Design

Παγκόσμιο βραβείο σε αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης που εμπνεύστηκαν από την Αργώ

Παγκόσμια Διάκριση Αρχιτεκτονικής Ελληνίδων μηχανικών, Ιταλία Λίμνη Κόμο 2022

Parallaxi
παγκόσμιο-βραβείο-σε-αρχιτέκτονες-τη-907830
Parallaxi

Η εταιρεία VRANTSI έλαβε το βραβείο A’ design award στην Ιταλία στην κατηγορία «Architecture, Building and Structure Design» για τον σχεδιασμό του πολιτιστικού κέντρου Argo Cultural Centre. Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε η Χρυσή Βράντση, αρχιτέκτων μηχανικός της εταιρείας.

Το A’ Design Award είναι ένας παγκόσμιας κλάσης διαγωνισμός, σκοπός του οποίου είναι να αναδείξει καινοτόμες ιδέες στον τομέα του design. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, στη λίμνη Como στις 20 Ιουλίου 2022 στο Teatro Sociale. Η απονομή του βραβείου θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις στον κόσμο του design. 

Στο γκαλά παραβρέθηκαν πρόσωπα της τέχνης από διάφορους κλάδους όπως μόδα, κινηματογράφος, αρχιτεκτονική καθώς και μέσα ενημέρωσης.

Vrantsi_2

Σχετικά με το project

To project το οποίο έλαβε τον τίτλο A design award είναι ένα πολιτιστικό κέντρο, πρόκειται για μια σύγχρονη κατασκευή τόσο στις σχεδιαστικές αρχές όσο και στην υλικότητα της κατασκευής. 

Η δυναμική μορφή του κτιρίου και οι έντονες γωνίες δημιουργούν μια φουτουριστική και τολμηρή αισθητική. Το κτίριο είναι σύμμεικτη κατασκευή με μεταλλικά πλαίσια και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος. Η ίδια η δομή ωθεί τα όρια της χωρικής διαμόρφωσης. Το εσωτερικό του κτιρίου ακολουθεί επίσης την ίδια σχεδιαστική προσέγγιση.

Vrantsi-1.jpg
Argo Cultural Centre (awarded project)

H είσοδος στο κτίριο γίνεται μέσω του υπόγειου χώρου στάθμευσης όπου υπάρχουν ανελκυστήρες που οδηγούν στο φουαγιέ του ισογείου. Εκτός από το φουαγιέ, το ισόγειο περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα παραστάσεων και εστιατόριο για τους επισκέπτες. Ο πρώτος όροφος του Πολιτιστικού Κέντρου περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, χώρο ανάγνωσης και χώρο εργαστηρίου.

vrantsi_3
Concert Hall
vrantsi_7

Το κτίριο πήρε το όνομά του από το πλοίο Αργώ. Κύριο χαρακτηριστικό της Αργούς ήταν το εξαιρετικά μικρό βάρος της, που διευκόλυνε τη μεταφορά της μέσω της ξηράς από το δικό της πλήρωμα. Τα πάνελ πρόσοψης από λευκό τσιμέντο υψηλής απόδοσης ενισχυμένο με ίνες υάλου προσφέρει μια ελαφριά και ανθεκτική κατασκευή.

Vrantsi Engineering Art

Η Vrantsi είναι μία κατασκευαστική και αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πρωτοβουλία της Αναστασίας Βράντση πολιτικού μηχανικού και της Χρυσής Βράντση αρχιτέκτονα μηχανικού, οι οποίες ίδρυσαν την εταιρεία το 2019 με έργα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο κομμάτι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, των κατασκευών , τον συμβουλευτικών υπηρεσιών από μηχανικούς και με δυναμική δραστηριότητα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξοικονομώ.

vrantsi-4.jpg
Villa Omnia, Chalkidiki
vrantsi-5.jpg
Apartment Building, Larissa
vrantsi-6.jpg
Project ‘’C’’

Η αρχιτέκτονας της εταιρείας έχει λάβει και άλλες διακρίσεις στο παρελθόν ως μέλος βραβευθέντων Project στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντική της διάκριση η ερεύνα της με την Βασιλέλη Χρυσάνθη η οποία παρουσιάστηκε και έλαβε βραβείο στο Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσία του υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας.

AWARDS:

2020, Prix Coup de coeur du Jury, International Architecture Competition, PARIS/FRANCE, diploma thesis

2019,honorable mention, Fast Company, World Changing Ideas, (design team of Ecologic studio),UK/LONDON

2017,honorable mention, WWF Competition “Creating Green Spaces in the cities”, Athens Greece, student research

PRESS APPEARANCES / ACADEMIC PUBLICATIONS 2020,”Project C”,material district, https://materialdistrict.com/article/how-architect ure-can-help-with-oil-spills/, September, Rotterdam/Netherlands 2020,”Project C”, le journal de larchitecte , https://www.lejournaldelarchitecte.be/actualite/n ews/4499-ils-inventent-les-habitats-du-futur-pour-la-mer-et-pour-l-espace.html

Vrantsi Chrysi, Paris 2020 2020,”Project C”,archisearch, https://www.archisearch.gr/student-works/project-c -award-thesis-chrysi-vrantsi-chrisanthi-vasileli/, Athens, Greece 2020,”Project C”,Lemoniteur, https://www.lemoniteur.fr/article/neuf-laureats-po ur-les-prix-d-architecture-de-la-fondation-jacques-rougerie.2071844,Paris/France 2020,”Project C”,Chroniques Architecture, https://chroniques-architecture.com/a rchitectures-du-troisieme-type-a-la-fondation-jacques-rougerie/, Paris/France 2020,”Project C”,ertnews, https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/florina/florina-diakrisi-tis-ch-vrantsi-se-diethni-diagonismo-architektonikis/, Athens/Greece 2018,”Photo.Synth.Etica”,archdaily, https://www.archdaily.com/905595/ecologicstudios-bio-digital-curtain-fights-climate-change-by-filtering-air-and-creating-bioplastic(design team of ecologic studio UK) 2018,”biodigital urban curtain, photo.synth.etica”, Design boom, https://www.designboom.com/technology/ecologicstudio-photo-synth-etica-11-09-2018/, (design team of ecologic studio UK) 2017,”Πράσινες Οάσεις”,WWF Hellas, http://kalyterizoi.gr/new/vraveia-epainoi-arhitektonikoy-diagonismoy, Athens/Greece 2017,”Πράσινες Οάσεις”, archisearch https://www.archisearch.gr,Athens/Greece 2019,PROJECT C (CARBON), nomad, http://www.nomad-rnd.net/portfolio/project-c-carbon/ 2018,”THE PARADOX OF MATTER: OVERCOMING BINARY DIVISIONS OF LIFE AND DEATH”, nomad, http://www.nomad-rnd.net/portfolio/1108/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα