Ελλάδα

Από το καταπράσινο Soest της Βεστφαλίας στην αστική Θεσσαλονίκη

Όλα όσα είδαν και έζησαν τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Χαριλάου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + “Our trees our lives”.

Γιώργος Σχοινάς
από-το-καταπράσινο-soest-της-βεστφαλίας-στ-901038
Γιώργος Σχοινάς

Με τίτλο “Our trees our lives” και βασική κατεύθυνση το περιβαλλοντικό ζήτημα συνεχίστηκε το πρόγραμμα Erasmus + στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης. 

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μηνών και περιλάμβανε την ανταλλαγή μαθητών/τριων και καθηγητών/τριων με ένα γυμνάσιο της πόλης Soest της Γερμανίας. 

Η ελληνική αποστολή, η οποία αποτελούνταν από τρεις καθηγήτριες και είκοσι δύο μαθητές γυμνασίου, είχε επισκεφτεί την γερμανική πόλη τον Μάιο για εφτά ημέρες. Εχθές, 22/9 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στην Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει η κα Ιωάννα Καρυοφυλλάκη, υπεύθυνη του προγράμματος στο 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου, σκοπός ήταν η ανάδειξη του δάσους του Σέιχ Σου, των προβλημάτων του και της βιωσιμότητάς του. 

img-6438a.jpg

Η γερμανική αποστολή επισκέφτηκε το Σέιχ Σου και ενημερώθηκε για την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης πρασίνου σε ένα καθαρά αστικό περιβάλλον όπως η Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα θέλει να πετύχει την εξοικείωση τόσο των Ελλήνων, όσο και των Γερμανών μαθητών με το περιβάλλον, την κατανόηση της σημαντικότητας προστασίας του αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει λόγω της κλιματικής κρίσης. Έτσι, να οικοδομηθούν αυριανοί ευρωπαίοι πολίτες με οξυμένα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά και κλιματικές ανησυχίες.

Η βιωματική εκπαίδευση που προσφέρεται μέσω του προγράμματος στοχεύει και στην μάθηση μέσω της κατανόησης των διαφορών και των ομοιοτήτων των δύο πόλεων. Όσον αφορά τις διαφορές η κυρία Beate Fait, υπεύθυνη της γερμανικής εκπαιδευτικής αποστολής στην Θεσσαλονίκη, αναφέρει για την πόλη μας ότι είναι μια μεγαλούπολη μπροστά στο Soest. «Το Soest είναι μια ήσυχη, μικρή πόλη με πολύ πράσινο. 

Οι άνθρωποι μένουν σε μονοκατοικίες με κήπους. Στην πόλη μας δεν υπάρχουν πολυκατοικίες και έχουμε πολλά δέντρα και πράσινο. Πιστεύω ότι αυτά λείπουν και από την Θεσσαλονίκη, η οποία έχει κατά κύριο λόγο τσιμέντο. Αυτό είναι πολύ κακό για τις κλιματικές συνθήκες της πόλης. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις πόλεις μας όμως είναι αυτό που θα συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών μας».

img-6451a.jpg

Η ανταλλαγή εκπαιδευτικών και μαθητών στοχεύει πέρα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση να προσφέρει και επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους ζωής, όπως αυτοί βιώνονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση αλληλεγγύης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς (και όχι μόνο) λαούς. 

Για αυτόν τον λόγο πρωτοβουλίες σαν την συγκεκριμένη είναι πολύ θετικές. Η συνέχιση και η διεύρυνσή τους οφείλει να είναι προτεραιότητα για μια Πολιτεία που ενδιαφέρεται για την δημοκρατική και με ορίζοντες παιδεία των παιδιών της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα