Γιώργος Μπόσνας: Με μία ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από κάθε του έργο

Ο ταλαντούχος Θεσσαλονικιός βιομηχανικός σχεδιαστής συμμετέχει στο Thessaloniki Design Inspiration στην Αγορά Μοδιάνο

Parallaxi
γιώργος-μπόσνας-με-μία-ενδιαφέρουσα-ι-1129118
Parallaxi

Ο Γιώργος Μπόσνας είναι βιομηχανικός σχεδιαστής με έδρα την Θεσσαλονίκη και συμμετέχει στο Thessaloniki Design Inspiration, που διοργανώνει η Parallaxi στην Αγορά Μοδιάνο από τις 7 μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Ο Γιώργος Μπόσνας αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό του στο Βιομηχανικό Σχέδιο στην Scuola Politecnica di Milano, επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, με 10ετή εμπειρία, είναι καθηγητής βιομηχανικού σχεδίου και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μπόσνας

Επικεντρώνεται στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων με μια αισθητική ανατροπή. Χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του, οι δυνατές ιδέες και μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από κάθε έργο.

Mε διεθνείς διακρίσεις και βραβεία σχεδιασμού όπως το Hiroshaki Design Award στο Tokyo design week 2017, Design Plus in circular Design 2019, Bigsee Best Product 2020 και Tyvek Design Award 2023, με συμμετοχή στις σημαντικότερες εκθέσεις design του κόσμου, θέτει κάθε φορά ακόμα υψηλότερα τους στόχους του για τις δημιουργίες του, αλλά και για την επιτυχία των συνεργασιών του.

Το μότο του είναι: «Από την ανάγκη στην λύση, από την ιδέα στην παραγωγή, από τον σχεδιασμό στην αγορά».

No photo description available.

Οι συσκευασίες αυγών που… δίνουν  φακές

Ο Γιώργος Μπόσνας πριν λίγα χρόνια ίδρυσε και επιχείρηση στη Δανία με την καινοτόμο συσκευασία αβγών «Biodegrapak», η οποία μετά τη χρήση μπορεί να φυτευτεί στη γη και να βλαστήσει δίνοντας …φακές. Η καινοτόμος συσκευασία αποτελείται από καθαρισμένο χαρτοπολτό, αλεύρι, άμυλο και βιολογικούς σπόρους.

«Η ιδέα για την Biodegrapak, ήρθε όταν σε μια βόλτα παρατηρούσα τόσα χάρτινα σκουπίδια στα γρασίδια. Σκέφτηκα λοιπόν εφόσον το χαρτί διασπάται στο χώμα, γιατί να μην υπάρχει μια συσκευασία που εκτός από το να διασπάται, να μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω;” επισήμανε. Με αυτή τη σκέψη, ο Γιώργος ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορα χαρτόνια και “άρχισα να ερευνώ τις ιδιότητες του εδάφους, ώσπου βρέθηκα μπροστά σε μια λίστα από σπόρους που λειτουργούν ευεργετικά για το έδαφος. Κατέληξα σε ένα μείγμα από καθαρό χαρτοπολτό και πρόσθεσα φακές που λειτουργούν σαν λίπασμα για το έδαφος. Έκανα μερικά πειράματα για τις αναλογίες και μετά από αρκετές αποτυχίες, βρήκα το σωστό μείγμα». 

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί, «έφτιαξα μια μήτρα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση, ξεκίνησα τα πατήματα και είχα αποτελέσματα, όπως και τα πρώτα πρωτότυπα, που ήδη έχω στείλει σε σημαντικές εκθέσεις».

Το Biodegrapak, που εστάλη σε διαγωνισμό με θέμα το circular design (σχεδιασμό για κυκλική οικονομία), κέρδισε την πρώτη θέση στο Young Balkan Designers, ενώ έχει ήδη αποσπάσει και άλλα βραβεία.

«Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα υπήρχε το μικρόβιο της δημιουργίας. Μικρός έπαιζε με Lego, άπειρες μπογιές, πλαστελίνες και αργότερα εργαλεία, μακέτες, ζωγραφική αλλά και μαστορέματα. Ακολούθησαν σπουδές στο ΣΤΕΞ (Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Επίπλου και Ξύλου) του ΤΕΙ Καρδίτσας, όπου έγινε η επαφή με μεγαλύτερης κλίμακας μηχανήματα, βασικές σχεδιαστικές αρχές και μεθόδους. Στη συνέχεια ο ίδιος μετέβη στο Μιλάνο “στη Scuola Politecnica για το master στον βιομηχανικό σχεδιασμό, όπου εκεί κατάλαβα οτι σε αυτό ήθελα να αφοσιωθώ. Μεγάλες εταιρίες, νέα υλικά, άνθρωποι με το ίδιο πάθος και ένα Μιλάνο γεμάτο εκθέσεις, εργαστήρια και studios», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Πηγή έμπνευσής του, όπως έχει τονίσει ο ίδιος, είναι «το περιβάλλον μου, οι γεωμετρίες γύρω μου, τα χρώματα, η φύση. Συνήθως προσπαθώ να διηγούμαι μια ιστορία σε κάθε project και να περνώ ένα μήνυμα. Αυτό βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό, αφού εξαρτάται από το τι μου ζητείται κάθε φορά».

Ο Γιώργος Μπόσνας διδάσκει και στην ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης τα τελευταία επτά χρόνια και παρατηρεί πως η διδασκαλία είναι για αυτόν πηγή ενέργειας και αποσυμπίεσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα