Μουσική

ΔΩΡΕΑΝ: Ζήσε μια μοναδική συναυλία μέσα στη Ροτόντα!

Πώς μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή.

Parallaxi
δωρεαν-ζήσε-μια-μοναδική-συναυλία-μέσ-405038
Parallaxi

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στη Ροτόντα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 ένα ιδιαίτερο, ατμοσφαιρικό αφιέρωμα, με τίτλο βασισμένο στο έργο Entr’ Acte, του ιδιόρρυθμου αλλά και αφάνταστα μελωδικού Γάλλου συνθέτη Erik Satie (1866-1925), που στη συγκεκριμένη συναυλία θα ερμηνευτεί από το σύνολο κρουστών percautistic του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Αλέξανδρο Ιωάννου, και από την πιανίστα Λόλα Τότσιου.

***Δείτε στο τέλος του κειμένου πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή / Είσοδος με σειρά προτεραιότητας***

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και την ειδική θεματική για το 2019 «Τέχνες και Ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τις εμβληματικές 5 Gnossiennes για σόλο πιάνο, έργο που –όπως λέγεται– εμπνεύστηκε ο Erik Satie από τις γυναίκες της Κνωσού. Ακολουθούν οι 3 Gymnopedies, μικρά πιανιστικά διαλογιστικά έργα, ερμηνευμένα αυτήν τη φορά με πιάνο και κρουστά, και στη συνέχεια τα Danses de travers για σόλο πιάνο θα οδηγήσουν με τη μελωδική ροή τους στο τελευταίο έργο της συναυλίας, το Entr’ Acte, έργο που συνέθεσε ο Erik Satie το 1924 για το κινηματογραφικό έργο του Rene Clair. Η μουσική του Satie σ΄αυτό το έργο έχει –μεταξύ άλλων– έντονα ρυθμικά στοιχεία, και είναι ένα προοίμιο της μετέπειτα minimal μουσικής.

Δυο λόγια για τον Αλέξανδρο Ιωάννου

Διπλωματούχος κρουστών από το Κ.Ω.Θ., κάτοχος PGdip. στα ευρωπαϊκά κρουστά από το Trinity College of Music της Αγγλίας, πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών από το Ν.Ω.Θ. και κάτοχος MMus στη σύνθεση από το Reading University της Αγγλίας. Διδάσκει στο Κ.Ω.Θ. και στο Ν.Ω.Θ.

Ως ντράμερ παίζει και ηχογραφεί με πολλές μπάντες (Still Gramophone, Jonny Nel, Sonny Touch κ.ά.) και ως κρουστός έχει παίξει με πολλές ορχήστρες (Κ.Ω.Θ., Δ.Ω.Θ, Συμφωνική της Σόφιας, Contra Tempo κ.ά.). Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, τηλεόραση, ορχήστρα και video. Τα τελευταία χρόνια το συνθετικό και ερμηνευτικό του έργο εστιάζει στον αυτοσχεδιασμό με live electronics.

Είναι καθηγητής κρουστών στο ΚΩΘ.

Η Λόλα Τότσιου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παίζει πιάνο από πέντε ετών.

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Μουσικού Πανεπιστήμιου Χαϊδελβέργης – Μάννχαϊμ, με δασκάλους την Ε. Παπάζογλου και C. Back. Για δύο χρόνια μαθήτευσε κοντά στον διεθνούς φήμης πιανίστα Ζ. Kocsis στο τμήμα μεταπτυχιακών της Ακαδημίας Ferenc Liszt της Βουδαπέστης.

Ασκεί τη σολιστική της καριέρα από το 1980 στην Ελλάδα και το εξωτερικό με συναυλίες , ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα σύγχρονα ρεύματα της κλασσικής μουσικής και διεύρυνε το ρεπερτόριό της με έργα jazz, new music και ινδικά bhajans.

Πειραματίζεται με τη μουσική έκφραση και performance, αυτοσχεδιάζει και συνθέτει. ΄Eργα της έχουν παιχτεί μεταξύ άλλων στα λθ’Δημήτρια, Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, “café bar Flou”, “club 22”, Μέγαρο Μουσικής Θεσαλονίκης. Έχει γράψει τη μουσική για θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο Αθήνας, Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Θέατρο Αυλαία, Θέατρο Σοφούλη και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δισκογραφία:

1) Erik Satie – Music for solo piano (1993) 2) Ρώσσικη μουσική για δύο πιάνα (1995) από το πιανιστικό duo “ Άννη και Λόλα Τότσιου” 3) Kυριάκος Σφέτσας – “Lost Memories” (2000 )για πιάνο και σαξόφωνο 4) “Friends” – πιανιστικοί αυτοσχεδιασμοί (2008) 5) Θοδωρής Μοιρισκλάβος: “Mediterranean” (2009) για πιάνο, βιολί, κρουστά και ηλεκτρονικά .

Δίδαξε για τριάντα και πλέον χρόνια σε διακεκριμένα ωδεία της Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου «Μακεδονία».

Από το 2005 διοργανώνει τα προσωπικά μουσικά της σεμινάρια με τη μέθοδο focus training , χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym και ειδικές πρακτικές Yoga του συστήματος Satyananda, στο οποίο έχει εκπαιδευτεί και είναι εισηγήτρια .

Από τον Ιούνιο 2011 έως τον Ιούλιο 2019 διετέλεσε Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Percautistic enseble

Οι Percautistic ensemble δημιουργήθηκαν το 2012 από σπουδαστές κρουστών του Κ.Ω.Θ. και τον καθηγητή κρουστών Αλέξανδρο Ιωάννου. Σύνολο κρουστών με πάμπολλες συναυλίες και δράσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη των κρουστών οργάνων αλλά και την προώθηση μιας μοντέρνας οπτικής σε σχέση με την διασκευή για κρουστά μουσικής γραμμένης για μη κρουστά όργανα, όπως επίσης και πρωτότυπης μουσικής γραμμένης ειδικά για το σύνολο.

*Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Ροτόντα, στις 21.00, Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση θέσης (Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου / ώρες επικοινωνίας: 9.00-14.30 / τηλ.: 2316009657 ή 2310510551 εσωτερικό 3). 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα