Επιστρέφοντας στην Πάτμο μετά από 41 χρόνια: Μια εικόνα υποδειγματική για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς
Η σύγκριση μιας ασπρόμαυρης αναλογικής φωτογραφίας τραβηγμένη το 1983 στην είσοδο του Δημαρχείου, με μια έγχρωμη πρόσφατη ψηφιακή στο ίδιο σημείο.
Επιστρέφοντας στο νησί της Πάτμου μετά από 41 χρόνια, η Χώρα της παρουσιάζει μια εικόνα υποδειγματική για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτό έχει παίξει, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι από τις 2 Δεκεμβρίου 1999, ο οικισμός της Χώρας με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Συγκρίνοντας μια ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία τραβηγμένη το 1983 στην είσοδο του Δημαρχείου με μια έγχρωμη πρόσφατη ψηφιακή, η είσοδος του Δημαρχείου όπως εξάλλου και όλη η υπόλοιπη Χώρα εξακολουθούν να διατηρούν αναλλοίωτο τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.
Το Δημαρχείο της Πάτμου βρίσκεται στην πλατεία που φέρει το όνομα και την προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου, ενός από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. ο οποίος γεννήθηκε το 1772 και μεγάλωσε στο νησί. Το διώροφο κτήριο του Δημαρχείου χτίστηκε με δαπάνη του Μέγα ευεργέτη της Πάτμου Ιωάννη Καμποσέλλη το 1884, το όνομα του οποίου και η χρονολογία αναφέρονται στο υπέρθυρο της εισόδου.
Αρχικά στεγάστηκε το Παρθεναγωγείο, στην πορεία στον όροφο του κτηρίου το κοινοτικό γραφείο της Πάτμου, ενώ στο ισόγειο φαρμακείο. Ενδεχομένως, και το Αγροτικό Ιατρείο όπως φαίνεται στην επιγραφή πάνω από την είσοδο στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1983.
Πηγή: https://www.patmosweb.gr/patmosgr/historical/dorites