Αυτό είναι το απόλυτο χειμερινό σπίτι
Πρόκειται για ένα μοντερνιστικό σπίτι σε παγωμένο μεταστρικό τοπίο.
Η καθαρή γεωμετρία των βιομηχανικών σχεδίων του Dieter Rams ενημέρωσε το Winter House, μια εικονική κατοικία του ψηφιακού καλλιτέχνη Andrés Reisinger και του αρχιτέκτονα Alba de la Fuente που υπάρχει σε έναν χειμωνιάτικο κόσμο με ροζ απόχρωση.
Σχεδιασμένο ως καταφύγιο σε ένα χιονισμένο δάσος, το διώροφο σπίτι χαρακτηρίζεται από γυάλινα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή και ευθύγραμμους όγκους.
Το Winter House στοιβάζεται σε μια μεγάλη πλάκα από σκυρόδεμα για να δημιουργήσει ένα “πλωτό δάπεδο”, κάτω από το οποίο ένα γυάλινο κουτί στεγάζει μια ογκώδη τσιμεντένια σκάλα που οδηγεί τους επισκέπτες από την μπροστινή πόρτα στο σπίτι.
Ένας σωληνωτός ροζ ανελκυστήρας εκτείνεται από την κορυφή προς το κάτω μέρος της κατασκευής και φαίνεται μέσα από τη γυάλινη πρόσοψη του σπιτιού.
Ο Αργεντινός ψηφιακός καλλιτέχνης Reisinger δημιούργησε το σπίτι μαζί με τον αρχιτέκτονα De la Fuente από τη Μαδρίτη για να αντικατοπτρίζει τα έργα του βιομηχανικού σχεδιαστή Dieter Rams στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εξερευνώντας παράλληλα τον χειμώνα στο μετασύμπαντο .
«Θέλαμε να φανταστούμε πώς μοιάζει αυτή η εποχή του χρόνου στο μετασύμπαντο και έτσι συγκεντρώσαμε όλα τα συναισθήματα με τα οποία συνδέουμε τον χειμώνα –κυρίως την ακινησία και την άνεση– και τα μεταφέραμε σε αυτή την παράλληλη πραγματικότητα», είπε ο Reisinger στο Dezeen.
Το metaverse είναι ένας γενικός όρος για οποιονδήποτε χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν σε ένα περιβάλλον που δημιουργείται από υπολογιστή, όπως το χιονισμένο τοπίο που σχεδιάστηκε για το Winter House.
Ο Reisinger εξήγησε ότι τα εκτεταμένα παράθυρα του σπιτιού σκοπεύουν να συνδέουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι έχουν αποδοθεί με ένα διακριτικό ροζ χρώμα.
Η εικονική κατοικία διαθέτει μια επιλογή από μινιμαλιστικά έπιπλα τοποθετημένα σε δωμάτια ενιαίας διαρρύθμισης που ταιριάζουν στο μοντερνιστικό εσωτερικό ντιζάιν.
Ένα γωνιακό τζάκι κρέμεται από έναν φεγγίτη στο σαλόνι, ο οποίος έχει χαμηλούς ροζ καναπέδες και κομψά, ανοιχτό γκρι δάπεδα που προσθέτουν μια χειμωνιάτικη αίσθηση στο εσωτερικό.
«Μου αρέσει να χρησιμοποιώ έπιπλα ως πρωταγωνιστές των χώρων μου», είπε ο Reisinger. «Πάντα ωθώ την πραγματικότητα σε ένα όριο όπου αισθάνομαι ελαφρώς παραμορφωμένη, αλλά όχι ρητά – θέλω μόνο να προσθέσω μια ελαφριά πινελιά παραδοξότητας, να αναστατώσω τους θεατές».
Ο ψηφιακός καλλιτέχνης εξήγησε ότι το Winter House είναι ένα εικονικό οικιστικό έργο που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μετασύμπαν και είναι το δεύτερο σπίτι του είδους που έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με τον De la Fuente.
Ο σχεδιασμός εικονικών σπιτιών για το μετασύμπαντο δεν διαφέρει από αυτούς του πραγματικού κόσμου, είπε ο Reisinger.
«Είναι το ίδιο με τον φυσικό κόσμο: αυτά τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί για να ζουν και να χρησιμοποιούνται ως επιμελημένοι χώροι για να αναδείξουμε τον εαυτό μας», εξήγησε.
«Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μετασύμπαν ως περιοχή εξερεύνησης για να εφαρμόσουμε επιτυχημένα αποτελέσματα στον αγαπημένο μας φυσικό κόσμο», πρόσθεσε.
«Βλέπω τη γήινη φύση και το μετασύμπαν σαν να ταξιδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, όχι σε αντίθεση ή αντίφαση».
Η αυξανόμενη αλληλεπίδραση με το μετασύμπαν θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μια ισχυρότερη σχέση με τη φύση, σύμφωνα με τον Reisinger.
«Οραματίζομαι ότι αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός μας για την αγορά υλικών αντικειμένων στο μετασύμπαν, τότε θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τη φύση στον φυσικό μας κόσμο», είπε.
Ο Ράιζινγκερ αποκάλυψε ότι η Winter House βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας νέας εταιρείας αρχιτεκτονικής μεταβάσεων, την οποία ηγείται με άλλους δημιουργικούς συνεργάτες, αλλά είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.
Αφού αναδείχθηκε στο Instagram μέσω των εμφανώς ονειρικών ερμηνειών του, ο Reisinger έχει ολοκληρώσει μια σειρά από άλλα εικονικά έργα. Αυτά περιλαμβάνουν την πώληση μιας συλλογής εικονικών επίπλων που έφτασε τα 70.000 δολάρια σε μια διαδικτυακή δημοπρασία NFT.
Μια πολυθρόνα από τη συλλογή, που ονομάζεται Hortensia, έγινε πρόσφατα φυσικό αντικείμενο με τη βοήθεια της ολλανδικής μάρκας σχεδιασμού Moooi .
Πηγή / εικόνες: dezeen.com