Design

Μία βδομάδα στο Λιμάνι σχεδιάστηκαν ξεχωριστά σουβενίρ

Ο καταξιωμένος product designer Θανάσης Μπάμπαλης μιλάει για όσα συνέβησαν στο MΟΜus-ΠΚΤ

Νίκος Γκάγιας
μία-βδομάδα-στο-λιμάνι-σχεδιάστηκαν-ξ-1025064
Νίκος Γκάγιας

Την χαρά να συμμετέχουν σ’ ένα μοναδικό επταήμερο εργαστήριο βιομηχανικού σχεδιασμού είχαν αρκετοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη. 

Το Το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε νέες και νέους σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων, εικαστικούς καλλιτέχνες και χειροτέχνες που ήθελαν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο design με τον τίτλο «Mass Souvenirs», με επικεφαλής τον καταξιωμένο product designer Θανάση Μπάμπαλη (https://www.ababalis.com/) και την ομάδα του (Γιώργος Γιαννικόπουλος https://www.aemos.gr και Γιώργος Μπόσνας https://georgebosnas.com), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «A Sea Change».

Το εργαστήριο διήρκησε από τις 12-19 Ιουνίου 2023 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο MΟΜus-ΠΚΤ (Αποθήκη Β1 Λιμάνι) και ο σχεδιαστής προϊόντων, Θανάσης Μπάμπαλης κάνει τον δικό του απολογισμό για τις μέρες που κάθισε δίπλα στους συμμετέχοντες.

«Στο επταήμερο εργαστήριο “Mass Souvenirs” συμμετείχαν ένα μεγάλο εύρος από ηλικίες και ειδικότητες: μερικοί (λίγοι) ήταν απόφοιτοι Βιομηχανικού σχεδιασμού ή απόφοιτοι σχολής καλών τεχνών και πολλοί από άλλες άσχετες ειδικότητες (π.χ. απόφοιτοι Νομικής). Γενικά υπήρχε μεγάλη ποικιλία ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες το οποίο ήταν εξαιρετικά όμορφο. Πολλοί ασχολούνται με κατασκευές αντικειμένων ενεργά και επαγγελματικά, ενώ άλλοι απλά σχεδιάζουν. Όλοι προσπάθησαν να μάθουν κάτι νέο και όλοι επηρεάστηκαν και από εμάς, τους οργανωτές, αλλά και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ο στόχος μου ήταν να υπάρχει τέτοια ποικιλία και οι επιλογές των συμμετεχόντων έγιναν μ’ αυτό τον σκοπό.

Μέσα σ’ αυτό το πολύ γρήγορο χρόνο έγιναν πολλά σχέδια, πολλές μακέτες και πειραματισμοί και παράχθηκε έργο γρήγορα και αποτελεσματικά. Το εργαστήριο θεωρώ ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Σκοπός του ήταν να σχεδιαστούν αντικείμενα σουβενίρ που να εμπίπτουν στις έννοιες πολιτισμός – οικονομία και ιστορία σε παράκτια περιοχή (όπως η πόλη μας). Σαν αντικείμενα σουβενίρ δεν θα έπρεπε να κοστίζουν πολύ ακριβά οπότε υπήρχε και αυτός ο περιορισμός»

Ο Θανάσης Μπάμπαλης εξηγεί πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάντα νέα ταλέντα.

«Αυτό που μας λείπει είναι ο τρόπος να εκμεταλλευτούμε και να τα κάνουμε να ανθίσουν και να εξελιχθούν. Αυτό το εργαστήριο έδωσε βήμα σε μερικά απ’ αυτά τα ταλέντα να ακονίσουν το μυαλό τους και να χαρούν μία ομαδική δημιουργική διαδικασία»

Αυτό που τον εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλο την μία βδομάδα που διήρκησε το εργαστήριο είναι η πραγματικά θετική ενέργεια (εντός και εκτός εργαστηρίου) όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν.

«Όλοι ανεξαιρέτως έβαλαν πολύ χρόνο και ενέργεια (εντός και εκτός εργαστηρίου) ώστε να πραγματοποιηθούν οι ιδέες τους σαν σχέδια και σαν προ-μακέτες, είτε με υλικά που τους δώσαμε εμείς ή με υλικά που έφεραν αυτοί. Επίσης να τονίσω ιδιαίτερα ότι οι γυναίκες αποτέλεσαν την πλειοψηφία στο εργαστήριο αυτό! Γυναίκες όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων. Μάλλον και αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην συνολική θετική ενέργεια και διάθεση. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου (σχέδια και μακέτες) θα προβληθούν μετά το καλοκαίρι αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή των τελικών μακετών των προτάσεων»

Ο γνωστός σχεδιαστής έχοντας ζήσει στο εξωτερικό τοποθετείται στο εάν θεωρεί πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα πίσω στο κομμάτι του σχεδιασμού και αναφέρει:

«Νομίζω αυτό είναι σχετικό κυρίως με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για σχεδιασμό σε αυτή τη χώρα. Επαγγέλματα όπως ο σχεδιαστής προϊόντων δεν μπορούν να ανθίσουν πλέον γιατί η παραγωγική ικανότητα της χώρας είναι περιορισμένη και μειώνεται συνεχώς. Άλλα δημιουργικά επαγγέλματα όπως του διακοσμητή ή του γραφίστα, αρχιτέκτονα κτλ. είναι σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με το εξωτερικό.

Θα ήθελα τελικά να ευχαριστήσω θερμά την Θούλη Μιρσιλόγλου την Αρετή Λεοπούλου και το MOMUS συνολικά για την ιδέα και για την ευκαιρία που μας δώσανε να κάνουμε αυτό το εργαστήριο. Πραγματικά το χαρήκαμε πολύ! Ευχαριστώ πολύ και τους συναδέλφους μου στο εργαστήριο Γιώργο Γιαννικόπουλο και Γιώργο Μπόσνα για την συμπαράσταση και την θετική ενέργεια»

Ποιος είναι ο Θανάσης Μπάμπαλης

Ο Θανάσης Μπάμπαλης είναι σχεδιαστής προϊόντων με έδρα την Θεσσαλονίκη. Το έργο του καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη αντικειμένων όπως επαγγελματικές και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας, φωτιστικά, έπιπλα, είδη συσκευασίας και μικροαντικείμενα-αξεσουάρ σπιτιού.

Η φιλοσοφία του είναι ότι όλα τα αντικείμενα μπορούν να βελτιωθούν μέσω ομαδικής προσπάθειας (έρευνα και συζήτηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη) ώστε να προκύψουν ξεκάθαροι στόχοι πριν σχεδιαστεί κάτι.

Σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων στο London Metropolitan University και στο Royal College of Art στο Λονδίνο, Αγγλία. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στο Λονδίνο και συνεχίστηκε στην Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε για επτά χρόνια. Το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα και άνοιξε το δικό του σχεδιαστικό γραφείο όπου, μέχρι σήμερα, σχεδιάζει για ένα μεγάλο εύρος πελατών.

Το 2005 ξεκίνησε παράλληλα, την ακαδημαϊκή του καριέρα διδάσκοντας Σχεδιασμό Προϊόντων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεχίζει να διδάσκει στην σχολή ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Το 2014, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Χούρσογλου δημιούργησε την εταιρεία www.shibui.ch με σκοπό την δημιουργία και διάθεση απλών αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Πληροφορίες για το εργαστήριο «MASS SOUVENIRS»

To εργαστήριο “Mass Souvenirs” επικεντρώθηκε στην καινοτομία και τον πειραματισμό στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού, των τεχνών και της χειροτεχνίας και της δια-τομεακής συνεργασίας με τον ιδιωτικό και δημόσιο επιχειρηματικό τομέα. Το πρόγραμμα σύνδεσε ζητήματα μαζικού τουρισμού και οικολογίας με πρακτικές τοπικής ταυτότητας και παραγωγής και διαμόρφωσης μνήμης. Τα τουριστικά σουβενίρ ως φορείς μνήμης αποτέλεσαν την βάση του εργαστηρίου και της παραγωγής πρωτοτύπων με κύριο στόχο την καινοτομία σχεδιαστικών και καλλιτεχνικών πρακτικών που έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικά προς την αγορά προϊόντα που παράγονται σε συνεργασία καλλιτεχνών με τον επιχειρηματικό τομέα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Sea Change είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ τoυ KONTEJNER (HR) ως επικεφαλής εταίρου, του MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (GR), του NeMe (CY) και του Ιδρύματος Quo Artis (ES). Επικεντρώνεται σε δημιουργικές παρεμβάσεις στα πολιτιστικά και φυσικά «οικοσυστήματα» που σχετίζονται με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2022, το Sea Change είναι ένα project που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επικεντρώνεται στην προώθηση της δημιουργικής καινοτομίας γύρω από τις πρακτικές της Γαλάζιας Οικονομίας μέσω διεπιστημονικών και ενδιάμεσων τεχνών, καθώς και καλλιτεχνικής και επιμελητικής έρευνας.

Οι δραστηριότητες του Sea Change (εργαστήρια, καλλιτεχνικά residencies, δημόσια προγράμματα, προβολές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, https://a-sea-change.net/) επιχειρούν να προωθήσουν αλλαγές στα τοπικά περιβάλλοντα και να παράξουν νέα έργα τέχνης και διεπιστημονικές συνεργασίες για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης, ποικιλόμορφης και συμπεριληπτικής Μεσογείου.

To πρόγραμμα A Sea Change συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα