close search results icon

Parallax View

Ας μιλήσουμε για τους ανθρώπους που μιλάνε για τα σώματα των άλλων

Γεννηθήκαμε ατελείς: Σας πειράζει πολύ; 

Ας μιλήσουμε για τους ανθρώπους που μιλάνε για τα σώματα των άλλων
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Άλλη μία μέρα που ξοδεύω κινήσεις στο πληκτρολόγιο μου γι ανθρώπους οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί, να έχουν σωπάσει, να μην υπάρχουν στο οπτικό μας πεδίο. Ας ξεκαθαρίσω εξ αρχής κάτι, υπήρξα υπέρβαρη στα χρόνια του Λυκείου και σε αυτό το άρθρο γνώμης θα σε βάλω στο μυαλό μου εκείνα τα χρόνια. Στην Τρίτη Λυκείου η ζυγαριά μου έγραφε 81.800, σε ένα σώμα ύψους 1.56. 

Έτρωγα, αγαπούσα το φαγητό και δεν μπορούσα ούτε ήθελα να βάλω stop στον εαυτό μου. Ήμουν πραγματικά καλά με το σώμα μου, τα μπούτια μου ήταν γεμάτα κυτταρίτιδα και φυσικά τώρα που είμαι 30 κιλά κάτω έχουν ακόμη.

 Η κοιλιά μου είχε ζάρες και τα μάγουλα μου εξαφάνιζαν τα μάτια μου, μα στον καθρέφτη με έβλεπα σαν όλες τις άλλες κοπέλες. Ως που εμφανίστηκε στο κινητό μου ένα σχόλιο γνωστού δικηγόρου της Θεσσαλονίκης για μία κοπέλα όμοια μου που απλώς πήγε για μπάνιο στην θάλασσα. 

Θυμάμαι πως τότε ξεκίνησα να ακούω σχόλια από τους γύρω μου. Τότε επηρεάστηκα κι άκουγα τις ατάκες του στιλ "αν φας κι άλλο θα σκάσεις" "δες πόση κυτταρίτιδα έχει η κοπέλα" "μην φας θα γίνεις σαν αυτή", που μέχρι πρότινος δεν ηχούσαν στ' αυτιά μου.

Τότε ξεκίνησα κι εγώ να κοιτάω τις αδύνατες φίλες μου και να σκέφτομαι "εγώ γιατί δεν μπορώ να είμαι έτσι", τότε άφησα τους άλλους να επεμβαίνουν στο τι πιστεύω εγώ για τον εαυτό μου, από εκεί που ήμουν ευτυχισμένη και όμορφη, ξεκίνησα την εσωτερική πάλη του τί είναι σωστό να κάνω εγώ στο σώμα μου. 

Αποτέλεσμα αυτού; Η αφαγία περίπου μήνα με ένα γεύμα την ημέρα για να φύγουν τα πρώτα δέκα κιλά σε λίγες μόλις ημέρες. Άπειρα google search "πώς να χάσετε γρήγορα το περιττό βάρος", άπειρα δάκρυα στέγνωναν κάθε βράδυ στο μαξιλάρι μου. Για να μην έρθω αντιμέτωπη με τα σχόλια που δέχθηκε εκείνη η κοπέλα στην παραλία έβαζα make up στα μπούτια μου όταν πήγαινα για μπάνιο και έλεγα σε όλους πως είναι αντηλιακό. Τότε ήμουν ακόμη μία κοπέλα που την δείχνανε όλοι με το δάχτυλο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε αυτές που έχουν περιττά κιλά, συμβαίνει και σε εκείνες που δεν έχουν με ατάκες του στιλ "φάε κάτι", "είσαι σαν καχεκτικό" από ανθρώπους που η ζωή τους είναι τόσο μίζερη και απλώς θέλουν κάπως να φέρουν τον ευατό τους στο επίκεντρο προσβάλλοντας τους άλλους.

Έχω οργή μέσα μου, περισσότερο γιατί το 2022 δεν έχουμε κατανοήσει πως οι διατροφικές διαταραχές είναι ικανές να οδηγήσουν κάποιον στην αυτοκτονία, δεν έχουμε κατανοήσει πως δεν επιλέξαμε να πάσχουμε από αυτές, δεν έχουμε την αντίληψη να σκεφτούμε πόσο αγώνα ρίξαμε για να μας αγαπήσουμε με αυτές. Περνούσα υπερφαγικά σοκ επί ένα χρόνο, άνοιγα το ψυγείο και έτρωγα μέχρι να κάνω εμετό, δεν το επέλεξα, απλά μου συνέβη. Όμως με αγαπούσα, με έβλεπα στον καθρέφτη και πίστευα πως είμαι όμορφη, μέχρι που οι γύρω μου αποφάσισαν να ασχοληθούν με εκείνα που δεν έβλεπα εγώ.

Έχασα 30 κιλά όχι για να τους μπω στο μάτι, γιατί ξύπνησα μία μέρα και με είδα αλλιώς. Από τότε μέχρι σήμερα, σταθερό νούμερο στη ζυγαριά δεν υπάρχει, όμως υπάρχουν ημέρες που με κοιτάω και αισθάνομαι πραγματικά άσχημη και άλλες που έχω αυτοπεποίθηση. Από τότε μέχρι σήμερα η άποψη μου για το σώμα μου δεν αλλάζει, με αυτό ζω, με αυτό αισθάνομαι, με αυτό αγαπάω, με αυτό αγγίζω. Αν θέλω να το βελτιώσω θα το κάνω, αν θέλω να το αφήσω για ένα μικρό χρονικό διάστημα γιατί απλώς γουστάρω να απολαύσω το φαγητό πάλι θα το κάνω, αν υπάρξουν καλοκαίρια που κάποιος με κοιτάξει γιατί έχω κυτταρίτιδα θα του χαμογελάσω, και δεν θα βγάλω το μαγιό, όπως κάποτε με έκαναν οι άλλοι να πράττω.

Ας σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για τα σώματα μας, ας καταλάβουμε πως είναι η επιλογή μας και τα ψεγάδια τους είναι εκείνα που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Ας είμαστε όπως γουστάρουμε, ας είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε αυτά. Όλες εκείνες οι κυρίες, δεν έχουν κατανοήσει το γυναικείο σώμα, γεννήθηκαν τέλειες εξωτερικά τί να κάνουμε; Εμείς γεννηθήκαμε ατελείς, με την διαφορά του ότι δεν έχουμε κόμπλεξ. Βρισκόμαστε σε ένα σώμα συνειδητά και αν θα το αλλάξουμε θα το αλλάξουμε επειδή εμείς πραγματικά θέλουμε και αν το θέλουμε.

Είναι το σώμα σου, έχει ελιές, ραγάδες επειδή ψήλωσες απότομα, κυτταρίτιδα επειδή σου αρέσουν τα αναψυκτικά και ο καφές, δίπλες στην κοιλιά επειδή βαριέσαι να κάνεις γυμναστική. Είναι κομμάτι σου, μην αφήνεις τους άλλους να το αλλάζουν, μην αφήνεις καμία τέτοια κυρία να σε βάζει στην αμφισβήτηση του εαυτού σου, έχεις φτιαχτεί για να είσαι ατελής και πάντα θα είσαι όμορφος στα μάτια τα δικά σου ακόμη και τις ημέρες που σε γρατζουνάς γιατί δεν σου μπήκε το τζιν.