Αρχιτεκτονικη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Αλεξάνδρου Σβώλου 9

Ένα ιδιαίτερα αξιόλογο παράδειγμα του μοντερνισμού.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-αλεξάν-910913
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ.

 Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Πολυκατοικία του Ν. Γκάλφα με έτος κατασκευής το 1935 και μελετητή του Γ. Μανούσου του οποίου βρίσκουμε και άλλα διατηρητέα επι της Αλ. Σβώλου.

Το εσωτερικό του παρουσιάζει αξιόλογα στοιχεία, όπως οι δίφυλλες ταμπλαδωτές ξύλινες θύρες εισόδου των διαμερισμάτων με σκαλιστά διακοσμητικά στοιχεία, οι γύψινες λεπτομέρειες στο ταβάνι του χώρου εισόδου στο ισόγειο, καθώς και ο εργονομικός σχεδιασμός του κλιμακοστασίου (κατάλληλα ύψη και πλάτη πατημάτων), που φωτίζεται από τα παλιά ξύλινα παράθυρα που διατηρούνται στην πίσω όψη του. 

img-6652.JPG

Διατηρείται επίσης το μεταλλικό κιγκλίδωμα του κλιμακοστασίου με τον ξύλινο χειρολισθήρα του. 

Τα παραπάνω καθιστούν το σύνολο του κτιρίου, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο παράδειγμα του μοντερνισμού. 

Κτίριο με δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της εποχής του μοντερνισμού και επιρροές Art Deco. Παρουσιάζει καθαρότητα όγκων και γραμμών με γραμμικά οριζόντια στοιχεία, επαναληπτικότητα του ορόφου και ογκοπλαστική διαμόρφωση της όψης (κατακορυφότητα, κεντρική ανάπτυξη του έρκερ, συνδυασμός έρκερ και πλαϊνών εξωστών κ.λ.π.).

img-6654.JPG

Κηρύχθηκε διατηρητέο το 2016 με την απόφαση 3428/2016: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων μεμονωμένων κτηρίων εντός του ιστορικού τόπου της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αυτού, συνόλων κτηρίων – καταστημάτων της Στοάς Σαούλ, της αγοράς Μπιτ Παζάρ, της περιοχής Αγίου Μηνά και της Παλαιάς Λαχαναγοράς και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, καθώς και ειδικών χρήσεων των κτηρίων – καταστημάτων της αγοράς Μπιτ Παζάρ, (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2016), 04-11-2016.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα