Τρία διαφορετικά project κήπου με άρωμα Θεσσαλονίκης!
Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σου, έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.
Ο σχεδιασμός ενός κήπου κατοικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε μέρος, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, επιτάσσει μια διαφορετική προσέγγιση.
Η θεσσαλονικιώτικη αρχιτεκτονική ομάδα των Opsis Architects (Παναγιώτα Χαλιάζη, Αντιγόνη Μάντσιου) εργάστηκε για τρεις διαφορετικούς κήπους στην Άνω Γλυφάδα, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και στην Εράτυρα Κοζάνης και αναφέρει στην Parallaxi τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά τα project που προορίζονται για την πόλη, τα περίχωρα μιας πόλης και την εξοχή αντίστοιχα.
«Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού σε ένα project αρχιτεκτονικής τοπίου είναι πάντα κοινές, είτε πρόκειται για αστικό είτε για περιαστικό είτε για έναν κήπο στην εξοχή. Πριν το σχεδιασμό πραγματοποιείται η φάση της ανάλυσης του τοπίου, κατά την οποία μελετώνται τα οικολογικά δεδομένα (κλίμα, μικροκλίμα, προσανατολισμός, φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή), καταγράφονται οι λειτουργικές ανάγκες και απαιτήσεις των χρηστών (χώροι κίνησης, χώροι στάσης, επιθυμητές χρήσεις) και τα αντιληπτικά δεδομένα του χώρου (άξονες, ενδιαφέροντα σημεία φυγής, σημεία προς απόκρυψη κ.ά.). Η συνθετική διαδικασία αποτελεί τη λύση στα ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάλυση του υπό μελέτη χώρου. Η πρόταση συνδυάζει κάθε φορά τα φυσικά στοιχεία (νερό, φυτά, έδαφος) με τα δομικά (κατασκευές)», σημειώνουν.
Με βάση την παραπάνω ανάλυση, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πώς προκύπτουν και οι διαφορές στα παραπάνω projects. «Οι κλιματολογικές διαφορές του λεκανοπεδίου, των περιχώρων της Θεσσαλονίκης και του ορεινού Νομού Κοζάνης υπαγορεύουν τη χρήση διαφορετικών φυτικών ειδών. Αλλά και πιο τοπικά, ο σκιασμός διαφέρει, ανάλογα με τον προσανατολισμό και τη διάταξη των γύρω κτισμάτων. Όσο πιο πυκνός είναι ο αστικός ιστός, τόσο περιορίζεται ο ηλιασμός και ο άνεμος. Συχνότερα οι λειτουργικές υποενότητες σε έναν αστικό κήπο πρέπει να περιοριστούν σε μια σημαντικά μικρότερη έκταση, εκτεθειμένη στα βλέμματα των περιοίκων. Ως εκ τούτου τα δομικά στοιχεία (περιφράξεις, δαπεδοστρώσεις κ.ά.) κυριαρχούν σε σχέση με τα φυσικά. Ακόμα και η φύση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται διαφέρουν, καθώς η εξοχή ταυτίζεται στο μυαλό όλων μας με το παιχνίδι και την αναψυχή».
Σε κάθε ένα από αυτά τα τρία project κήπου υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο που κυριαρχεί, ένα διαφορετικό σημείο «κλειδί». Στην Άνω Γλυφάδα ο σχεδιασμός εμποτίζεται από δυναμικές χαράξεις και κινήσεις ανάμεσα σε «υπαίθρια δωμάτια», στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης παρατηρείται ενοποίηση των κτισμάτων του συγκροτήματος και αποκατάσταση της σχέσης του με το πλούσιο δασικό τοπίο γύρω του ενώ στην Εράτυρα Κοζάνης κυριαρχούν ελεύθερες γραμμές και υπάρχει ομαλή μετάβαση ανάμεσα σε πράσινους ανοιχτούς χώρους.
Ταυτότητα έργων:
Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου: Opsis Architects, Γιώτα Χαλιάζη – Αντιγόνη Μάντσιου
Αριστοτέλους 1-3, Καλαμαριά, 55133. Τηλέφωνο: +30 2310 410 984, Ε-mail: [email protected]