Αρχιτεκτονικη

Πώς ένας πύργος του 13ου αιώνα στην Αγγλία άλλαξε μορφή

Το ιστορικό κτίσμα του 13ου αιώνα κάποτε αποτελούσε μέρος του Κάστρου του Γιορκ και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1684.

Parallaxi
πώς-ένας-πύργος-του-13ου-αιώνα-στην-αγγλ-929555
Parallaxi

Το αρχιτεκτονικό γραφείο, Hugh Broughton Architects συντήρησε και αποκατάστησε τον 800χρονο Πύργο του Κλίφορντ στο Γιορκ της Αγγλίας, προσθέτοντας ένα ξύλινο deck ώστε να καλύψει εν μέρει το ερείπιο αλλά και για να προσφέρει την θέα της πόλης στους επισκέπτες του.

Το έργο ανατέθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση English Heritage και στόχος τους ήταν τόσο η προστασία του κτιρίου όσο και η ριζική μεταμόρφωση του εσωτερικού. Το ιστορικό κτίσμα του 13ου αιώνα κάποτε αποτελούσε μέρος του Κάστρου του Γιορκ και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1684.

cliffords-tower-2022-04-17-4.png

Η Hugh Broughton Architects συνεργάστηκε με τους ειδικούς της συντήρησης Martin Ashley Architects για να αναπτύξει μια πρόταση που στοχεύει στον περιορισμό περαιτέρω ζημιών στη δομή βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των επισκεπτών της.

Ο Πύργος του Κλίφορντ βρίσκεται στην κορυφή ενός τύμβου που υψώθηκε από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1068. Αρχικά η τοποθεσία ήταν στην κορυφή μιας ξύλινης κατασκευής που αποτελούσε το κύριο  σημείο του Κάστρου του Γιορκ για αιώνες.

cliffords-tower-2022-04-17-2.png

Ο ξύλινος πύργος κάηκε το 1190 κατά τη διάρκεια σφαγής της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, που είχε βρει καταφύγιο μέσα. Αυτό το γεγονός μνημονεύεται από τη φύτευση ασφόδελων στο ανάχωμα. Κατά τον 13ο αιώνα, στη θέση του κατασκευάστηκε ο πέτρινος πύργος με εντολή του βασιλιά Ερρίκου Γ’. Ο σχεδιασμός του ήταν επηρεασμένος από γαλλικά κάστρα αλλά προσαρμόστηκε με αγγλικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

cliffords-tower-2022-04-17-3.png

Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φρούριο και φυλακή, αλλά σταδιακά ερήμωσε μετά τη φωτιά. Ένα πρόγραμμα εργασιών το 1935 επισκεύασε τον πύργο και βελτίωσε την πρόσβαση του κοινού, με μια σκάλα που προστέθηκε στην πλευρά του τύμβου.

cliffords-tower-2022-04-17.png

Η κύρια παρέμβαση των αρχιτεκτόνων της Hugh Broughton είναι η προσθήκη μιας ξύλινης κατασκευής μέσα στο πέτρινο κτίσμα. Τέσσερις ξύλινες κολώνες στηρίζουν ένα deck στην οροφή που περιλαμβάνει ένα αμφιθέατρο για ομαδικές δραστηριότητες.

Το ξύλινο κατάστρωμα της οροφής κατεβαίνει προς το μπροστινό μέρος του πύργου σχηματίζοντας θέσεις αμφιθεάτρου. Ένα κενό στο κέντρο του ξύλινου επιπέδου επιτρέπει στο φως της ημέρας και τον καθαρό αέρα να φτάσει στο εσωτερικό.

cliffords-tower-2022-04-17-7.png
cliffords-tower-2022-04-17-6.png

Στο εσωτερικό, ελαφροί μεταλλικοί διάδρομοι κρέμονται από την ξύλινη κατασκευή στο επίπεδο του πρώτου ορόφου για να επιτρέψουν στους επισκέπτες να εισέλθουν σε προηγουμένως απρόσιτους χώρους, όπως ένα παρεκκλήσι και μια τουαλέτα που κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Ερρίκο Γ’.

«Το ξύλινο κατάστρωμα και οι νέοι διάδρομοι βελτιώνουν την πρόσβαση και εισάγουν τους επισκέπτες σε ιστορικό ιστό που δεν είχε δει στο παρελθόν, αφήνουν περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα του Γιορκ και συμπληρώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Πύργου του Κλίφορντ», είπε ο Μπρότον.

cliffords-tower-2022-04-17-5.png

Πηγή: Dezeen