Αρχιτεκτονικη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Αλ. Σβώλου 15 και Παλαιολόγου

Αξιόλογο κτίριο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οργάνωση δομικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών με στοιχεία του μοντερνισμού.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-αλ-σβώλ-929468
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. 

Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Αλεξάνδρου Σβώλου 15 και Κ.Παλαιολόγου

Δεν γνωρίζουμε χρονολογία κατασκευής αλλά μορφολογικά τοποθετείται μεταξύ 1930-1935. 

Πολυκατοικία διαμερισμάτων οριζόντιας ιδιοκτησίας. Κηρύχθηκε διατηρητέο το 2016 πλην της προσθήκης στο δώμα σύμφωνα με την απόφαση 3428/2016: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων μεμονωμένων κτιρίων εντός του ιστορικού τόπου της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αυτού, συνόλων κτιρίων – καταστημάτων της Στοάς Σαούλ, της αγοράς Μπιτ Παζάρ, της περιοχής Αγίου Μηνά και της Παλαιάς Λαχαναγοράς και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, καθώς και ειδικών χρήσεων των κτιρίων – καταστημάτων της αγοράς Μπιτ Παζάρ, (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2016), 04-11-2016.

Αξιόλογο κτίριο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οργάνωση δομικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών με στοιχεία του μοντερνισμού. 

img-6664.JPG

Ορθογώνια Ercker, τα οποία σε συνδυασμό με τους ορθογώνιους και καμπυλόμορφους εξώστες και τα διακοσμητικά γραμμικά στοιχεία, δημιουργούν μία ιδιαίτερη ογκοπλασία οριζοντιότητας, κατακορυφότητας, συμμετρίας, αρμονικών αναλογιών και αισθητικής πρωτοτυπίας. 

Αποτελεί σύνολο με άλλα αξιόλογα κτίρια επί της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου.

img-6665.JPG
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα