Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Μέγαρο Καραγκούνη, Αγία Σοφία 42

Ανήκει στο ρεύμα του όψιμου εκλεκτικισμού, που παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη στα τέλη δεκαετίας 20', αρχές δεκαετίας 30'

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-μέγαρο-929673
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. 

Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Μέγαρο Καραγκούνη, Αγία Σοφία 42

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1927 σε σχέδια των Μαλάκη-Ζωγράφου για λογαριασμό της οικογένειας Β. Παπαδοπούλου και ολοκληρώθηκε όπως μαρτυρά η επιγραφή στην είσοδο το 1932. 

Υποθέτουμε ότι κάποια στιγμή μεταβιβάστηκε, εφόσον ονομάζεται μέγαρο Καραγκούνη. Βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας 42. 

Το μέγαρο αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και 4 ορόφους. Ανήκει στο ρεύμα του όψιμου εκλεκτικισμού, που παρουσιάστηκε εκείνη την εποχή στην Θεσσαλονίκη, για να εναρμονιστούν τα νέα κτίρια με τα ήδη υπάρχοντα. 

img-7213.JPG

Χωρίζεται σε τρεις κάθετους άξονες, με ελαφρά προβολή των δυο ακριανών. Παρατηρούμε νεοβυζαντινά στοιχεία όπως είναι οι καμάρες και οι πεσσοί του τελευταίου ορόφου.

img-7052.JPG

Ο Γιώργος Μαλάκης (του Νικολάου και της Σουλτάνας, γεννημένος στην Βλάστη Κοζάνης) ήταν πολιτικός μηχανικός απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου (1921), καθώς και του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (Technische Hochschule Berlin-Charlottenburg)(1926), ο οποίος εργάστηκε από το 1926 ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλονίκη.

img-5297.JPG

Ήταν μεγαλύτερος αδελφός του ποιητή Χρήστου Μαλάκη (ψευδ. Χρήστος Ντάλιας), ιδρυτή του περιοδικού Νέα Πορεία.

img-7230.JPG

Στα ώριμα χρόνια δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και στην Αθήνα.

Μερικά από τα έργα του

Μέγαρο Σαπουνά (Ι. Δημητριάδη)(1926), Μητροπόλεως & Αγ. Σοφίας, Θεσσαλονίκη

Οικοδομή στην Πλάτωνος (σε συνεργασία με τον Γ. Ζωγράφο), Έτος κατασκευής 1926, Πλάτωνος 7, Θεσσαλονίκη

Πολυκατοικία Γ. Μαλάκη-Γ. Παπαμανώλη (1930), Λεωφ. Νίκης 37 & Βογατσικού 1, Θεσσαλονίκη

Κτίριο του μοντέρνου κινήματος της εποχής του ΄30 με χρήση της καμπύλης γραμμής στη γωνία του κτιρίου. Στο ισόγειο στεγάζεται από το 1963, το ιστορικό καφεζαχαροπλαστείο, σήμερα Καφέ “Αχίλλειον”.

Οικία Χατζηγώγου (σε συνεργασία με τον Γ. Ζωγράφο), Έτος κατασκευής 1930, Οδός Θέτιδος, Αρετσού, Ν. Κρήνη, Θεσσαλονίκη

Οικοδομή στην Τσιμισκή (σε συνεργασία με τον Γ. Ζωγράφο), Έτος Κατασκευής 1932, Οδός Τσιμισκή 57, Θεσσαλονίκη

Οικοδομή Β. Παπαδόπουλου (1934), Οδός Αγ. Σοφίας, Θεσσαλονίκη

Οικοδομή Κομπούλη (σε συνεργασία με τον Γ. Ζωγράφο), Έτος Κατασκευής 1937, Οδός Αγ. Σοφίας 60 & Φιλίππου 48, Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα