Μια γιορτή με λουκάνικα και μπίρα
Ένα είναι το αυθεντικό Oktoberfest στην Θεσσαλονίκη. Άχαστο για όσους ξέρουν!
Αν θέλεις να ζήσεις ένα αυθεντικό Oktoberfest και δεν προλαβαίνεις να πεταχτείς στο Μόναχο τότε ο δρόμος σου σε βγάζει στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το διοργανώνει γνήσια και με γερμανική υπογραφή τα τελευταία χρόνια στην αυλή της. Μία ημέρα, μία γιορτή γεμάτη λουκάνικα και μπίρα στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 από τις 11 το πρωί στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής. Δεν μας χάλασε!
Στους υπαίθριους χώρους της Γερμανικής Σχολής από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, παλιοί και νέοι φίλοι του Oktoberfest θα χουν την ευκαιρία να δουν την γερμανική παράδοση και να μπουν στο κλίμα της γερμανικής κουλτούρας, αλλά και να δοκιμάσουν γεύσεις από τη γερμανική κουζίνα.
Να δοκιμάσουν τις γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές, όπως το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, το λουκάνικο με πατατοσαλάτα, διάφορα είδη μπίρας, αλλά και να απολαύσετε γνωστά κομμάτια της παραδοσιακής βαυαρικής μουσικής.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την πολυμελή μουσική μπάντα «DonauExpress», που θα έρθει ειδικά για την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ξεναγήσεις στους χώρους της Γερμανικής Σχολής.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το σύλλογο φίλων της Γερμανικής Σχολής και υποστηρίζεται από τον σύλλογο αποφοίτων του σχολείου και το αυστριακό προξενείο ενώ τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Λίγα λόγια για το Oktoberfest στην Θεσσαλονίκη
Το «Oktoberfest» αποτελεί ουσιαστικά ένα θεσμό για την πόλη, καθώς ο εορτασμός του στη Θεσσαλονίκη χρονολογείται από το 1887, όταν το Γερμανικό Κλαμπ της εποχής, αναλάμβανε τη διοργάνωσή του στην πόλη, στην περιοχή Τοπ Χανέ.
Ο εορτασμός του ξεκίνησε στη Γερμανία με αφορμή το γάμο του διαδόχου του θρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκου και της πριγκίπισσας Τερέζας της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν, που τελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου 1810.
Οι τελετές κράτησαν πέντε ολόκληρες μέρες και πήραν τη μορφή ευχαριστιών προς το νεαρό τότε βασιλικό κράτος. Κατά τη διάρκειά τους παρέλασαν πυροβολητές της εθνικής φρουράς, η πόλη φωταγωγήθηκε, παντού ακουγόταν μουσική, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και ποτά. Μια μεγαλειώδης γιορτή ζωντάνεψε το κέντρο του Μονάχου. Με αυτόν τον τρόπο η δυναστεία των Βίτελσμπαχ έδειχνε την ευγνωμοσύνη της προς τους σκλάβους της για το γεγονός ότι παρά τους πολέμους και τις δυσκολίες, τής έμειναν πιστοί.
Οι εκδηλώσεις έληξαν στις 12 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση μιας ιπποδρομίας, που έγινε στη πεδιάδα που βρίσκεται μπροστά από τις πύλες του Μονάχου. Ο εορτασμός επαναλήφθηκε το 1811 και έτσι δημιουργήθηκε η παράδοση της μεγάλης αυτής λαϊκής γιορτής, του Oktoberfest, που για λόγους καιρού μεταφέρθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Η γιορτή χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκεπτών. Φέτος η διοργάνωση στο Μόναχο θα ξεκινήσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.
Στη Θεσσαλονίκη το «Oktoberfest» διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου θεσσαλονίκης και του Γερμανικού Προξενείου της πόλης, ενώ στηρίζεται από το Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής.
*Σάββατο 30/9, Γερμανική Σχολή, Ώρα: 11.00