο Addio Addio Amore.
Ο Δαφνις Κόκκινος δραστηριοποιείται διεθνώς ως δάσκαλος χορού και διευθύνει workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Κορέα, Ιταλία, Σουηδία, Χιλή. Τελευταία του δουλειά η χορογραφία Lamento με τη Σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αυτή τη στιγμή χορογραφεί για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Stravinsky.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣ
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Χρήστος Χατζής, έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων για το έργο του, έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως η βιολίστρια Hilary Hahn και η μουσικός κρουστών οργάνων Dame Evelyn Glennie, καθώς και, μεταξύ άλλων, με τις συμφωνικές ορχήστρες του Τορόντο, Winnipeg, Montreal, Νέας Σκοτίας, Ουραλίων, Βαρσοβίας, Νότιας Ολλανδίας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, άλλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και το Royal Winnipeg Ballet. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έχει χαρακτηριστεί ως «ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του σήμερα» (CBC), και «ένας σύγχρονος Καναδός μαιτρ» (New Yorker). Πρόσφατα καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του. Το έργο του Χρήστου Χατζή αποτελεί μια καινοτομία στο χώρο της μουσικής του 21ου αιώνα και καταφέρνει να συνδυάσει διανοητική πολυπλοκότητα και καθαρότητα, ψυχολογική/συναισθηματική αμεσότητα και τεχνική μαεστρία μέσω διαφόρων μουσικών ιδιωμάτων. Οι πιο πρόσφατες δουλειές του εστιάζουν σε θέματα γεωπολιτικής ποικιλομορφίας, στην περιβαλλοντική ευαισθησία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και αποτελεί πρόκληση από τεχνικής πλευράς, η μουσική του Χατζή έχει καθιερώσει μια βαθιά σχέση με ένα μεγάλο αριθμό μουσικών και ακροατών παγκοσμίως (1.700.000 «χτυπήματα» η audio list της μουσικής του από το 2008). Ενδεικτικά της πιο πρόσφατης μουσικής σκέψης του είναι τα δύο έργα GAIA και GOING HOME STAR: Truth and Reconciliation. Το GOING HOME STAR: Truth and Reconciliation, είναι ένα μπαλέτο εμπνευσμένο από τη μουσική των ιθαγενών του Καναδά για την τραγουδίστρια Tanya Tagaq, τους Northern Cree Singers και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Winnipeg που βγάζει στο φως τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας των Indian Residential Schools, το επίσημο και μαζικό παιδομάζωμα ιθαγενών που διήρκησε πάνω από ένα αιώνα. Ήταν παραγγελία του Royal Winnipeg Ballet υπό την αιγίδα της Truth and Reconciliation Commission. Η κριτική για το έργο GOING HOME STAR υπήρξε μεγαλειώδης: «Η μουσική του Going Home Star είναι ίσως η καλύτερη μουσική σύνθεση μπαλέτου που έχει δημιουργηθεί στον Καναδά» – THE GLOBE AND MAIL. «Ένα από τα πιο δυνατά και συγκινητικά έργα του Καναδού συνθέτη» – WINNIPEG FREE PRESS κ.α.. Η μουσική του Χατζή παρουσιάστηκε σε παραστάσεις και εκπομπές (πάνω από 100 φορές παγκοσμίως το 2016 και πάνω από 120 το 2017) και κυκλοφόρησε από μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως οι Naxos, Deutche Grammophon, Centrediscs, EMI, Analekta, Sony, CBC και πολλές άλλες ανεξάρτητες δισκογραφικές. Οι πιο πρόσφατες δουλειές του περιλαμβάνουν τις πρεμιέρες του Thunder Drum από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Thunder Bay και το Ecstasy από την τραγουδίστρια της pop Sarah Slean και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Thunder Bay. Την πρεμιέρα και την Καναδέζικη Περιοδεία του GOING HOME STAR από το Royal Winnipeg Ballet το 2014 και 2016. Την πρεμιέρα του ορχηστικού έργου The Isle is Full of Noises που άνοιξε το Eurasia Festival στη Ρωσία με την Urals Philharmonic Orchestra το 2015 και πρόσφατες ερμηνείες από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τορόντο, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νάπολης, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Φιλαρμονική της Νότιας Ολλανδίας. Την περιοδεία επίσης σε Αμερική και Ευρώπη του Coming To και Dystopia από τη βιολίστρια Hilary Hahn. Το Four Songs on Poems by Elizabeth Bishop από τη σοπράνο Suzy LeBlanc και τη Συμφωνική Nova Scotia. Το Lamento από τη Sarah Slean και τη Συμφωνική της Νέας Σκοτίας και, πριν δύο εβδομάδες, τις εκτελέσεις (με ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση) του Ecstasy επίσης από τη Sarah Slean και τη Συμφωνική της Νέας Σκοτίας. Η ηχογράφηση της Hilary Hahn από τη Deutsche Grammophon που περιλαμβάνει το Coming To κέρδισε βραβείο Grammy το 2015 και ήταν στην κορυφή των top 10 διαφόρων χωρών εκείνη τη χρονιά. Ο Χατζής συχνά γράφει για τη σύγχρονη μουσική και τη σχέση της με την σημερινή κοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα και το έργο του Χρήστου Χατζή υπάρχουν στο www.hatzis.com.