Αρχιτεκτονικη

Demolish Greece

Η προσπάθεια για να αποκτήσει φωνή η σιωπηλή αγανάκτηση των κατοίκων των αστικών κέντρων για τις πολυκατοικίες που μένουν

Parallaxi
demolish-greece-1065529
Parallaxi

Πολύ συχνά μιλάμε μεταξύ φίλων, συνεργατών, κλπ. για την ασχήμια των ελληνικών πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Η κριτική αυτή εστιάζει στην αισθητική των πολυκατοικιών που σαν άλλος παθογόνος μικροοργανισμός πολλαπλασιάζεται μέσα στον αστικό χώρο καταπίνοντας παλαιότερα κτίσματα και μολύνοντας την συλλογική ψυχολογία.

Ο Chris Lazárou είναι ίσως αυτός ο οποίος μπορεί να εκφράσει αυτή τη σιωπηλή αγανάκτηση των κατοίκων των αστικών κέντρων για τις πολυκατοικίες με τον πλέον δομημένο, για τα ελληνικά δρώμενα, τρόπο.

Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί μέσα από α) λογαριασμούς σε διαδικτυακές πλατφόρμες, β) μια σειρά από video essays στο YouTube και το Tik Tok, γ) ένα, μη δημοσιευμένο προς το παρόν, αρχιτεκτονικό βιβλίο, δ) μια πανεπιστημιακή ερευνητική εργασία και ε) ένα επερχόμενο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ υπό την επίβλεψη μιας εταιρείας παραγωγής να προωθήσει τη θεωρία του για το πώς η αισθητική των ελληνικών πολυκατοικιών καλλιεργεί υποσυνείδητα τον λαϊκισμό και άλλες προβληματικές συμπεριφορές στους κατοίκους της Ελλάδας.

Στόχος του είναι να αναδείξει το θέμα στη δημόσια συζήτηση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει να οργανωθεί μια επισταμένη προσπάθεια εξωραϊσμού των όψεων των ελληνικών πολυκατοικιών με την υποστήριξη κεφαλαίων από “ομόλογα κοινωνικού αντίκτυπου” και την εργασία ομάδων εθελοντισμού.

Ο μελλοντικός εξωραϊσμός, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση μια αρχιτεκτονική που θα συμπορεύεται αποτελεσματικά με τις σύγχρονες αισθητικές, οικολογικές και πρακτικές ανάγκες, αλλά και παράλληλα θα αφουγκράζεται ολοκληρωτικά την τοπικότητα του ελλαδικού χώρου, χωρίς όμως να εμπίπτει σε σκηνογραφικά, Μεταμοντέρνα, εθνικιστικά ή kitsch πρότυπα.

Με το άρθρο αυτό ο Chris Lazárou ζητάει από τους αναγνώστες να γίνουν μέλος της αντίστοιχης ομάδας υποστήριξης στο Facebook ή έστω να παρακολουθήσουν τα video essays και τις δημοσιεύσεις της προσπάθειας στο YouTube και στις υπόλοιπες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Όσον αφορά την ομάδα υποστήριξης στο Facebook, ο Lazárou ζητάει τη βοήθεια ανθρώπων που θα είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν εθελοντικά χρόνο και εργασία, όχι όμως και χρήματα, για την προώθηση της θεωρίας στη δημόσια συζήτηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα