Μπήκαμε στους ομορφότερους εσωτερικούς χώρους της Αριστοτέλους!
Minimal σπίτια, με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τρομερή και λιτή αισθητική, με θέα τον Θερμαϊκό και στο μπροστά παράθυρο την πιο κεντρική πλατεία της πόλης.
εικόνες: Γιώργος Νιάκας
Minimal σπίτια, με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τρομερή και λιτή αισθητική, με θέα τον Θερμαϊκό και στο μπροστά παράθυρο την πιο κεντρική πλατεία της πόλης. Αξιοζήλευτα γραφεία, μοναδικές κατοικίες, δημιουργικοί αρχιτέκτονες άνοιξαν και πάλι τις πόρτες και τις σκέψεις τους για να μπούμε στα μέρη που ονειρεύομαστε να μείνουμε ή να δουλέψουμε.
Αριστοτέλους 6
Μία τετραμελής οικογένεια, μένει σε ένα από τα ομορφότερα σπίτια της πόλη! Το διαμέρισμα με εμβαδόν 130 τ.μ., παραδόθηκε στους τωρινούς ιδιοκτήτες τον Δεκέμβρη του 2022, ύστερα από 2 μήνες σχεδιασμού και 6 μήνες κατασκευής. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το γραφείο flu design το οποίο ειδικεύεται στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του internal design. Στην αρχή έγινε ένας στατικός έλεγχος λόγω των αποξηλώσεων από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Μπαίνοντας δεξιά από την πόρτα υπάρχει ένας χώρος γυμναστικής ο οποίος αποτελείται από ένα custom made όργανο με βάρυ ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει το γραφείο του σπιτιού. Ο χώρος αυτός απομονώνεται από μία μεταλλική κατασκευή, η οποία αποτελείται από ημιδιάφανο γυαλί που αντανακλά το φως. Στην αρχική διάταξη σε αυτό τον χώρο υπήρχε η κουζίνα την οποία χρησιμοποιούσε το οικιακό προσωπικό. Στον χώρο αυτόν υπάρχει ένα αίθριο “εσωτερικό” μπαλκόνι, το οποίο είναι κοινόχρηστο για τα διαμερίσματα και έχει μωσαϊκό πάτωμα ενώ χαρίζει φως και αποτελεί έναν χώρο πρασίνου. Παλαιότερα στο αίθριο υπήρχε το εξωτερικό κλιμακοστάσιο, σήμερα αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης.
Βάσει του προεδρικού διατάγματος του 1983 τα κτίρια που βρίσκονται επί της οδού Αριστοτέλους, έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και ένας από τους κανόνες αυτών είναι τα λευκά ξύλινα κουφώματα, έτσι κι αυτό το διαμέρισμα τα τηρεί.
Το ξύλο στο διαμέρισμα δέχθηκε επεξεργασία για να μην είναι φθαρτό ανά τον χρόνο. Στο κέντρο του διαμερίσματος υπάρχει σαλοκουζίνα, η κουζίνα είναι φτιαγμένη από το υλικό corean το οποίο φέρει διακοσμητικές αυλακώσεις και συνδέει τους δύο χώρους. Η τραπεζαρία είναι από ξύλο καρυδιάς και η βάση της είναι από διάφανο γυαλί και δίνη την αίσθηση ότι αιωρείται. Οι καρέκλες-πολυθρόνες είναι custom-made σχεδιασμένες από ελληνίδα σχεδιάστρια και είναι εμπνευσμένες από την δεκαετία του 70. Η οροφή του είναι ψηλοτάβανο, περίπου 4 μέτρα, ο γύψινος διάκοσμος συμπληρώνει τον ήδη υπάρχοντα.
Η γυψοσανίδα κατεβαίνει στις κουρτίνες για να κρύβεται ο μηχανισμός τους και να κατεβαίνει το ύφασμα το οποίο κρύβει το φως, καθώς υπάρχει ειδικός χώρος για προβολές. Τα φωτιστικά έχουν διάχυτο φως και ο φωτισμός είναι κρυφός, είναι έμμεσος ο φωτισμός ενώ η θέρμανση είναι ενδοδαπέδια. Το πάτωμα είναι ντυμένο με ξύλινο ψαροκόκκαλο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την τοποθέτηση των τούβλων σε εκκλησίες και κάστρα και αποτελεί από τα παλιότερα σχέδια παρκέ στην Ευρώπη. Επίσης, υπάρχει σύστημα κλιματισμού με fancoil το οποίο είναι κρυμμένο.
Εκεί που βρίσκεται το παιδικό δωμάτιο αρχικά υπήρχε το καπνιστήριο, ήταν σύνηθες στις αστικές περιοχές της πόλης. Για την αξιοποίηση του κατασκευάστηκε μία μεταλλική διώροφη πλατφόρμα η οποία ντύθηκε από ξύλο και επάνω τοποθετήθηκε το κρεβάτι. Από κάτω αναπτύσσεται η ντουλάπα, το γραφείο και η βιβλιοθήκη. Λόγω της στενότητας του χώρου υπάρχουν κρυφοί αποθηκευτικοί χώροι. Το δωμάτιο επεκτάθηκε κάτω 80 εκατοστά προς τον διάδρομο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού και να είναι η ενιαία όψη στον διάδρομο. Το κοινόχρηστο λουτρό, αποτελείται από λευκό μάρμαρο σε συνδυασμό με πράσινα κεραμικά πλακίδια και vintage ταπετσαρία η οποία προσδίδει θεατρικότητα στον χώρο.
Το δεύτερο παιδικό υπνοδωμάτιο ακολουθεί την ίδια τακτική με το πρώτο, το γραφείο και η ντουλάπα αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι ξύλου επίσης custommade, δημιουργώντας μία βιβλιοθήκη εναλλακτικού χώρου. Στο τρίτο υπνοδωμάτιο κυριαρχεί το ξύλο και υπάρχει και ένα ιδιωτικό minimal ανοιχτό μπάνιο στο οποίο επικρατεί το λευκό μάρμαρο. Υπάρχει μία συρώμενη κατασκευή η οποία απομονώνει το ντους και την λεκάνη. Η ανάγκη της ιδιοκτήτριας για ένα βεστιάριο οδήγησε στον σχεδιασμό ενός βεστιάριου με σκάλα από γυαλί και μέταλλο.
Αριστοτέλους 3
Μπήκαμε στα γραφεία του ιδρύματος Παπαγεωργίου, από την έναρξη της λειτουργίας του 1990 τα γραφεία στεγάστηκαν σε διάφορους χώρους του κτιρίου ενώ από το 2015 στεγάζονται στον συγκεκριμένο χώρο. Την μελέτη του χώρου ανέλαβε η αρχιτέκτονας Αντιγόνη Καραβατζού και το αρχιτεκτονικό γραφείο Χρήστου Παππά.
Ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο ο οποίος θα έχει μία κλασική αισθητική, η οποία θα αναδεικνύει την ιστορικότητα του οργανισμού ενώ παράλληλα θα συνδυάζει τον σύγχρονο χαρακτήρα. Η είσοδος στον χώρο γίνεται από ένα επιβλητικό άνοιγμα το οποίο αναδεικνύει την αίγλη του οργανισμού, καλωσορίζοντας τον επισκέπτη στον χώρο αναμονής. Υπάρχουν επίσης γραφεία, από τα μέλη της οικογένειας και το προσωπικό. Στο βάθος στα δεξιά βρίσκεται το γραφείο του τωρινού προέδρου του Οργανισμού κ. Γεώργιου Παπαγεωργίου.
Η οριοθέτηση των γραφείων γίνεται με γυάλινα διαχωριστικά συστήματα οροφής, τα οποία προσδίδουν έναν μοντέρνο χαρακτήρα. Το γυαλί δημιουργεί την αίσθηση του ευρύχωρου περιβάλλοντος παράλληλα προωθεί την κοινωνικότητα των εργαζομένων. Η διείσδυση φυσικού φωτός στον χώρο δημιουργεί ένα υγιές και φωτεινό περιβάλλον. Στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχει συνδυασμός λευκού και μαύρου μάραμαρου ο οποίος προσδίδει μία κομψή και μοντέρνα αισθητική. Υπάρχει ενιαία μορφή γυψοσανίδας που κρύβεται ο κλιματισμός και ο φωτισμός.
Ο κάθε χώρος, τα εσωτερικά τους δηλαδή έχουν διακοσμηθεί βάσει της αισθητικής του εκάστοτε ιδιοκτήτη προσθέτοντας διαφορετικούς χαρακτήρες στο κάθε γραφείο. Στο κεντρικό γραφείο του Προέδρου του Οργανισμού, υπάρχουν διαχρονικά έπιπλα ενώ το γραφείο επικοινωνεί με την αίθουσα συσκέψεων και χωρίζεται με μία συρτή ξύλινη πόρτα, έτσι οι χώροι λειτουργούν αυτόματα καθώς υπάρχουν ξεχωριστοί είσοδοι. Τα ανοίγματα στα παράθυρα οδηγούν στα πιο συγκλονιστικά σημεία της πόλης.