Ελλάδα

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για βενζίνη το χρόνο

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες χώρες.

Parallaxi
αποκαλυπτικά-στοιχεία-πόσα-ξοδεύουν-903255
Parallaxi

Οι οδηγοί στην Ελλάδα έχουν τους υψηλότερους λογαριασμούς καυσίμων στην Ευρώπη, δαπανώντας το 13,13% του εισοδήματός τους για καύσιμα κάθε χρόνο.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Confused.com (3ο τρίμηνο 2022). Η έρευνα αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι οδηγοί ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους για καύσιμα. Αυτό υπολογίστηκε αναλύοντας επίσημα στοιχεία για το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε χώρας σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση καυσίμων και τις τιμές καυσίμων ανά λίτρο.

Τα αποτελέσματα:

3a7688b0-540b-43c0-8540-47bf6ce2e25e.webp

Οι Έλληνες οδηγοί ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για καύσιμα κάθε χρόνο

Το Confused.com αποκαλύπτει ότι οι οδηγοί στην Ελλάδα ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 13,13% του ετήσιου εισοδήματός τους για καύσιμα κάθε χρόνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αναλύθηκαν. Η τιμή ανά λίτρο καυσίμου στην Ελλάδα (2,40 ευρώ) είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη. Είναι φθηνότερη μόνο από τη Φινλανδία (2,53 ευρώ ανά λίτρο) και τις Κάτω Χώρες (2,48 ευρώ ανά λίτρο). Ωστόσο, όταν εξετάζεται μόνο η ετήσια δαπάνη τους για καύσιμα, οι λογαριασμοί των Ελλήνων οδηγών είναι οι τέταρτοι χαμηλότεροι στην Ευρώπη (1.153,26 €).

Ακολουθεί πίσω από την Ελλάδα η Πορτογαλία, με τους οδηγούς να προβλέπεται ότι θα ξοδεύουν σχεδόν το ένα δέκατο (9,79%) του εισοδήματός τους για καύσιμα ετησίως. Συγκριτικά, είναι 4,38 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτό που ξοδεύουν οι γείτονες Ισπανοί οδηγοί (5,41% του εισοδήματος για καύσιμα). Οι Πορτογάλοι αυτοκινητιστές πληρώνουν 2,15 ευρώ ανά λίτρο για τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα – συνολική ετήσια δαπάνη καυσίμων 1.057,07 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό είναι 8,3% λιγότερο από την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με τους οδηγούς να αναμένεται να ξοδεύουν το 8,21% του μισθού τους κάθε χρόνο για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Ο ετήσιος λογαριασμός καυσίμων για τους Βρετανούς οδηγούς είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη, με μέσο όρο 1761,96 ευρώ. Ένα λίτρο καυσίμου κοστίζει περίπου 2,16 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο (όσο και στη Σουηδία), αν και είναι φθηνότερο από την Ελλάδα (2,15 ευρώ) και τις Κάτω Χώρες (2,48 ευρώ).

Οι οδηγοί στο Λουξεμβούργο δαπανούν το λιγότερο εισόδημα για καύσιμα

Με μόνο το 3,76% του ετήσιου εισοδήματος να δαπανάται για καύσιμα, το Λουξεμβούργο έχει την καλύτερη οικονομία καυσίμων από όλες τις χώρες που αναλύθηκαν. Διαθέτοντας τη φθηνότερη τιμή καυσίμου ανά λίτρο στην Ευρώπη, 1,90 €, ο συνολικός ετήσιος λογαριασμός καυσίμων για τους οδηγούς της χώρας των Άλπεων είναι 1423,82 €.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα