Ελλάδα

Άρχισε η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ

Την τετραετία 2022-2025 θα υπογειοποιηθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου.

Parallaxi
άρχισε-η-υπογειοποίηση-των-καλωδίων-τ-367882
Parallaxi

Ξεκίνησαν τα έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου, από το Τατόι, τα οποία κρίθηκαν αναγκαία ύστερα από τις βαρύτατες συνέπειες των χιονοπτώσεων του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Οι εργασίες, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, αφορούν στην κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία υπολογίζεται μέσα στον Ιούνιο, το εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης επί της Λεωφόρου Τατοΐου, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από υπόγειο.

Στόχος, είναι να περιοριστούν οι δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από καλώδια ηλεκτροδότησης αλλά και να προληφθούν ζημιές λόγω χιονόπτωσης ή άλλων καιρικών φαινομένων, όπως συνέβη με την πρόσφατη κακοκαιρία “Μήδεια”.

Στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται σε ποσοστά 70% ή 80%.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειοποιηθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα ενώ οι μελέτες για τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα