Ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό βραβείο σε γραφείο της Θεσσαλονίκης!

Απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μελέτης για τη πρόταση Poly/Mono στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 21 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τη Δευτέρα 5/7.

Parallaxi
ένα-σπουδαίο-αρχιτεκτονικό-βραβείο-σ-784352
Parallaxi

Το αρχιτεκτονικό γραφείο object-e architecture, με έδρα την Θεσσαλονίκη, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Μελέτης στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση έγινε τη Δευτέρα 5/7 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής είναι ένας ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε ο DOMa το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

1Στη διοργάνωση έχουν την ευκαιρία συμμετοχής αρχιτέκτονες και άλλοι επαγγελματίες του σχεδιασμού (αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Τα βραβεία για το 2021 συγκέντρωσαν 204 συμμετοχές ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους διεθνής φήμης αρχιτέκτονες Roger Diener (CH), Juan Herreros (ES) και Vittorio Pizzigoni (IT).

Το αρχιτεκτονικό γραφείο object-e architecture είναι μία δημιουργική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να διερευνήσει αχαρτογράφητες περιοχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Απώτερος σκοπός των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχει είναι η παραγωγή διαδικασιών και στρατηγικών που θα επιτρέπουν την συνεχή διαφοροποίηση και μετάλλαξη της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Αντιμετωπίζει τον σχεδιασμό σε όλες τις κλίμακές του, προσπαθώντας να μπολιάσει μεταξύ τους τις τεχνολογικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές συνιστώσες των ζητημάτων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η αρχιτεκτονική σήμερα.

Αυτή η διαντίδραση με τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική συμβαίνει πάντα σε τρία διαφορετικά – αλλά πάντοτε συνδεδεμένα – πεδία: Μέσα από συγκεκριμένα σχεδιαστικά projects που απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και σχεδιαστικά ζητήματα, έτσι όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα από αναθέσεις ή αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς. Μέσα από πειραματικά, ερευνητικά projects που έχουν ως στόχο να επεκτείνουν την κατανόησή μας για τον χώρο, τα μέσα του σχεδιασμού και τις αναπαραστάσεις του. Τέλος μέσα από τη διδασκαλία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Είτε στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είτε ανεξάρτητα το μοίρασμα και η παραγωγή της γνώσης είναι πάντα ο πυρήνας που επιτρέπει στα υπόλοιπα να υπάρχουν.

Το πρότζεκτ για το οποίο το αρχιτεκτονικό γραφείο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μελέτης στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 21 ονομάζεται Poly/Mono και είναι μια πρόταση για συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στα Πάνω Πολεμίδια Λεμεσού για το έτος 2020. Ο σχεδιασμός και το design έγινε από το object-e και τους Δημήτρη Γουρδούκη και Κατερίνα Τρυφωνίδου και τις Χαρά Αγναντή, Μερόπη Κωνσταντινίδου και Χριστίνα Μοσχοπούλου.

Ο Δημήτρης Γουρδούκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην αρχιτεκτονική από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Master στην αρχιτεκτονική από το Washington University στο St. Louis και διπλώματος αρχιτέκτονα μηχανικού από το ΑΠΘ. Έχει διδάξει στην αρχιτεκτονική σχολή του Sam Fox School of Design and the Visual Arts του Washington University και έχει δουλέψει για τρία χρόνια με το αρχιτεκτονικό γραφείο Axi:Ome llc. Διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία της αρχιτεκτονικής στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Σχεδιασμός Αιχμής’.

Η Κατερίνα Τρυφωνίδου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Graduate School of Design του Harvard University (Master in Design Studies) και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού). Έχει διδάξει εργαστήρια σχεδιασμού και σεμιναριακά μαθήματα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Sam Fox School of Design and the Visual Arts του Washington University στο St Louis, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Η πρόταση για το συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στα Πάνω Πολεμίδια της επαρχίας Λεμεσού έχει ως εξής:

Ξεκινάει από την παραδοχή ότι ένα σύγχρονο συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας δεν μπορεί να παρέχει μόνο έναν τύπο κατοίκησης. Η τυπική προσέγγιση της κοινωνικής κατοικίας μέσα από την επανάληψη μίας μονάδας κατοίκησης μοιάζει πλέον σήμερα παρωχημένη και ξεπερασμένη. Εξίσου προβληματική είναι και η προσέγγιση που θέλει ένα τέτοιο project να ακολουθεί είτε τη λογική αυτόνομων κατοικιών είτε αυτή του block διαμερισμάτων. Σε αυτά τα δύο θέματα η πρόταση απαντάει με τη δημιουργία διαφορετικών τρόπων κατοίκησης που παρέχουν μία ευελιξία δίνοντας τη δυνατότητα στο project να μπορέσει να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες και τύπους χρηστών.

Έτσι προτείνονται τρεις βασικοί τύποι κατοίκησης: Ο πρώτος είναι αυτόνομων μονοκατοικιών. Αυτές οργανώνονται σε δύο ορόφους με πατάρι και βρίσκονται ως ανεξάρτητα κτίσματα στο οικόπεδο. Ο επόμενος τύπος κατοίκησης είναι αυτός των διαμερισμάτων. Δηλαδή μία συνθήκη όπου πολλές κατοικίες συνυπάρχουν στο ίδιο κτίσμα σε μία μορφή πολυκατοικίας. Ο τελευταίος τύπος είναι μία ενδιάμεση συνθήκη, που θα ονομάζαμε πολύ/μόνο-κατοικία. Οι πολύ/μονο-κατοικίες είναι ισόγειες και βρίσκονται κάτω από τους ορόφους που στεγάζουν τα τυπικά διαμερίσματα. Αλλά ενώ το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς θα είναι αυτό του διαμερίσματος, η οργάνωσή τους παραπέμπει σε μονοκατοικία. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι αντίστοιχες μονοκατοικίες, έχουν επίσης εσωτερικό πατάρι, αυτόνομη είσοδο, θέση στάθμευσης που βρίσκεται δίπλα στη δευτερεύουσα είσοδο της κατοικίας, εσωτερικό αίθριο και αυλές που ανήκουν σε αυτές. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω τριών τύπων κατοίκησης, όπου ο καθένας έχεις τις δικές του παραλλαγές, είναι η δημιουργία ενός συνόλου, που ενώ έχει την απαραίτητη τυποποίηση που μπορεί να εγγυηθεί την επαναληψιμότητα και το χαμηλό κόστος, παρέχει ταυτόχρονα πολλές, διαφορετικές συνθήκες κατοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια το γραφείο έχει αποσπάσει ένα μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων:

– 2020: Διαγωνισμός Ανάπλασης της Πλατείας Πύλης, Έπαινος

– 2020: Διαγωνισμός Σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών, Αθήνα, Έπαινος

– 2018: Διαγωνισμός Ανάπλασης έκτασης ΕΘΙΑΓΕ, Λάρισα, 3ο Βραβείο

– 2018: Διαγωνισμός σχεδιασμού κτιρίων κατοικιών, Sokolov, Τσεχία, 2ο Βραβείο

– 2018: Διαγωνισμός Ανάπλασης Πρώην Στ. Λουμάκη, Καρδίτσα, 3ο Βραβείο

– 2018: Διαγωνισμός Ανάπλασης Πλατείας Τρικάλων, 3ο Βραβείο

– 2018: Διαγωνισμός Ανάπλασης Περιοχής Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης, Εξαγορά

– 2017: Διαγωνισμός Επιβατικού Σταθμού Λιμένα Σούδας, Χανιά, Έπαινος

– 2014: ELITH Competition, Ελλάδα, Εύφημος Μνεία

– 2013: Διαγωνισμός Ανάπλασης Κουμ Καπί, Χανιά, 2ο βραβείο.

– 2012: Rethink Athens, International Competition for the redesign of the center of Athens, 2ο βραβείο.

– 2010: OEK – ΣΙΚΑ Διαγωνισμός Εργατικής Κατοικίας, Έπαινος.

– 2010: Steedman Competition 2010, USA, Έπαινος.

– 2008: Διαγωνισμός Διονυσίου Αεροπαγίτη, Ελλάδα (συμμετοχή 1), 2ο βραβείο.

– 2008: Διαγωνισμός Διονυσίου Αεροπαγίτη, Ελλάδα (συμμετοχή 2), Ειδική Μνεία.

– 2008: What if New York City… Competition, USA. Έπαινος.

– 2007: SUS 5th Aluminum Competition, Japan. Έπαινος.

– 2006: St Louis Follies, USA. 2ο βραβείο.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα