close search results icon

Η ανοησία της αγέλης

Συμπέρασμα: Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα.

Η ανοησία της αγέλης
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

fear

Λέξεις:Γιώργος Στάμκος

Στην Ιταλία σταμάτησαν πλέον να τραγουδούν στα μπαλκόνια…
Οι νεκροί του Covid-19 έφτασαν τους 15.000 και καθημερινά αυτός ο μακάβριος κατάλογος ολοένα και μεγαλώνει. Τα κρούσματα ήδη 120.000 και τα πραγματικά, ενδεχομένως και ένα εκατομμύριο. Οι άνθρωποι φοβούνται, νιώθουν αδύναμοι και κουρασμένοι. Ειδικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, νοσηλευτικό και ιατρικό δυναμικό, που έχει ξεπεράσει τις αντοχές και συνεχίζει να παλεύει προσπαθώντας να σώσει την κάθε ζωή. Η Καραντίνα εξελίσσεται πλέον σε μαραθωνοδρομία, που θέλει γερά νεύρα, υπομονή και αντοχή. Δεν αντέχεται εύκολα.

Όλος ο πλανήτης κατάντησε ένας απέραντος προθάλαμος νοσοκομείου και ο Covid-19 μεταμορφώθηκε από πολλούς Conspiranoiacs σ’ έναν από τους τέσσερις “Ιππότες της Αποκάλυψης”. Οι πιο ψύχραιμοι παρατηρούν όλο αυτό το μπουμπουνητό της ηλιθιότητας και των Θεωριών Συνωμοσίας που επελαύνουν μαζί με την πανδημία και καταφεύγουν στους επιστήμονες λες και είναι το νέο ιερατείο με τις “λευκές ρόμπες”. Οι πολιτικοί διαχειριστές αποδείχθηκαν κατώτεροι, όπως πάντα, των κρίσιμων περιστάσεων. Οι σοφοί μοιάζουν ξαφνικά να βουβάθηκαν. Ούτε και οι καλλιτέχνες μας φιλοδωρούν πλέον με κάτι το ανυψωτικό ή το παρηγορητικό, βγαλμένο στ’ αληθινά από το εργοτάξιο της ψυχής τους. Είμαστε μόνοι μας, απομονωμένοι και έγκλειστοι, εγκλωβισμένοι σχεδόν ολοσχερώς μέσα στο Matrix των Social Media, βαμπιρίζοντας ο ένας τον άλλο, και όλοι μαζί άμα δούμε μια γνήσια φλόγα να ξεπηδά εδώ κι εκεί από κάποιον συγκρατούμενό μας που είχε μια στιγμιαία έμπνευση. 7,6 δισεκατομμύρια Prisoners εν αναμονή επιστροφής σε μια “κανονικότητα” που δεν πρόκειται ξανά να υπάρξει. Η αντικανονικότητα θα είναι από εδώ και πέρα η νέα “κανονικότητα” μας.

Αυτή η Σιωπηλή Άνοιξη θα κρατήσει αρκετά και εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να βγούμε αλλαγμένοι από αυτή τη σκληρή δοκιμασία. Η αίσθηση της αδυναμίας μας απέναντι στις δυνάμεις της Φύσης, ίσως μας κάνει λιγότερο αλαζόνες, εγωιστές και συμφεροντολόγους και περισσότερο ταπεινούς, αλληλέγγυους και ανθρώπινους. Πιο συνεργάσιμους μεταξύ μας και με περισσότερο σεβασμό απέναντι στη Φύση. Ούτε τα σύνορα, ούτε τα πλούτη δεν μπορούν να σταματήσουν τέτοιου είδους “πλανητικές πυρκαγιές”, όπως η πανδημία του Covid-19, που θα είναι όλο και συχνότερα φαινόμενα από εδώ και πέρα. Βασική αιτία τους η απορρύθμιση του κλίματος και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, για την οποία είναι ένοχο το σύγχρονο υπερκαταναλωτικό μας μοντέλο, η χρηματοποίηση των πάντων, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, η αλαζονεία.

Η “ανοσία της αγέλης” απέναντι στον Covid-19 δεν θα μας σώσει από την Ανοησία της Αγέλης, που ως καρκίνωμα καταστρέφει έναν ολόκληρο πλανήτη. Κανείς, όσο ισχυρός και να είναι, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, καθώς κάτι τέτοιο είναι ψευδαίσθηση. Ο άνθρωπος δεν έχει τον έλεγχο του πλανήτη. Έχει την ψευδαίσθηση και την αυταπάτη του ελέγχου -κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Για τον Πλανήτη Γη εμείς είμαστε η “ίωση”. Προσπαθεί έτσι, με τους τρόπους που εκείνος γνωρίζει και μπορεί, να μας ελέγξει και να μας καταστείλει, ώστε να μην κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά στο πλανητικό οικοσύστημα. Για τη Γαιά σημασία έχει η βιοποικιλότητα, τον Όλον, και όχι μονάχα ένα είδος, μια μορφή ζωής. Τα πάντα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους.

Είναι καιρός λοιπόν να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, πολλές αυταπάτες για τον εαυτό μας, την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Να αναστοχαστούμε για την συνολική μας πορεία ως πολιτισμός, ως ανθρωπότητα, ως είδος.

Συμπέρασμα: Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα. Η Ιστορία δεν έρπει, αλλά προχωρά με άλματα, με ενδιάμεσους κραδασμούς. Ωστόσο τα απροσδόκητα γεγονότα, όπως η πανδημία του Covid-19, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “Μαύροι Κύκνοι” είναι οι γεννήτριες της Ιστορίας. Ένας νέος Κόσμος γεννιέται και είναι, ακόμη, στο χέρι μας να τον κάνουμε τον καλύτερο δυνατόν κόσμο. Αυτή είναι και η καλύτερη απόδοση δικαιοσύνης στα, ενδεχομένως εκατομμύρια, θύματα αυτής της Πανδημίας.