Μια μεγάλη Αστροβραδιά σε περιμένει για την βροχή Περσείδων!
Θα είναι μια μεγάλη αστροπανήγυρη.
“Ένα βήμα πιο κοντά στον έναστρο ουρανό” θα βρεθούν όσοι επισκεφθούν από σήμερα έως και την Κυριακή την Άνω Βροντού Σερρών προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 12ης Αστροβραδιάς, που διοργανώνει η Αστροπύλη Σερρών.
“Θα είναι μια μεγάλη ‘αστροπανήγυρη’. Όλη τη νύχτα (του Σαββάτου) θα υπάρχουν δεκάδες τηλεσκόπια ερασιτεχνών αστρονόμων, που είναι πολύ εκσυγχρονισμένα, με πάρα πολύ σύγχρονες μεθόδους παρατήρησης, καταγραφής και φωτογράφησης. Θα υπάρχουν επίσης πλανητάρια αλλά και χώροι πειραμάτων φυσικής” εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο καθηγητής αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης, ο οποίος είναι κεντρικός ομιλητής της βραδιάς και θα αναλύσει το “περί ουρανού” έργο του Αριστοτέλη με τη ματιά της σύγχρονης αστρονομίας.
Η 12η Αστροβραδιά είναι υπό την αιγίδα της UNESCO και φέτος είναι αφιερωμένη η βραδιά στους “17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης” με ένα πλούσιο πρόγραμμα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Ο κ. Αυγολούπης αναφέρθηκε και στην Αυγουστιάτικη “βροχή” Περσείδων, που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής και υπόσχεται ένα εντυπωσιακό θέαμα σε όσους αποφασίσουν να …ξενυχτήσουν για να το απολαύσουν. “Μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αν βρεθούμε σε καλό μέρος θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε μέχρι και 100 μετέωρα την ώρα. Τα μετέωρα δεν είναι αστέρια, είναι μικροί κόκκοι άμμου, απομεινάρια από τον Swift Tuttle (Σουίφτ Τατλ) κομήτη, ο οποίος όταν περάσει κοντά από τον Ήλιο, λόγω της πίεσης του ηλιακού ανέμου, αφήνει ένα κομμάτι από την ουρά του. Αυτά τα υπολείμματα περιφέρονται γύρω από τον ήλιο που είναι σκόνη”, εξηγεί ο κ. Αυγολούπης.
“Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και συναντά τα υπολείμματα, αυτά με μια ταχύτητα γύρω στα 50χλμ/δευτερόλεπτο μπαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης. Λόγω τριβών καίγονται, ιονίζουν την ατμόσφαιρα κι εμείς βλέπουμε αυτά τα φωτεινά ίχνη. Είναι σαν να βλέπουμε μια βροχή από πεφταστέρια”, επισημαίνει ο καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ.
Γιατί όμως ονομάζεται “βροχή” Περσείδων το φαινόμενο αυτό; “Επειδή”, εξηγεί ο κ. Αυγολούπης, “καθώς η Γη τα συναντάει (τα υπολείμματα αυτά), εκείνη τη στιγμή το διάνυσμα της ταχύτητάς της κατευθύνεται προς τον αστερισμό του Περσέα, που είναι ένας αστερισμός κοντά στον βόρειο πόλο της γης, κοντά στη Μεγάλη και Μικρή Άρκτο. Φαίνεται, λοιπόν, σαν να έρχονται αυτά τα πεφταστέρια από εκεί. Προς τα εκεί, λοιπόν, να έχουμε στραμμένα και τα βλέμματά μας!”.
Αύριο επίσης έχουμε και μερική έκλειψη Ηλίου αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Αυγολούπης, “δεν περνάει από τη χώρα μας αλλά αυτό το μονοπάτι της σκιάς της Σελήνης περνάει από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βορειοανατολική Ασία”. Το μέγιστο δε που θα καλυφθεί είναι το 74% του ηλιακού δίσκου από τον δίσκο της σελήνης.
Διαβάστε ακόμα:
Πηγή: ΑΠΕ, Σ. Παπαδοπούλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ