Όσα Πρέπει να Ξέρεις Για το Νέο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Παρουσιάστηκε το «Φεστιβάλ Επταπυργίου».
Εικόνες – Βίντεο από την συνέντευξη Τύπου: Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης δημιουργείται φέτος ένας νέος θεσμός, το «Φεστιβάλ Επταπυργίου».
“Είναι η παγκόσμια μέρα των μνημείων και των τοποθεσιών, είναι μία σημαντική μέρα για όλα τα μνημεία του κόσμου. Δεν επιλέξαμε τυχαία τη σημερινή μέρα, στοχεύοντας στην ανάδειξη και μεταμόρφωση των Πύργων του Φρουρίου σε κέντρο πολιτισμού. Σε λίγους μήνες, στην εσωτερική του αυλή θα παιχτούν φαντασμαγορικά έργα” είπε αναλυτικά ο αρχαιολόγος Γιώργος Σκιαδαρέσης.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου και θα λήξει στις 22 του ίδιου μήνα. Θα υπάρξουν έξι παραγωγές και συνολικά θα παιχτούν δέκα παραστάσεις.
Επιπλέον, θα παρευρεθούν 325 καλλιτέχνες με τον μεγαλύτερο αριθμό να είναι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι 65 τεχνικοί που θα είναι επί είκοσι ημέρες στο φεστιβάλ μέρα και νύχτα, ενώ οι θεατές εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 7.600 χιλιάδες.
Λίγα λόγια για το Επταπύργιο ή αλλιώς Γεντί Κουλέ
Ένας πολύ ιδιαίτερο τόπος στη Θεσσαλονίκη, ένα εξαιρετικό μνημείο όπως το Επταπύργιο, τοποθετημένο στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, αποτελεί την Ακρόπολη της πόλης. Τμήμα του είναι μέρος της βυζαντινής οχύρωσης του 9ου αιώνα, ενώ η νότια πλευρά του κτίστηκε στα μεσοβυζαντινά χρόνια, σχηματίζοντας τον κλειστό πυρήνα του φρουρίου. Έκτοτε, στις διαφορετικές μορφές του, είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Το Φεστιβάλ αυτό θα αποτελέσει βασικό πολιτιστικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδος και πόλο έλξης τουριστών, βοηθώντας να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη από απλή στάση, σε τουριστικό προορισμό.
“Με το φεστιβάλ του Επταπυργίου ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το όραμά μας. Δίνουμε ζωή και γεμίζουμε με εικόνες την ιστορία του πολιτισμού και της σύγχρονης τέχνης. Ουσιαστικά, θέλουμε να προβάλλουμε σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο αυτό το γοητευτικό κομμάτι του πολιτισμού. Είναι ένας θεσμός που θα φωτίσει τη ζωή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού ακόμη παραπάνω. Ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας που θα φιλοξενηθούν μύθοι, ιστορίες και δεκάδες ποιοτικές εκδηλώσεις“ δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Θανάσης Κολαλάς.
Βασικοί άξονες καλλιτεχνικού σχεδιασμού είναι έργα διεθνούς ρεπερτορίου και παγκόσμιας αναγνώρισης. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό διεθνώς καταξιωμένοι από τον χώρο της μουσικής του θεάτρου και του χορού. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ιστορικός και αισθητικός χώρος του Επταπυργίου, αλλά και το προσιτό εισιτήριο για το ευρύ κοινό με κάποιες εκδηλώσεις να έχουν ελεύθερη είσοδο.
“Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα.Όλοι οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου είναι ενωμένοι και αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να δημιουργηθεί αυτή η σπουδαία διοργάνωση. Ο πολιτισμός πρέπει να είναι μία μεγάλη αγκαλιά για όλους για να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και φωτεινή. Εκεί στα ψηλά βυζαντινά τείχη που δεν θα μας χωρίζουν, αλλά θα μας ενώνουν σε σημαντική πολιτιστική βραδιά του Επταπυργίου” πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Όσο για την εσωτερική αυλή του Επταπυργίου μεταμορφώνεται με τις εξής παρεμβάσεις στον χώρο:
- Σκηνή εμβαδού 120μ2, υπερυψωμένη στα δύο μέτρα
- Κατασκευή πολυεπίπεδου πατώματος για την ορχήστρα
- Κατασκευή κερκίδων με καρέκλες συνολικής χωρητικότητας 850-950 θεατών
- Ηχητική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων, υψηλών προδιαγραφών
- Φωτιστική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων σε επίπεδο θεατρικού φωτισμού
- Φωτισμός του μνημείου εξωτερικά, ώστε να αποτελέσει τοπόσημο
- Καθαρισμός, επιμέλεια εσωτερικών χώρων μνημείου και ασφάλεια
- Στήσιμο 6 βιολογικών τουαλετών σε εξωτερικό από την αυλή του Επταπυργίου χώρο για εξυπηρέτηση του κοινού
- Επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή
- Βελτίωση σηματοδότησης προς το μνημείο
- Οργάνωση πάρκινγκ πίσω από το μνημείο (καθαρισμός, σήμανση, ασφάλεια)
- 24ωρη ασφάλεια χώρου
Πρόγραμμα Φεστιβαλ:
«CAVALLERIA RUSTICANA» του Pietro Mascagni
Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για πέντε παραστάσεις Μια από τις γνωστότερες όπερες, που συναρπάζει ακόμα και σήμερα το κοινό με την αμεσότητα και τον ρεαλισμό του, αποτελεί έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα. Η τραγική ιστορία της Σαντούτσα και του Τουρίντου θα ξεδιπλωθεί σε μία παραγωγή, που στοχεύει να αγγίξει το συναίσθημα, αποτελώντας ένα σύγχρονο τραγικό δράμα.
Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει η καλλιτεχνική της διευθύντρια, Ζωή Τσόκανου και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αθανάσιος Κολαλάς.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Eleni Calenos με την σημαντική παγκόσμια καριέρα δίπλα της σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές με σημαντική πορεία στην ΕΛΣ αλλά και παράλληλα διεθνείς καριέρες. Lucia: Μαρία Βλαχοπούλου, Alfio: Γιάννης Σελητσιανιώτης και Lola: Βιολέττα Λούστα.
Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.
*Πρεμιέρα 10 Ιουλίου 2019 και ακολουθούν 12,14,16,18, στις 21.30
«Μουσική του Πάθους» απο τους Vienna ΜΕΤ trio
Τρείς διεθνώς καταξιωμένοι σολίστες, η βιολονίστα Edua Zadory, κονσερτίνο στην Vienna Chamber Orchestra, η πιανίστα Maria Radutu, σολίστ της Συμφωνικής της Βιέννης και ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, συμπράττουν σε μια βραδιά που φέρνει κοντά την ρομαντική μουσική του Pablo Sarasate με τους jazz αυτοσχεδιασμούς του Pedro Iturralde και τους φλογερούς ρυθμούς των αργεντίνικων τάνγκο.
Συνθέτες που ο καθένας έφερε επανάσταση στις παραδοσιακές μουσικές φόρμες της εποχής του, ανοίγοντας το flamenco την jazz και το tango (Χορεύουν χορευτές αργεντίνικου Τάγκο) σε νέους ορίζοντες και κάνοντάς τα πλέον, κληρονομιά παγκόσμια.
Bιολί: Edua Zadory Σαξόφωνο: Θεόδωρος Κερκέζος Πιάνο: Maria Radutu
Σοπράνο/παντομίμα : Ματίνα Βελιμαχίτη Βιολί : Ανδρέας Κερκέζος
*Παράσταση 7 Ιουλίου 21:30
«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» του Felix Mendelssohn
Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare. Μελωδική αλλά και ρυθμικά νευρώδης η μουσική του Mendelssohn δένει απόλυτα με την ρομαντική κωμωδία του Shakespeare όπου ο Θησέας και η Ιππολύτη μπερδεύονται με τις περιπέτειες τεσσάρων νέων Αθηναίων και των ξωτικών του δάσους. Μέσα από αγώνες στο όνομα της αγάπης, οι ανθρώπινες σχέσεις έρχονται αντιμέτωπες με τα μαγικά παιγνίδια ενός ονειρικού κόσμου.
Ορχήστρα: θα ανακοινωθεί Διεύθυνση Ορχήστρας: Άλκης Μπαλτάς Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας Χορωδία: Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης Διεύθυνση: Εμμα Μελιγκοπούλου Σοπράνο: Σοφία Μητροπούλου Μέτζο σοπράνο: Σταματία Μολλούδη
*Παράσταση 2 Ιουλίου 21:30
«…νύχτα Μαγικιά…» του Παναγή Μπαρμπάτη
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης Παναγής Μπαρμπάτης ενορχηστρώνει τις εμβληματικότερες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, επτανησιακό του ύφος.
Έργο που αποτελεί την ιστορική μουσική καταγραφή των συναισθημάτων ενός ολόκληρου λαού μέσα από 40 τραγούδια για χορωδία, σολίστ, πιάνο και συμφωνική μαντολινάτα. Στη μουσική αυτή αναδρομή ακούγονται, αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μας συνθέτης όπως: «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί», «Επιτάφιος», «Γειτονιά των Αγγέλων».
Το έργο εξύμνησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης που χαρακτήρισε την χορωδιακή μορφή του σαν ένα πολύτιμο δώρο για την ψυχή των Ελλήνων που διψά για γνήσια πνευματική τροφή.
Η βραδιά είναι σε συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα νέων του ΟΜΜΘ, MOYSA.
Ενορχήστρωση -Μουσική διεύθυνση : Παναγής Μπαρμπάτης Ορχήστρα : Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA του ΟΜΜΘ Χορωδία : Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Διδασκαλία χορωδίας : Μαίρη Κωνσταντινίδου Με τον Δημήτρη Μπάση
*Παράσταση 19 Ιουλίου 21.30
«Ο Ελύτης συναντά τον Eluard»
Μια μαγική βραδιά ποίησης και μουσικής, μια μεθυστική περιπλάνηση στους στίχους δυο μεγάλων ποιητών. Τα ποιήματα του Ελύτη και του Eluard φλέγονται από έρωτα αλλά και από τον λαμπερό, ζωογόνο ήλιο που λειτουργεί σαν κάθαρση της ψυχής αλλά και της ύλης.
Απαγγέλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη. Αφηγήτρια η Γιολάντα Μπαλαούρα.
Ο Αντώνης Σουσάμογλου έχει τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς με ένα μουσικό ensemble με πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο.
Καλλιτεχνική επιμέλεια : Άννα Μυκωνίου Μουσική επιμέλεια : Αντώνης Σουσάμογλου Απαγγελία : Ιουλίτα Ηλιοπούλου Αφήγηση : Γιολάντα Μπαλαούρα
*Παράσταση 22 Ιουλίου 21:30
«Επταπύργιο- Ένας αιώνας σε μια μέρα, 1899-1989» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Επταπύργιο… Μια θεατροποιημένη αφήγηση ενός τόπου με δυνατές μνήμες που ανασαίνει πολλούς αιώνες, αποτελώντας κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Από τις ανάσες του βγαίνουν στεναγμοί, μουσικές, πόνοι και χαρές, παράξενα και τρυφερά. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες.
Ηθοποιοί και μουσικοί του ΚΘΒΕ θα μας ταξιδέψουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας του, από το 1899 έως το 1989.
Ένα ταξίδι απ’το σκοτάδι στο φως.
Γιατί όσο ψηλά κι αν είναι τα τείχη, ο ουρανός μένει πάντα ανοιχτός.
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή Κινησιολογική επιμέλεια: Πολυξένη Σπυροπούλου Μουσική διδασκαλεία: Χρύσα Τουμανίδου
Παράσταση 17 Ιουλίου 21:30