Featured

Χορεύοντας ικαριώτικο στην Λιουμπλιάνα

Μια στιγμή εθνικής περηφάνειας και ένας ερασιτεχνικός αθλητισμός που αναζητεί «Μεσσία»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
χορεύοντας-ικαριώτικο-στην-λιουμπλι-720325
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Facebook ΕΟΚ

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, μέτρα για την αγορά που ανατρέπονται μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και ένας πρωθυπουργός που μιλάει για ατομική ευθύνη την ώρα που οι φωτογραφίες του από την επίσκεψη στην Ικαρία μαζί με τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες του, δείχνουν ανθρώπους εκτός τόπου και χρόνου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε το Σάββατο πέρασε στα «ψιλά» μία τεράστια επιτυχία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά εξασφάλισε την πρόκριση της στην τελική φάση του Eurobasket.

Μία πρόκριση που έρχεται σε μία περίοδο που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα γνωρίζει έναν τεράστιο εμπαιγμό παραμένοντας σε «καραντίνα» τους τελευταίους μήνες με χιλιάδες αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, παράγοντες να μη γνωρίζει τι τους ξημερώνει.

Η φετινή σεζόν για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τείνει με μαθηματική ακρίβεια προς τον «γκρεμό», αφού πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και οι σύλλογοι περιμένουν από Παρασκευή σε Παρασκευή τις αποφάσεις των ειδικών σχετικά με την επιστροφή τους στη δράση.

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά στην πρόσφατη ενημέρωση, με την οποία ζητάει υπομονή, αντιμετωπίζεται ως τουλάχιστον εξοργιστική από τον αθλητικό κόσμο της χώρας, αφού μέσα στην εβδομάδα φτάνουμε στα μέσα Φεβρουαρίου και δεν υπάρχει φως στο τούνελ της επανέναρξης των πρωταθλημάτων.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας υπάρχει πλήρης κατανόηση για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, όμως δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί μετά από τόσους μήνες η Πολιτεία αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο όσους βιοπορίζονται από αυτό, προβάλλοντας αστείες, σύμφωνα με τους ίδιους, δικαιολογίες όπως ότι η μπάλα είναι μέσο μετάδοσης του ιού. Με την ίδια λογική και οι χειρολαβές στα λεωφορεία και στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς δεν είναι εξίσου επικίνδυνες;

https://www.facebook.com/HellenicBasketBallFederation/posts/2137407026389339

Και όλα αυτά ενώ οι Ομοσπονδίες (που επίσης έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί) και τα συνδικαλιστικά όργανα των αθλητών ζητούν την επιστροφή τους στα γήπεδα με τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και διεξαγωγή τεστ σε εβδομαδιαία βάση.

Καμία ευθιξία απέναντι σε ανθρώπους που στην πρώτη επιτυχία που θα φέρουν για τη χώρα, ο πολιτικός κόσμος θα τρέξει να φωτογραφηθεί μαζί τους και θα μας θυμίσει για μία ακόμη φορά μέσω τετριμμένων ανακοινώσεων ότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό του αθλητισμού.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα η Εθνική γυναικών κατάφερε αυτό που έμοιαζε δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο για τα κορίτσια του Βασίλη Μασλαρινού.

Η νίκη με την πολυπόθητη διαφορά του +18 επί της Βουλγαρίας (73-55) δικαιώνει μία ομάδα, μία παρέα που ανέτρεψε τις πιθανότητες και πήρε μία πανηγυρική πρόκριση την οποία γιόρτασε με τη ψυχή της μετά το φινάλε του παιχνιδιού «θρίλερ» στην Λιουμπλιάνα.

Ένα σύνολο με αρκετές παίκτριες που, ευτυχώς για τις ίδιες, αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού εκεί όπου ο αθλητισμός δεν έχει «παγώσει», αλλά και με αθλήτριες οι οποίες έχουν να δώσουν επίσημο παιχνίδι από τον Οκτώβριο και έχουν ξεκινήσει προπονήσεις με τις ομάδες του μόλις πριν λίγες εβδομάδες.

https://www.facebook.com/HellenicBasketBallFederation/posts/2137423366387705

Οι 14 αθλήτριες που ταξίδεψαν στη Λιουμπλιάνα (Σωτηρίου, Σπανού, Νικολοπούλου, Παυλοπούλου, Γέμελος, Σπυριδοπούλου, Σταμολάμπρου, Φασούλα, Χριστινάκη, Μποσγανά, Αλεξανδρή, Διέλλα, Λούκα, Βιντσιλαίου), αλλά και εκείνες που συμμετείχαν στις προπονήσεις που γίνονταν το διάστημα της προετοιμασίας στην Ελλάδα, αισθάνονται περήφανες για την επιτυχία τους και δεν σταματούν να ονειρεύονται.

Ακόμη πιο ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πίσω από τις αθλήτριες που έφεραν την πρόκριση ακολουθεί μία ταλαντούχα φουρνιά που υπόσχεται να καθιερώσει την παρουσία της χώρας μας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, αρκεί φυσικά οι αρμόδιοι να είναι πραγματικά στο πλάι τους και να μην φτάσουμε μία ακόμη φορά στο σημείο η Ελλάδα να «τρώει» τα παιδιά της.

Μία ομάδα με παρόν και μέλλον και τη «σφραγίδα» του ομοσπονδιακού τεχνικού Βασίλη Μασλαρινού που ήξερε ότι οι παίκτριες του είχαν τα κότσια και τις δυνατότητες να κυνηγήσουν το «μαγικό» +18 και να πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση του Eurobasket. Κάτι, άλλωστε που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του:

«Είμαι περήφανος για την ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια για την προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα και σε όλο το staff για όσα έκαναν προκειμένου η ομάδα να είναι έτοιμη. Αυτή η Εθνική έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να καταφέρει μεγάλα πράγματα. Πήραμε την πρόκριση για το Eurobasket που ήταν ο μεγάλος μας στόχος και πλέον πάμε για τον επόμενο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άρτεμις Σπανού με την διεθνή παίκτρια να μην κρύβει την χαρά και την περηφάνια της.

«Είναι πολύ μεγάλο αυτό που πετύχαμε. Το θέλαμε πολύ. Δώσαμε το 100% για να πάρουμε την νίκη και τη διαφορά που θέλαμε. Είμαι απίστευτα περήφανη για την ομάδα μας. Όλες δώσαμε το 100%, η καθεμία με τον τρόπο της και ήρθε αυτή η μεγάλη πρόκριση. Τα πήγαμε εξαιρετικά και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες. Στο προηγούμενο Eurobasket δεν είχαμε περάσει και μας το χρωστούσε η τύχη».

https://www.facebook.com/HellenicBasketBallFederation/posts/2137402409723134

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα