Δυο μοναδικές μουσικές βραδιές σε περιμένουν στο Βυζαντινό Λουτρό με ελεύθερη είσοδο!
Το αναστηλωμένο Βυζαντινό Λουτρό της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.
Το αναστηλωμένο Βυζαντινό Λουτρό της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον συνθέτη Κώστα Γιαννίδη με την οπερέτα «Έτσι είναι η ζωή» το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 με φυσικό σκηνικό τον ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο του μνημείου.
Η «Βραδιά Οπερέτας στο Βυζαντινό Λουτρό» πραγματοποιείται για περιορισμένο αριθμό θεατών, με ελεύθερη είσοδο, με την οργανωτική φροντίδα του Ωδείου Άνω Πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και την 3η κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια Ξένια Τσαβκοπούλου.
Θα δοθούν δυο παραστάσεις: 18.30 και 20.00. Είσοδος ελεύθερη με κρατήσεις κατά σειρά προτεραιότητας στο τηλ. 693 7712108 από 30/1/2019 και ώρες από 18.00-20.00.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βυζαντινό Λουτρό της Θεσσαλονίκης (Θεοτοκοπούλου17) είναι ένα ακόμη μνημείο της UNESCO, από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοσμικά κτίσματα του Βυζαντίου. Το αναστηλωμένο Βυζαντινό λουτρό αποτελεί επισκέψιμο προορισμό και είναι ανάμεσα στα 14 κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Το πραγματικό όνομα του Κώστα Γιαννίδη ήταν Γιάννης Κωνσταντινίδης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1903. Λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης ήλθε στην Ελλάδα και συνέχισε σπουδές στη Γερμανία σε πιάνο και σύνθεση στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου.
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου συνδέθηκε φιλικά με τον κύκλο των εκεί Ελλήνων σπουδαστών και κυρίως με τον νεαρό συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα. Ερχόμενος σε επαφή με μια υψηλού επιπέδου μουσική ζωή, είχε πλέον τη δυνατότητα να συναναστραφεί και να γνωρίσει από κοντά μεγάλες μουσικές προσωπικότητες, όπως ο Στραβίνσκι, ο Προκόφιεφ, ο Μπάρτοκ, ενώ συγχρόνως σπούδασε θεωρητικά, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας με σημαντικούς δασκάλους μεταξύ των οποίων ο Καρλ Έρενμπεργκ και ο Κουρτ Βάιλ.
Η πρώτη του εμφάνιση ως συνθέτη στο Θέατρο του Στράλσουντ της Βόρειας Γερμανίας πραγματοποιήθηκε με την οπερέτα Το μικρόβιο της αγάπης το 1927,
Παρουσίασε περίπου 50 οπερέτες, μουσικές κωμωδίες και πολλές επιθεωρήσεις, και παράλληλα διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μουσουργών Ελλάδος, διευθυντής του Τμήματος Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ από το 1946 έως το 1952,
Το 1960 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης με το εξαίρετο τραγούδι του «Ξύπνα αγάπη μου», που ερμήνευσε η Νανά Μούσχουρη. Στον ελληνικό κινηματογράφο υπογράφει τη μουσική επένδυση σε επτά ταινίες, μεταξύ των οποίων Η προσφυγοπούλα, Οι Γερμανοί ξανάρχονται και Ο μεθύστακας.
Ο θάνατος του Κώστα Γιαννίδη, στις 17 Ιανουαρίου 1984 στην Αθήνα, σχεδόν συνέπεσε με το θάνατο του λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, στις 18 Ιανουαρίου.
ΩΔΕΙΟ ΆΝΩ ΠΟΛΗΣ
Το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2006 από τον αρχιμουσικό κ. Παναγιώτη Διαμαντή, για να ικανοποιήσει το επιτακτικό αίτημα για ανανέωση και αναγέννηση στη μουσική παιδεία στον τόπο μας. Είναι ένας χώρος όπου η εκμάθηση της μουσικής γίνεται με σοβαρότητα, οργάνωση και πλήρη προγραμματισμό από διπλωματούχους και έμπειρους καθηγητές. Διδάσκονται μαθήματα μουσικής για προσωπική ευχαρίστηση και πνευματική ευεξία, ή για ένταξη στα επαγγελματικά τμήματα και την απόκτηση Πτυχίων και Διπλωμάτων αναγνωρισμένα από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το Σεπτέμβρη του 2012 το Ωδείο άρχισε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στον διεθνή κύκλο μουσικής δωματίου και σε πολλές άλλες συναυλίες του καλλιτεχνικού του προγράμματος. Επίσης διοργανώνει και παρουσιάζει τις μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με συνδιοργάνωση συναυλιών στο Βυζαντινό Λουτρό και τη Ρωμαϊκή Αγορά όπως επίσης με το «Αριστοτέλειο» Πανεπιστήμιο, το Τελλόγλειο, την Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής “Magna Graecia” της πόλης Tropea της Ιταλίας, κ.ά.