Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Ορίζοντας» του Κώστα Βαρώτσου

Το εντυπωσιακό γλυπτό του παγκοσμίου φήμης Έλληνα γλύπτη που συναντάμε στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-ορίζον-451811
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Γνωστός στους περισσότερους από τον «Δρομέα» του, ένα από τα εντυπωσιακότερα γλυπτά μεγάλων διαστάσεων της Αθήνας, ο Βαρώτσος χάρισε και στην πόλη μας ένα γνωστό και αγαπητό του γλυπτό. Στα πλαίσια της έκθεσης που ετοίμασε ο Κώστας Βαρώτσος για το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 1990, μεταφέρθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης το έργο του «Ορίζοντας». Το εντυπωσιακό αυτό γλυπτό του παγκοσμίου φήμης Έλληνα γλύπτη έχει διαστάσεις 13×1,7μ, είναι φτιαγμένο από γυαλί και σίδερο, τα προσφιλή υλικά που τον έκαναν γνωστό, και τοποθετήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους ως ένας ανοιχτός διάλογος και μια σχέση της τέχνης με τον ανοιχτό ορίζοντα του θαλάσσιου μετώπου στο Θερμαϊκό, δίνοντάς μας την αντίθεση του φυσικού με τον τεχνητό ορίζοντα. Αυτός ήταν ο πρώτος Ορίζοντας που έφτιαξε ο καλλιτέχνης. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι που κοσμούν δημόσιους χώρους και πλατείες, από την Σύρο μέχρι τη Λακωνία, από την Ελβετία και την Ιταλία μέχρι τις Η.Π.Α. Το έργο του, Ορίζοντες, βρίσκεται σήμερα στην κάτω είσοδο της ΔΕΘ, απέναντι από την Χ.Α.Ν.Θ., χάνοντας έτσι ουσιαστικά την σύνδεσή του με το υγρό στοιχείο και την παραλία. Ανήκει στην συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και είναι μια δωρεά της εταιρείας Ι. Μπουτάρης και Υιός.

Ο Κώστας Βαρώτσος είναι ο γνωστότερος εν ζωή Έλληνας γλύπτης. Γλυπτά του κοσμούν δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα