Το εντυπωσιακό «διάφανο» Δημαρχείο Λευκωσίας συνδυάζει το μοντέρνο με την αρχαιολογία
Το συγκεκριμένο κτιριακό σύμπλεγμα είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής EUmies, που αναδεικνύει εξαιρετικά αρχιτεκτονικά έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη.
Εικόνα: EUMies Award / George Rahmatoulin
Στην καρδιά της περιτειχισμένης Λευκωσίας στεγάζεται το νέο δημαρχείο της πόλης, ένα σύμπλεγμα κτιρίων σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που περικλείεται μεταξύ των οδών Παλιάς Ηλεκτρικής, Επτανήσου και Ισαακίου Κομνηνού και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Irwin kritioti architecture, του Richard Dickon Irwin και της Μαργαρίτας Κρητιώτη.
Μέσα από την υπερσύγχρονη αίθουσα συνεδριάσεων και εκδηλώσεων του Δημαρχείου διακρίνεται ο εξωτερικός περίγυρος και αντίστοιχα αντιστρόφως, χάρη στον διάφανο σχεδιασμό του. Τοποθετημένη στο χαμηλότερο επίπεδο, η αίθουσα συνδέεται με τις αρχαιότητες που υπάρχουν στην περιοχή μέσω των μεγάλων γυάλινων τοίχων.
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στη δημιουργία του Δημαρχείου, ήταν η αρμονική συνύπαρξη του «μοντέρνου» με τον πλούτο των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο ιστορικό κέντρο, αλλά και ευρύτερα με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από τις ανασκαφές που έφεραν στο «φως» τα αρχαιολογικά ευρήματα, χρειάστηκε επανασχεδιασμός των κτιρίων με μια πιο επαναληπτική και εξελικτική προσέγγιση. Δεδομένων μάλιστα, και των συζητήσεων που απασχόλησαν τόσο την κοινή γνώμη της Λευκωσίας, όσο και τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα, αναφορικά με την ενσωμάτωση των αρχαιοτήτων στον αστικό χώρο, έπρεπε να διατηρηθούν οι διεθνείς αρχές επεμβάσεων σε ιστορικά αστικά κέντρα, αλλά και τα τοπικά χαρακτηριστικά της πόλης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Έτσι δημιουργήθηκαν διακριτά κτίρια, γέφυρες και σκάλες που επανασυνδέουν τα μπλοκ στον επάνω όροφο, ενώ στην κορυφή του κτιρίου υπάρχει ανοιχτή οροφή που κοιτάει τον ουρανό. Επιπλέον, ο μεγάλος πεζόδρομος χαρίζει όμορφη θέα από την πόλη, σε επισκέπτες και περαστικούς.
Παράλληλα, αυτό το κτιριακό σύμπλεγμα, στο οποίο συστεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του δήμου, ακολουθεί το πρότυπο ενεργειακού σχεδιασμού για σχεδόν μηδενική κατανάλωση και προστασία του περιβάλλοντος. Τα νέα κτίρια συνδυάζουν παθητικά ενεργειακά συστήματα, την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών και σύστημα γεωθερμίας.
Πιο αναλυτικά, τα κτίρια, φτιαγμένα από σκυρόδεμα, εκθέτουν τις μέγιστες επιφάνειες για να απορροφήσουν την υπερβολική ημερήσια θερμότητα. Μειώνοντας την κλίμακα του κτιρίου χρησιμοποιώντας πολλαπλά προσαρμοσμένα προφίλ, το φινίρισμά τους με διπλά τζάμια αιχμαλωτίζει το ηλιακό φως που περνάει, “ζωντανεύοντας” την επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και ελαχιστοποιώντας την αύξηση της θερμότητας του καλοκαιριού παρέχοντας φυσικό φως υψηλής ποιότητας.
Κάπως έτσι, το έργο συγκεντρώνει τα πρώην διάσπαρτα δημοτικά διαμερίσματα σε ένα μόνο κτίριο. Τα γραφεία για τη διοίκηση της πόλης, οι γάμοι και ο προγραμματισμός συνδυάζονται με αυτούς τους χώρους: μια πανοραμική διάβαση πεζών, μια αίθουσα ανοιχτή στον ουρανό, σκιερούς εξωτερικούς χώρους και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις εκτός των ωρών γραφείου.
Το νέο δημαρχείο της Λευκωσίας είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής EUmies, το οποίο αναδεικνύει εξαιρετικά αρχιτεκτονικά έργα που κατασκευάστηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
*Με πληροφορίες από miesarch.com