Design

12 Αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που αναμένουμε το 2023

Συμπεριλαμβάνεται μια μπρουταλιστική πυραμίδα και μια βιβλιοθήκη που μοιάζει με δάσος.

Parallaxi
12-αρχιτεκτονικά-πρότζεκτ-που-αναμένου-956454
Parallaxi

Για να ξεκινήσουμε το νέο έτος, ρίχνουμε μια ματιά σε 12 από τα πιο ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα αρχιτεκτονικά έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

Η Πυραμίδα των Τιράνων, Αλβανία

Πρόκειται να για την αναμόρφωση μιας πυραμίδας της δεκαετίας του 1980 στα Τίρανα, γνωστή και ως Πυραμίδα των Τιράνων. Το έργο έχει αναλάβει η MVRDV, η οποία σκοπεύει να μετατρέψει το υποβαθμισμένο κτίριο σε κέντρο νεολαίας. Θα περιλαμβάνει καφετέριες, στούντιο και αίθουσες διδασκαλίας για τους νέους Αλβανούς που θα μπορούν να το απολαύσουν δωρεάν.

Αρχικά χτίστηκε το 1988 ως μουσείο αφιερωμένο στον πρώην κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα, αλλά έκλεισε τρία χρόνια αργότερα μετά την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.

Βιβλιοθήκη Sub-Center, Κίνα

Ένα από τα έργα της Snøhetta, η βιβλιοθήκη Sub-Center στο Πεκίνο, σχεδιάζεται για να δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε ένα δασικό θόλο.

Τα καθίσματα που μοιάζουν με λόφους θα περιβάλλονται από δεκάδες λεπτούς πυλώνες, οι οποίοι διακλαδίζονται στο επίπεδο της οροφής για να θυμίζουν τα φύλλα ενός δέντρου.

Abrahamic Family House, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Adjaye Associates θα ολοκληρώσει ένα πολυθρησκευτικό συγκρότημα στο Άμπου Ντάμπι που θα στεγάσει μια εκκλησία, ένα τζαμί και μια συναγωγή.

Ο ιδρυτής του στούντιο δήλωσε, ότι στόχος του έργου είναι να τιμήσει τις τρεις αβρααμικές θρησκείες, τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, και να τονώσει “τον διάλογο και την κατανόηση σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κόσμο”.

Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Μπεζαλέλ, Ισραήλ

Το κτίριο της Ακαδημίας Μπεζαλέλ, που βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Ιερουσαλήμ και θα περιλαμβάνει στούντιο σε μεγάλα διαχωρισμένα επίπεδα που διαπερνώνται από κενά και συνδέονται με ράμπες και σκάλες.

Η SANAA παρουσίασε για πρώτη φορά τον σχεδιασμό της πανεπιστημιούπολης αυτής για την κορυφαία σχολή σχεδιασμού του Ισραήλ το 2013 και τελικά πρόκειται να ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2023, έξι χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο.

Κτίριο Paddington Square, Ηνωμένο Βασίλειο

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2015, είχε αρχικά σχεδιαστεί ως ένας κυλινδρικός πύργος 224 μέτρων, αλλά το ύψος του μειώθηκε μετά από αντιδράσεις των επικριτών. Η κατασκευή του αναβλήθηκε επίσης για λίγο μετά από αίτηση για δημόσια έρευνα σχετικά με τα σχέδια.

Το Paddington Square του Renzo Piano αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά φέτος. Η τελική του μορφή θα είναι ένας γιγάντιος γυάλινος κύβος δίπλα στο σταθμό Paddington, που θα περιλαμβάνει ένα 14-όροφο κτίριο γραφείων που θα υψώνεται σε ένα βάθρο γεμάτο με καταστήματα και εστιατόρια.

Κέντρο Γκίλντερ, Η.Π.Α

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα κτίρια που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ το 2023 είναι το Gilder Center, μια κυματιστή επέκταση του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Ο σχεδιαστής του Studio Gang έχει ήδη προσφέρει μια προεπισκόπηση του κτιρίου, αφού δημοσίευσε τον Νοέμβριο μια σειρά από εικόνες κατασκευής που αποκαλύπτουν το εσωτερικό του από σκυρόδεμα που μοιάζει με σπηλιά. Ο σχεδιασμός του παίρνει στοιχεία από βραχώδεις σχηματισμούς.

Toranomon-Azabudai, Ιαπωνία

Το Heatherwick Studio θα ολοκληρώσει το πρώτο του έργο στην Ιαπωνία το 2023 – μια γιγαντιαία πέργκολα γεμάτη φυτά που βρίσκεται δίπλα στον ψηλότερο ουρανοξύστη της χώρας.

Αποτελεί μέρος της συνοικίας Toranomon-Azabudai στο κεντρικό Τόκιο, για την οποία το στούντιο έχει επίσης σχεδιάσει τον δημόσιο χώρο και πολυάριθμα χαμηλά περίπτερα.

Ο ιδρυτής του στούντιο δήλωσε ότι η συμβολή του είναι μια προσπάθεια να “προσφέρει μια πιο ανθρωποκεντρική εναλλακτική λύση” στις τυπικές αναπτύξεις της πόλης που “μπορεί να είναι σκληρές και αποστειρωμένες”.

Factory International, Ηνωμένο Βασίλειο

Μια άλλη άφιξη το 2023 θα είναι το Factory International, ένας τεράστιος χώρος θεάτρου και τεχνών στο Μάντσεστερ, σχεδιασμένος από την OMA, που έχει προγραμματιστεί να υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες τον Ιούνιο.

Με επικεφαλής τον εταίρο Ellen van Loon, το έργο είναι το πρώτο μεγάλο δημόσιο κτίριο του στούντιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα φιλοξενεί πολλαπλές παραστάσεις ταυτόχρονα, με χωρητικότητα άνω των 5.000 ατόμων.

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre, Κίνα

Το Zhuhai Jinwan Civic Art Centre του Zaha Hadid Architects θα ολοκληρώσει φέτος την κατασκευή του πάνω από μια τεχνητή λίμνη στο Zhuhai της νότιας Κίνας.

Η θέση του πάνω στο νερό δεν είναι το μόνο που θα το κάνει μοναδικό. Θα διαθέτει επίσης μια δραματική οροφή που θα διαμορφώνεται με βάση τα μοτίβα των αποδημητικών πουλιών και θα χρησιμοποιείται για να προστατεύει τις τέσσερις πτέρυγες του, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μουσείο τέχνης, ένα θέατρο, ένα επιστημονικό κέντρο και μια ευέλικτη αίθουσα.

Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, Ισραήλ

Ένα άλλο έργο στην Ιερουσαλήμ που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, την οποία ολοκληρώνει η Herzog & de Meuron με το τοπικό στούντιο Mann Shinar Architects & Planners.

Θα διακρίνεται από μια μεγαλοπρεπή, σαρωτική μορφή επενδυμένη με πέτρα και διάτρητη από ένα κυκλικό αίθριο, γύρω από το οποίο θα οργανωθούν καμπύλες βιβλιοθήκες και χώροι μελέτης.

The Spiral, Η.Π.Α.

Μετά από μεγάλη αναμονή, ο υπερυψηλός ουρανοξύστης The Spiral by BIG θα ανοίξει επιτέλους στη Νέα Υόρκη, αποτελώντας την έδρα 65 ορόφων της εταιρείας παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού Pfizer.

Το έργο, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2015, πήρε το όνομά του από την κορδέλα με τις γεμάτες φυτά βεράντες που θα ελίσσονται από τη βάση του μέχρι την κορυφή του και θα παρέχουν σε κάθε όροφο υπαίθριο χώρο.

Αφού κορυφωθεί, θα γίνει το 13ο ψηλότερο κτίριο της πόλης.

Maggie’s Centre, Ηνωμένο Βασίλειο

Το μικρότερο και τελευταίο έργο στον κατάλογο είναι το επερχόμενο Maggie’s Centre στο Λονδίνο, το οποίο σχεδιάζεται από την εταιρεία του Daniel Libeskind, Studio Libeskind.

Βρίσκεται δίπλα στο Royal Free Hospital στο Hampstead και θα έχει μια γλυπτική πρόσοψη που θα καλύπτεται από γωνιακές ξύλινες περσίδες, οι οποίες έρχονται σκόπιμα σε αντίθεση με την πιο κλινική αρχιτεκτονική που το περιβάλλει.

Πηγή: dezeen.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα