Designers Act – Σχεδιαστές εν δράσει: μια πρωτοβουλία γραφιστών

Mία νεοσύστατη πρωτοβουλία του επαγγελματικού κλάδου της οπτικής επικοινωνίας που, εν μέσω καραντίνας κατάφερε να συσπειρώσει έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό, καταξιωμένων επαγγελματιών designers και γραφείων οπτικής επικοινωνίας.

Parallaxi
designers-act-σχεδιαστές-εν-δράσει-μια-πρωτοβο-616218
Parallaxi

Designers Act – Σχεδιαστές εν δράσει

Τον περασμένο Απρίλιο, και εν μέσω του κλίματος ανησυχίας που είχε δικαιολογημένα δημιουργηθεί κατά τις πρώτες ημέρες του lockdown, οι άνθρωποι ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν με τα δικά τους όπλα προς την κατεύθυνση του «κοινού καλού».

Οι σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας (γνωστοί σε πολλούς με τον γενικό όρο «γραφίστες») είναι οι άνθρωποι εκείνοι τις δημιουργίες των οποίων βλέπουμε καθημερινά τριγύρω μας —είτε ξεφυλλίζουμε μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο, είτε πιάνουμε μια οποιαδήποτε συσκευασία από το ράφι ενός σούπερ μάρκετ, είτε χανόμαστε σε διάφορες ιστοσελίδες του ίντερνετ. Είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν ένα οποιοδήποτε μέσο ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο σωστά μία πληροφορία σε εμάς, τους αποδέκτες της. Και μάλιστα πρόκειται για έναν ελληνικό κλάδο που έχει επιτύχει αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο, με διεθνείς βραβεύσεις και εξαγωγικές δραστηριότητες.

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του πολυβραβευμένου σχεδιαστή Δημήτρη Παπάζογλου ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους συναδέλφους του. Η κοινότητα δεν άργησε να μαζευτεί, να αυτο-οργανωθεί και να δηλώσει την ετοιμότητά της προκειμένου να αξιοποιήσει από κοινού τη δύναμη της οπτικής επικοινωνίας και του design στη διαχείριση εκτάκτων κρίσεων, όπως η πρόσφατη πανδημία, μέσα από ένα κάλεσμα για μία άνευ προηγουμένου δυναμική και δημιουργική συνέργεια με την Ελληνική Κυβέρνηση, με πολλαπλά οφέλη, τόσο για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της χώρας, όσο και για το Κράτος, την οικονομία αλλά και τον χώρο της δημιουργικής κοινότητας.

Πρόκειται για μία νεοσύστατη πρωτοβουλία του επαγγελματικού κλάδου της οπτικής επικοινωνίας που, εν μέσω καραντίνας κατάφερε να συσπειρώσει έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό, καταξιωμένων επαγγελματιών designers και γραφείων οπτικής επικοινωνίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, και συνδυάζοντας το ταλέντο με διεθνή αναγνώριση. Μέχρι στιγμής, 176 επαγγελματίες και 45 δημιουργικά γραφεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πρωτοβουλία Designers Act, προσφέροντας 45 διαφορετικές δεξιότητες και πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία σε ζητήματα σχεδιασμού επικοινωνίας και ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων ενημέρωσης.

Με δεδομένες τις ανάγκες μιας συστηματικής και πολυεπίπεδης ενημέρωσης των πολιτών οι οποίες απαιτούν εξίσου σημαντικές δαπάνες δημοσίων πόρων, ειδικά σε μία περίοδο που βρίσκει την Ελλάδα να προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μετά την μακρά περίοδο ύφεσης και οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, και με διάθεση να προβούν σε μια ουσιαστική πράξη αναγνώρισης του αγώνα και της προσφοράς του ιατρικού προσωπικού της χώρας, καταθέτοντας παράλληλα ένα κοινωνικό συμβόλαιο στο τραπέζι, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία Designers Act έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την έναρξη κύκλου συζητήσεων αρχικά, με στόχο την εκ μέρους τους αρωγή στη συνδημιουργία και τον σχεδιασμό συγκροτημένου πλάνου και ακολούθως, την προετοιμασία σχεδίου δράσης ώστε να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες σε στρατηγική επικοινωνία και ψηφιακά εργαλεία πρόσβασης και ενημέρωσης του κοινού, στις επόμενες φάσεις της πανδημίας, αρχής γενομένης από την νέα ακαδημαϊκή περίοδο.

Σκοπός τους, το συνολικό κόστος που θα προκύψει από την κοστολόγηση των εργασιών τους, όπως αυτές θα οριστούν στο αρχικό πλάνο και κατόπιν θετικής σας ανταπόκρισης από την πλευρά του κράτους, να μεταφερθεί ως οικονομική ενίσχυση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την κάλυψη των όποιων άμεσων αναγκών και ιδίως για την προστασία της υγείας στις δομές μεταναστών.

Η κινητικότητα αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη σε διεθνές επίπεδο και μάλιστα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 1ο Πανευρωπαϊκό Online συνέδριο United for a New Future Conference που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Creatives Unite σε συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο Mariya Gabriel.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η έναρξη επίσημου κύκλου συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών και συλλογικοτήτων του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα, με σκοπό την προώθηση της κατεπείγουσας ανάγκης λήψης μέτρων στήριξης του χώρου της δημιουργικού χώρου, μέσω της διάθεσης πρόσθετων πόρων καθώς και την διερεύνηση πολιτικών που αφορούν στην ενίσχυση και την ανάδειξη του κλάδου της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας και των πρακτικών της, τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτιστικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο κινείται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες, αναφορικά των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία και τον Covid-19:

The State of Things (Reflect)

United we Stand (React)

Looking to the Future (Plan)

Το συνέδριο θα λάβει χώρα διαδικτυακά την Παρασκευή 26 Ιουνίου παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Mariya Gabriel (υπεύθυνης για την Έρευνα και Καινοτομία, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση), της απερχόμενης Κροατικής προεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της επερχόμενης αντίστοιχης Γερμανικής προεδρίας, καθώς και πλήθος Ευρωβουλευτών, ενώ το panel των ομιλητών συμπληρώνουν οι Sabine Verheyen (Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος του συμβουλίου Πολιτισμού), του Christian Ehler (Μέλος του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου) και πολλοί ακόμη.

Ευχή όλων είναι η συνεργασία μεταξύ της δημιουργικής κοινότητας και του ελληνικού κράτους να προχωρήσει με βήματα θετικά και γρήγορα ώστε το ευρύ κοινό να επωφεληθεί από το δίχως αμφιβολία χρήσιμο περιεχόμενο που θα προκύψει. Οι ανάγκες, όπως αυτές προβλέπεται ότι θα είναι από την επερχόμενη οικονομική κρίση που ακολουθεί το παγκόσμιο lockdown, θα είναι πολλές και ποικίλες. Οι λύσεις θα δοθούν από πρωτοβουλίες όπως αυτή των Designers Act.

Πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία Designers Act και τα μέλη της μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.covid19gr.com

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα