Μια ελπιδοφόρα δράση του ΑΠΘ στον Κίσσαβο

Η επίτευξη αυτής της δράση θα έχει πολλά να ωφελήσει τόσο τους συμμετέχοντες φοιτητές/-τριες, όσο και τον Δήμο Αγιάς και την τοπική κοινωνία

Parallaxi
μια-ελπιδοφόρα-δράση-του-απθ-στον-κίσσ-992923
Parallaxi

Το εργαστήριο «Εισαγωγή στην Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. στον Δήμο Αγιάς

Στο εαρινό εξάμηνο του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκεται το υποχρεωτικό Εργαστήριο 04ΕΕ10 «Εισαγωγή στην Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων», με αντικείμενο την αποτύπωση, ανάλυση και τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων. Πρόκειται για σημαντικό μάθημα για τους νέους αρχιτέκτονες, καθώς έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την πολιτιστική παράδοση και εισάγονται στα ευαίσθητα και πολλαπλά ζητήματα που απαιτεί η προσέγγιση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, για το τρέχον εξάμηνο η διδακτική ομάδα του μαθήματος επέλεξε να δοθούν ως θέματα ιστορικά κτίρια από την Αγιά και από τον οικισμό του Μεταξοχωρίου. Κριτήρια για την επιλογή των θεμάτων ήταν ο ιστορικός χαρακτήρας των κτιρίων, η δυνατότητα πρόσβασης για τη λεπτομερή αποτύπωση και καταγραφή, αλλά και η κατάσταση διατήρησής τους.

Για την εργασία αυτή 150 φοιτητές και φοιτήτριες επισκέφθηκαν και διέμειναν στην περιοχή για τρεις μέρες, κατά το διάστημα 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου. Τις μέρες αυτές έγινε η συλλογή όλων των στοιχείων για την ανάλυση των κτιρίων, όπως οι μετρήσεις, η φωτογράφηση, η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, ενώ κατά την υπόλοιπη διάρκεια του εξαμήνου, οι φοιτητές/-τριες θα επεξεργαστούν στη Σχολή τα δεδομένα και θα καταλήξουν σε τεκμηριωμένη ανάλυση των ιστορικών κτιρίων, των προβλημάτων και των δυνατοτήτων τους. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη της εκπαιδευτικής αυτής δράσης ήταν η στήριξη του Δήμου Αγιάς, καθώς και η πολύτιμη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας.

Η επίτευξη αυτής της δράση θα έχει πολλά να ωφελήσει τόσο τους συμμετέχοντες φοιτητές/-τριες, όσο και τον Δήμο Αγιάς και την τοπική κοινωνία. Οι μεν πρώτοι θα γνωρίσουν μία πολύ σημαντική πτυχή της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μέσω της βιωματικής αντίληψης του χώρου και θα έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά ζητημάτων και προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος και το ιστορικό κτιριακό της απόθεμα.

Οι δε δεύτεροι, πέρα από τα προφανή οφέλη της διαμονής των συμμετεχόντων, θα έχει τη δυνατότητα παραλαβής των τελικών τευχών των εργασιών, που μπορούν να αποτελέσουν μια ουσιαστική βάση για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των κτιρίων ή για περαιτέρω έρευνες και μελέτες.

Η δράση έγινε με την πολύτιμη στήριξη της εταιρείας LIDL Ελλάς που προσέφερε τις πρώτες ύλες για τη διατροφή των φοιτητών και των διδασκόντων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα