close search results icon

Χρυσή Αυγή: Ένα πρώην μέλος της εγκληματικής οργάνωσης εξομολογείται

Ένας νεαρός Θεσσαλονικιός, που βρέθηκε μαθητής ακόμα στα πλοκάμια της εγκληματικής οργάνωσης εξομολογείται.

Χρυσή Αυγή: Ένα πρώην μέλος της εγκληματικής οργάνωσης εξομολογείται
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi
Στιγμιότυπο βίντεο

Η αλήθεια είναι πώς πέρασα μία εβδομάδα στην διάρκεια της πολύκροτης δίκης παρακολουθώντας ντοκιμαντερ και συνεντεύξεις για το νεοναζιστικό κόμμα. Δηλώσεις τύπου ”δεν είμαστε ρατσιστές αλλά ένας ομοφυλόφιλος δεν χωρά στο κόμμα μας.” Εικόνες των βουλευτών μπροστά σε χιτλερικές σημαίες, τραμπουκισμός δημοσιογράφων μέχρι τελικής πτώσης (βλέπε Ουρανία Μιχαλολιάκου την μέρα της σύλληψης), επιθέσεις σε θέατρα, βίαια μπλόκα απέναντι σε πρόσφυγες και συνθήματα όπως το ”Αίμα, τιμή, χρυσή αυγή” αποτέλεσαν για μένα ερεθίσματα σκέψης και ταυτόχρονης αηδίας για το πως λειτουργούσε η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.

Πέρασαν 7,5 ολόκληρα χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις ωμές δολοφονίες και για πόσα ακόμα εγκλήματα που σκεπάστηκαν στο πέρας της τελευταίας δεκαετίας. Μπορώ να πω πως την μέρα της απόφασης, που έτυχε να είμαι στον δρόμο καλύπτοντας της αντιφασιστικές πορείες, το αίσθημα της ανακούφισης και της δικαιοσύνης με διαπέρασε έντονα, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει ακόμα μία δεύτερη σκέψη για εκείνους που την ψήφισαν και συνεχίζουν να την στηρίζουν.

Ακούσαμε πολλά, διαβάσαμε ακόμα περισσότερα, γυναίκες όπως η Μάγδα Φύσσα και η Μαρία Λεπενιώτη αποτέλεσαν ορόσημα του καιρού σε αντίθεση με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου που προσπάθησε μέχρι τελευταίων λεπτών να παραχωρήσει ελαφρυντικά σε εκείνους που βίασαν την Δημοκρατία. Σίγουρα πολλά περιστατικά ”σκεπάστηκαν” και δεν βγήκαν ποτέ στην επιφάνεια. Όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν οι ανώτεροι στα μέλη της Χ.Α. ή το πως ακόμα λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια. Με αυτές τις απορίες που έθεσα η ίδια στον εαυτό μου μετά από έρευνα, μίλησα με ένα πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής. Τα στοιχεία του για ευνόητους λόγους παραμένουν στη διάθεση της parallaxi μόνο. Ένας νεαρός Θεσσαλονικιός, που βρέθηκε μαθητής ακόμα στα πλοκάμια της εγκληματικής οργάνωσης εξομολογείται.

εικόνα: YouTube
”Είχα μπει θεωρώ πολύ μικρός σε ηλικία στην Χρυσή Αυγή. Τότε, με είχαν πλησιάσει αρκετά  άτομα στο σχολείο. Οι απόψεις μου γενικά έτειναν προς τα άκρα, οπότε μια μέρα μετά το 7ωρο είχα πάει μαζί με έναν συμμαθητή μου, μεγαλύτερο από εμένα,  στα γραφεία της περιοχής μου και παρακολούθησα μια συγκέντρωση που έκαναν για να ενημερώσουν τα νέα μέλη σχετικά με το πως δρουν και τι περίπου πρεσβεύει το κόμμα. Σε εκείνη την πρώτη ομιλία γενικά οι υπεύθυνοι μας εξηγούσαν τι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την πατρίδα από διάφορες απειλές όπως ήταν οι ξένοι, οι πρόσφυγες και ο μεγαλύτερος εχθρός οι αριστεροί. 
Σε εμάς (τους πιο νέους) είχαν δώσει εντολή να παρακολουθούμε από κοντά μέλη αριστερών παρατάξεων για να μαθαίνουμε που συχνάζουν και τι ακριβώς κάνουν ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε τους ανώτερους. Πολλές φορές μας έλεγαν να κάνουμε και παρέα μαζί τους για να βγαίνει η δουλειά τους πιο εύκολη.”
εικόνα: στιγμιότυπο YouTube