Αρχιτεκτονικη

Εικόνες: Τα αρχοντικά της Μυτιλήνης

Ο Θωμάς Νεδέλκος μας «ταξιδεύει» στα «διαμάντια» του νησιού που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας

Parallaxi
εικόνες-τα-αρχοντικά-της-μυτιλήνης-1110790
Parallaxi

Λέξεις/Εικόνες: Θωμάς Νεδέλκος

Στη Σουράδα, στο Ακλειδιό, στον Μακρύ Γιαλό, στην Βαρειά. Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (αλλά και στην προέκτασή της Βασιλέως Κωνσταντίνου) και πέριξ.

Μια βόλτα στα εντυπωσιακά αρχοντικά της Μυτιλήνης.

Εξοχική κατοικία Αχιλλέα Βουρνάζου

Η κατοικία κτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή (πιθανή χρονολογία το 1885) στο προάστιο Βαρειά. Ολόκληρη η κατοικία φέρει εσωτερικό διάκοσμο πιθανότατα του Βασ. Ιθακήσιου. Σήμερα αποτελεί το κεντρικό κτήριο του Ξενοδοχείου Loriet.

Εξοχική κατοικία Βασιλείου

Κτίστηκε στη Βαρειά τη δεκαετία του 1900 από την οικογένεια Βασιλείου για να χρησιμοποιηθεί σαν εξοχική κατοικία. Χαρακτηριστικό του σπιτιού η πέτρινη κατασκευή με αρμούς , από πέτρα Περγάμου.

3 παλιά, ανακαινισμένα κτήρια στην Βαρειά

3 παλιά, ανακαινισμένα κτήρια στην Βαρειά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Κατοικία Ασπασίας Γιαννοπούλου-Τριανταφυλλίδου

Στην περιοχή Μακρύς Γυαλός της Μυτιλήνης. Χτίστηκε γύρω στα 1890 από τον έμπορο Δημήτρη Γιαννόπουλο για να προικίσει την κόρη του Ασπασία. Στο εσωτερικό του διαθέτει εξαίρετες οροφογραφίες.

Αρχοντικό του 1925 από τον Νικόλαο Κούμπα

Κτίστηκε το 1925 από τον Νικόλαο Κούμπα, ο οποίος ζούσε στην Αίγυπτο. Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του κτιρίου είναι ο συγκερασμός διαφόρων τεχνοτροπιών ενώ μπορεί να θεωρηθεί και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μετάβασης προς το μοντέρνο κίνημα.

Αρχοντικό Δουκάκη Κουκλέλη

Θεωρείται το πρώτο σπίτι που χτίστηκε στο Μακρύ Γυαλό, πιθανώς το 1850 – 1880. Το κτήριο υπέστη εκτεταμένες προσθήκες και εσωτερικές μετατροπές. Ξεχωρίζει το ψηφιδωτό στην αυλή.

Διάφορα αρχοντικά

1η φωτογραφία: Η Ελλάδα αλλιώς / μια άλλη Ελλάδα, ονειρική. Βέβαια δεν είναι όλα αρχοντικά, ούτε λείπουν οι πολυκατοικίες

Οικία Χαρίλαου Αγγελέτου

Ιδιοκτήτης ήταν ο Χαρίλαος Αγγελέτος, αυτοδημιούργητος έμπορος της διασποράς με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Καθώς δεν απέκτησε απογόνους η κατοικία κληροδοτήθηκε στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, τα οποία και παραμένουν ιδιοκτήτης του κτιρίου έως σήμερα. Στην παρούσα κατάσταση στεγάζει τον Β’ παιδικό σταθμό της Μυτιλήνης.

Κατοικία Γεωργίου Δομένικο

Χτίστηκε σε μεγάλη έκταση στη Σουράδα Μυτιλήνης το 1920 από άγνωστο αρχιτέκτονα.

Αρχοντικό Κατσάνη

Το αρχοντικό χτίστηκε από τον Φωκίωνα Λαλλέλη το 1907 (αρχιτέκτονας Νικόλαος Μητρέλιας). Το οίκημα αυτό έχει μία ιδιαίτερη τεχνοτροπία και ένα διαφορετικό στιλ από τα υπόλοιπα νεοκλασικά της Μυτιλήνης, με σαφείς επιρροές από την αρχιτεκτονική της Σμύρνης, όπως άλλωστε μαρτυρεί η δαντελωτή οροφή του και το ξύλινο σαχνισί.

Οικία Χατζηχριστόφα

Οικία Χατζηχριστόφα, ίσως το 1912, ακριβώς δίπλα στον Πύργο Κωνσταντίνου Χατζηχριστόφα (πιθανώς προίκα σε κόρη…)

Πύργος Κωνσταντίνου Χατζηχριστόφα

Κτίστηκε το 1912-1916 (αρχιτέκτονας ο Ασημάκης Φούσκας), το πρώτο σπίτι της Μυτιλήνης εξοπλισμένο με κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ). Την εγκατάσταση έκαναν Γάλοι τεχνικοί. Η κατοικία ονομάστηκε και « ο ζαχαρένιος πύργος» γιατί κατασκευάστηκε από τα κέρδη της ανατίμησης της ζάχαρης κατά το 1912. Ο Πύργος φιλοξένησε σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Αρχοντικό Αντωνίου Γούτου

Αρχοντικό Αντωνίου Γούτου (περίπου 1885) στη Σουράδα. Η κατοικία εδώ και πολύ καιρό δεν ανήκει στην αρχική οικογένεια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου έγινε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη συνέχεια απετέλεσε ιδιοκτησία ιδιωτών, που μετέτρεψαν σε σιδηρουργείο το ισόγειο και κατοικίες τον όροφο.

Αρχοντικά επί της Ελευθερίου Βενιζέλου

Συνεχίζοντας τον περίπατο επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, απομακρυνόμενοι από το κέντρο της Μυτιλήνης, συναντούμε κτήρια όπως αυτά των φωτογραφιών.

Οικία Οδυσσέα Κουκλέλη

Η χρονολογία ανέγερσης εκτιμάται ανάμεσα στα 1900-1905 Ως αρχιτέκτονας αναφέρεται ο εμπειρικός Δ. Μεϊμάρης (ενώ άλλοι αποδίδουν τα σχέδια της οικίας στον Αργύρη Αδαλή). Ο Οδυσσέας Κουκλέλης έκτισε την κατοικία αυτή σαν εξοχική ενώ η μόνιμη κατοικία του ήταν στην Αίγυπτο. Στο 68 της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Βίλα στην οδό Βενιζέλου

Αναφέρεται ως βίλα (νεότερο κτίσμα;). Στο 70 της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και στην προέκτασή της Βασιλέως Κωνσταντίνου

 

Αρχοντικό Σπυρίδωνος Τζωρτζίδη

Αρχοντικό Σπυρίδωνος Τζωρτζίδη. Κατασκευάστηκε το 1912. Τα σχέδια είναι του Ασημάκη Φούσκα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα