Υγεία

Για την αναμνηστική -a.k.a. τρίτη- δόση

Μερικές απλές πληροφορίες για να όσα συμβαίνουν

Αντώνης Γαλανόπουλος
για-την-αναμνηστική-a-k-a-τρίτη-δόση-852249
Αντώνης Γαλανόπουλος

-Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έφερε την αναμνηστική δόση στους 3 αντί για τους 6 μήνες. Το ίδιο έκανε πριν 5-6 ημέρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες χώρες βρίσκονται στους 5 μήνες.

-Ο Π.Ο.Υ. δεν στηρίζει την αναμνηστική δόση γιατί δίνει προτεραιότητα στον βασικό εμβολιασμό σε χώρες και πληθυσμούς που δεν τον έχουν ολοκληρώσει λόγω έλλειψης εμβολίων. Ακόμα κι έτσι, στη δήλωση του Οκτωβρίου, έλεγε πως οι αποφάσεις για την αναμνηστική δόση πρέπει να λαμβάνονται με βάση δεδομένα για τη μειωμένη προστασία των εμβολίων έναντι της βαριάς νόσησης και σε σχέση με την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Αυτή μπορεί να είναι πλέον η Όμικρον.

-H αναμνηστική δόση δεν είναι αυτή τη στιγμή υποχρεωτική για τους κάτω των 60 ετών και δεν είναι υποχρεωτικό να την κάνει κάποιος/-α στους 3 μήνες. Προτείνεται, πάντως, από την επιστημονική κοινότητα.

-Πριν 2 ημέρες κυκλοφόρησε έρευνα η οποία μελέτησε την αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης που χορηγήθηκε τρεις μήνες (και λιγότερο) από τη δεύτερη δόση. Η έρευνα δείχνει εξαιρετικά αποτελέσματα και πολλαπλασιασμό των επιπέδων αντισωμάτων (έως 32 φορές) σε όλους τους συνδυασμούς εμβολίων. Στη συζήτηση εκτιμά πως ίσως η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις 70-84 ημέρες μετά τη δεύτερη να προσφέρει μικρότερη ενίσχυση της ανασολογικής μνήμης από ότι εάν γινόταν αργότερα αλλά αυτό ακόμα ερευνάται.

-Πολλά πράγματα αλλάζουν γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνώση παράγεται σχεδόν παράλληλα με το βίωμα της πανδημίας.

-Ξέρουμε, όμως, πως αυτό το εμβόλιο δεν είναι το μόνο που απαιτεί αναμνηστική δόση ή πολλαπλές δόσεις. Στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και εφήβων περιλαμβάνονται εμβολιαστικά σχήματα με πολλές δόσεις

-Το λάθος στην περίπτωση της χώρας μας είναι πως η αλλαγή στους 3 από τους 6 μήνες παρουσιάστηκε ως απόφαση του πρωθυπουργού που έκανε αίτημα στην επιτροπή εμβολιασμού και όχι το ανάποδο.

Όλα αυτά τα γράφω με βάση την πρόσβαση σε πηγές πληροφορίας, με επιφύλαξη πως δεν είμαι γιατρός και έχοντας κλείσει την αναμνηστική δόση για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ενημέρωση και ψυχραιμία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα