Θέατρο

Ανοίγει η αυλαία για την "Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022"

Έντονοι προβληματισμοί των ηθοποιών για το επαγγελματικό τους μέλλον στην πόλη - Αναλυτικά το πρόγραμμα. 

Parallaxi
ανοίγει-η-αυλαία-για-την-ανοιχτή-θεατ-906279
Parallaxi

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η παρουσίαση του προγράμματος για την «Ανοιχτή θεατρική σκηνή της πόλης 2022», που θα λάβει χώρα από τις 8 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον. 

Πρόκειται για έναν θεσμό πολλών χρόνων, ο οποίος αποτελεί μια παραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό ένα πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων και παράλληλων δράσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, η οποία αρχικά, παρουσίασε τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τους θιάσους που συμμετέχουν. 

Καθ’ όλο το διάστημα της διοργάνωσης οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν 6 θεατρικές παραστάσεις από διάφορες ομάδες της πόλης. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία περφόρμανς, μία παράσταση θεάτρου της επινόησης, τη θεατρική απόδοση ενός ποιητικού «γεννητικού αγγέλματος», μια παράσταση εμπνευσμένη από κινηματογραφική ταινία, τη θεατρική μεταφορά ενός διηγήματος, καθώς και μία παράσταση με αφορμή ένα σύγχρονο μυθιστόρημα.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων θα πραγματοποιηθεί ένα θεατρικό εργαστήριο και ανοιχτές συζητήσεις, αναφορικά με τη σχέση της σκηνής με την πόλη και την επικαιρότητα, πέρα από το θεατρικό κείμενο, αλλά μέσα από τεχνικές θεάτρου της επινόησης και θεάτρου ντοκουμέντο.

«Ο πολιτισμός είναι ζωή, ο πολιτισμός είναι αυτό που μένει από εμάς, μετά από εμάς» τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, ενημερώνοντας μάλιστα, για τη συμβολική χρηματική αμοιβή που θα δοθεί στους συμμετέχοντες θιάσους, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Έλση Κοντογιάννη, μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία φάνηκε αισιόδοξη για το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς. Μετά από τη διαδικτυακή μορφή που είχε η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» επιστρέφει δυναμικά και «για πρώτη φορά κατάφερε να λουλουδίσει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την άλλη, ο Γιώργος Φραγκόγλου, νέα προσθήκη της Επιτροπής Θεάτρου, επισήμανε πως χαρακτηριστικό στοιχείο και των έξι παραστάσεων είναι το γεγονός πως «δεν στηρίζονται σ’ αυτό καθαυτό το θεατρικό κείμενο. Αποτελούν προϊόν «φρέσκου θεάτρου», το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το «παλιό, το έτοιμο θέατρο, της αντιγραφής, το κατεψυγμένο. «Το θέατρο πρέπει να προχωράει μέσα από αντιθέσεις και όχι από αντιγραφές»

Στο υπόλοιπο μέρος της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των θιάσων μίλησαν συνοπτικά για το περιεχόμενο των παραστάσεων τους. Έντονη η ανησυχία των ηθοποιών για τις επαγγελματικές προοπτικές τους στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης της παράστασης «Η εποχή του κυνηγιού», Θάνος Νίκας, εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με την παραγωγική εξέλιξη του θεάτρου στη πόλη, η οποία είναι ανύπαρκτη, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ηθοποιοί δεν θέλουν να αντικρίζουν την πόλη ως ένα τόπο υποδοχής πολιτισμικών προϊόντων, αλλά σταδιακά να γίνει ξανά ικανή να παράγει πολιτισμό τον οποίο θα μπορεί να εξάγει.

Την ίδια στιγμή ο Ανδρέας Παράσχος, σκηνοθέτης της παράστασης «Όνειρο στο κύμα», επιβεβαίωσε τη μεγάλη ανταπόκριση των νέων ηθοποιών στις -λιγοστές- ευκαιρίες που τους δίνονται στη Θεσσαλονίκη. Η νέα φουρνιά ηθοποιών φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να δημιουργήσει έργο στην πόλη, παρά το μικρό αριθμό ευκαιριών.

anoikhti-theatriki-skini.png

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Amadé: The Real MOZART: Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Απριλίου στις 21.00 | Κείμενο – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Χριστόφορος Αντωνιάδης

Μάγισσες: Αυτή η ιστορία (δεν) είναι δική μας, των Λέλας Μεντεκίδου, Άννας Ρίζου, Υρώς Τσάμογλου: Παρασκευή 15, Σάββατο 16 Απριλίου στις 21.30 & Κυριακή 17 Απριλίου στις 20.00 |Hex Theatre Group|Σκηνοθεσία: Λέλα Μεντεκίδου

Η εποχή του κυνηγιού: Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Απριλίου στις 21.30 |Ars Moriendi| Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Θάνος Νίκας (Εμπνευσμένο από τη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ “The Hunt”)

Όνειρο στο κύμα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Μαΐου στις 21.00| Ομάδα Bloom| Σκηνοθέτης: Ανδρέας Παράσχος

Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, του Δημήτρη Δημητριάδη: Τρίτη 10 Μαΐου στις 21.30, Τετάρτη 11 Μαΐου στις 19.00 και στις 21.30 (διπλή παράσταση) & Πέμπτη 12 Μαΐου στις 21.30| Ομάδα Θέατρο Πρόταση| Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής

Εύα ΙΙ ή Η αφήγηση μιας απόπειρας: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Μαΐου στις 21.00| Πειραματική Ομάδα θεάτρου “Από τον Πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι”| Σκηνοθεσία: Γιάννης Διδασκάλου (Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα “Όταν ήμουν έργο τέχνης” του Eric Emmanuel Schmitt σε μετάφραση Σοφίας Διονυσοπούλου)

*Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 8 Απριλίου – 19 Μαΐου| Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42)

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα