Αρχιτεκτονικη

Οι αίθουσες τελετών της Θεσσαλονίκης!

Η κάθε μία από αυτές ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της.

Parallaxi
οι-αίθουσες-τελετών-της-θεσσαλονίκης-1087970
Parallaxi

Σε ιστορικά κτίρια, σε πανεπιστήμια, σε εξωτερικούς όμορφους χώρους, δεσπόζουν μέχρι σήμερα αίθουσες τελετών που έχουν φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις κι έχουν συνοδεύσει για χρόνια αμέτρητα συναισθήματα διαφορετικών ανθρώπων! Η κάθε μία από αυτές ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. H πόλη μπορεί να μη διαθέτει πολλές επίσημες αίθουσες όμως όσες έχει ξεχωρίζουν. Σας τις παρουσιάζουμε.

Αίθουσα Τελετών Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής

Στο θρυλικό κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής στο Campus του ΑΠΘ, υπάρχει η πιο ξεχωριστή αίθουσα τελετών. Χωρητικότητας 500 ατόμων περίπου και διαθέτει σύγχρονη ηχητική εγκατάσταση και σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα, τα οποία και διατίθενται δωρεάν στους χρήστες. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστκά κτίσματα της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα και είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, χτίστηκε το 1887. Ήταν τριώροφο αρχικά και στη συνέχεια (1908), προστέθηκαν δύο διώροφες πτέρυγες πλαγίως, για να καλυφθούν οι ανάγκες της Οθωμανικής σχολής σε χωρητικότητα.

Το 1932 ολοκληρώθηκε η προσθήκη ενός επιπλέον ορόφου σε κάθε μια από τις πλαϊνές πτέρυγες. Ακόμη δημιουργήθηκε ένα κεντρικό αίθριο, ένα αμφιθέατρο, αίθουσα τελετών, αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκες. Το 1949 κατατέθηκε νέο πολεοδομικό σχέδιο. Επιδίωξη ήταν να λυθεί το πρόβλημα χωρητικότητας του κτιρίου. Οι εργασίες που ξεκίνησαν τότε ολοκληρώθηκαν σταδιακά στα τέλη του 1970. Ο σεισμός του 1978 δυστυχώς προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο διατηρητέο κτίριο προκαλώντας το κλείσιμό του για 8 χρόνια. Το 1986 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής, οπότε άρχισε και πάλι να λειτουργεί. Σήμερα στην αίθουσα τελούνται κυρίως ορκομωσίες αναγορεύσεις, συνέδρια, συναυλίες, εκδηλώσεις εθνικών επετείων κ.ά.,  ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και παρουσιάσεις βιβλίων. Η αίθουσα διατίθεται και σε άλλους φορείς της πόλης για ανάλογες εκδηλώσεις.

Aίθουσα Τελετών ΑΠΘ 

Το κτιριακό συγκρότημα της διοίκησης συμπληρώνει το κτίριο της Αίθουσας Τελετών, στα αριστερά του κτιρίου της διοίκησης. Είναι έργο των αρχιτεκτόνων Κ. Φινέ και Κ. Παπαϊωάννου και βραβεύθηκε με το Α’ βραβείο διαγωνισμού. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1970 και αποπερατώθηκε το 1973.

Εσωτερικά κοσμείται με εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που φιλοτέχνησε το 1983/84 ο Επίκουρος Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Ι. Κολέφας, σε προσχέδια του Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Ν. Μουτσόπουλου. Είναι μία σύνθεση που απεικονίζει γλαφυρά την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στην Αίθουσα Τελετών πραγματοποιούνται όλες οι επίσημες και μεγάλες εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου (ορκωμοσίες, αναγορεύσεις, συνέδρια, συναυλίες, εκδηλώσεις εθνικών επετείων κ.ά.). Επίσης η αίθουσα διατίθεται και σε άλλους φορείς της πόλης για ανάλογες εκδηλώσεις.

Αίθουσες εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών έχει δύο αίθουσες τελετών. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η ιστορική Αίθουσα Διαλέξεων, στην οποία η Εταιρεία πραγματοποιεί τις περισσότερες εκδηλώσεις της, έχει χωρητικότητα 250 θέσεων διατίθεται αντί μισθώματος για διάφορες εκδηλώσεις όπως συνέδρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά. Η αίθουσα έχει πρόσφατα ανακαινισθεί και εξοπλισθεί με πλήρη σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα, οθόνη, μηχάνημα προβολής (projector) καθώς και πιάνο με ουρά, το οποίο δεν μετακινείται. Παραπλεύρως προσφέρεται ικανός χώρος για δεξίωση, ενώ στο πίσω μέρος της αίθουσας υπάρχει βοηθητικός χώρος με WC που εξυπηρετεί για την προετοιμασία μουσικών, χορωδών ή για οτιδήποτε άλλο απαιτείται για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Στον 5ο όροφο του Κτιρίου Διοίκησης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών λειτουργεί μία εξαιρετικής αισθητικής Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Η αίθουσα αυτή, χωρητικότητας 70 περίπου ατόμων, με θέα τον Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό έχει πρόσφατα ανακαινισθεί εξοπλισθεί με μικροφωνική εγκατάσταση, οθόνη και μηχάνημα προβολής (projector). Είναι ιδανική για διαλέξεις, συνεντεύξεις Τύπου, συνεδριάσεις συμβουλίων, παρουσιάσεις προϊόντων και για κάθε άλλη δραστηριότητα που προσιδιάζει στον χώρο και διατίθεται έναντι μισθώματος. Η αίθουσα μπορεί να λειτουργήσει (εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν) με παρακείμενο εξωτερικό χώρο – μπαλκόνι, που διαθέτει εξίσου εντυπωσιακή θέα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα προσφοράς catering.

Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών Θεσσαλονίκης

Το κτίριο είναι ένα παράδειγμα μεταπολεμικού μοντερνισμού, στεγάζεται στην Εθνικής Αμύνης 1 και θεωρείται αρκετά πετυχημένο διότι, ενώ είναι γωνιακό κτίριο, έχει προσανατολισμό προς το Λευκό Πύργο και στη γωνία υπάρχει μια κοίλη απότμηση. Αυτό, σε συνδυασμό με την καμπύλη του ορόφου, δηλώνει μια διάθεση «συνομιλίας» του μοντερνισμού με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Στα αρνητικά στοιχεία συγκαταλέγεται η έντονη διακόσμηση σε αρκετά σημεία του κτιρίου, πράγμα που του στερεί την ενότητα του συνόλου.

Αίθουσα τελετών Φιλόπτωχου 

Μετά την πυρκαγιά του 1917, η ΦΑΑΘ αγόρασε το γωνιακό αυτό οικόπεδο απέναντι από την Αγία Σοφία και διαγώνια από το Κόκκινο Σπίτι και ανέθεσε τον σχεδιασμό του κτιρίου της στον Ξ. Παιονίδη. Ο αρχιτέκτονας δημιούργησε άλλο ένα κτίριο σε νεοκλασικό ρυθμό. Από το 1922 και μέχρι και σήμερα εκεί στεγάζεται η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης. Το κτίριο βομβαρδίστηκε στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά επισκευάστηκε.

Το 1948 επεκτάθηκε καθ’ ύψος με την προσθήκη δύο επιπλέον ορόφων με σκοπό να στεγάσει οικοτροφεία. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983. Το κτίριο ανήκει στο κίνημα του νεοκλασικισμού και ακολουθεί τριμερή οργάνωση της όψης με κεντρικό τμήμα και συμμετρική διάταξη εκατέρωθεν. Παρατηρούμε ρυθμική επανάληψη των ανοιγμάτων και απουσία σχεδόν διακοσμητικών στοιχείων με εξαίρεση τα ανάγλυφα διακοσμητικά κάτω από τα ανοίγματα και τις κάθετες, ελαφρώς προεξέχουσες διακοσμητικές ταινίες. Στο κτίριο υπάρχει αίθουσα τελετών με μαρμάρινο πάτωμα και δερμάτινες καρέκλες, που διατίθεται στο κοινό, για διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.

Αμφιθέατρο τελετών ΠΑΜΑΚ

Το Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελεί μια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 450 ατόμων. Το Αμφιθέατρο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικό εξοπλισμό κατάλληλο για επιστημονικά συνέδρια, εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Στον εξωτερικό χώρο του Αμφιθεάτρου διατίθεται εκθεσιακός χώρος (γραμματεία, coffee breaks, τοποθέτηση χορηγών, κ.ά.)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα