Life

Η απιστία και οι ελεύθερες σχέσεις στα χρόνια των millennials

Κέρατο, ελεύθερη σχέση, ψέματα - Τα social media καθορίζουν την αλλαγή των σχέσεων. 

Μυρτώ Τούλα
η-απιστία-και-οι-ελεύθερες-σχέσεις-στα-925135
Μυρτώ Τούλα

Ανήκω σε μία γενιά στην οποία έννοιες όπως, μονογαμία, σχέση, έρωτας, αγάπης, απιστίας  έχουν αλλάξει αλλάξει ριζικά. Τους τελευταίους μήνες, βρίσκομαι διαρκώς σε συζητήσεις που μιλούν για την απιστία το γνωστό σε όλους… κέρατο και μάλιστα σε σχέσεις ζωής (εγώ έτσι τις έβλεπα) που κρατούσαν 4-5-6 χρόνια, γνωρίστηκαν από παιδιά στο σχολείο, αλλά στην πορεία κάποιος από τους δυο αποφάσισε να βρει αλλού όλα εκείνα που ήδη είχε, αλλά φαίνεται ότι δεν τον κάλυπταν.

Μέσα από τις συζητήσεις κατανοώ πως η έννοια της απιστίας βαδίζει προς την απενοχοποίηση. Μαζί σας. Να την απενοχοποιήσουμε, όμως, να είμαστε και ξεκάθαροι στον απέναντι. 

Και κάπου εδώ μπήκε στην ζωή μας η έννοια της “ελεύθερης σχέσης”, εκεί που δύο άνθρωποι ναι μεν συνυπάρχουν αλλά χωρίς να βάλουν ταμπέλα κι έτσι ο καθένας έχει το δικαίωμα, να βγει, να φλερτάρει, να περάσει καλά με κάποιον άλλον. Εδώ η απιστία είναι αποδεκτή. Όχι όμως σε μία σχέση στην οποία συνυπάρχετε αποκλειστικά και μόνο με τον άλλον χωρίς τρίτα πρόσωπα ανάμεσά σας.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις έννοιες και στον αναπροσδιορισμό αυτών διαδραμάτισαν τα social media. 

Έκανα μία έρευνα στον κύκλο μου. Ο καθένας λοιπόν από τα άτομα που συζητήσαμε περί απιστίας έδωσε μία διαφορετική απάντηση. “Απιστία είναι και το φλερτ στο club”, “απιστία είναι και το like στις φωτογραφίες”, “απιστία είναι και η ανταλλαγή βλεμμάτων”, “απιστία είναι τα μηνύματα ερωτικού περιεχομένου”, “απιστία είναι το φιλί”, “απιστία είναι το σεξ”. Αυτές ήταν οι ατάκες που επικράτησαν στην έρευνα μου.  Πολλοί από τους φίλους μου εξήγησαν πως με τα social media, η έννοια της σχέσης δεν υπάρχει πια. Πιο συγκεκριμένα ο Θ. αναφέρει: 

“Είναι πολύ εύκολο να είμαι με μία κοπέλα και να μιλάω με άλλες δέκα στα social media. Εγώ, δεν το έχω κάνει ποτέ, όμως οι περισσότεροι φίλοι μου ακολουθούν αυτή την τακτική. Και προφανώς αν τους ρωτήσεις θα σου πουν, δεν είναι κέρατο. Γιατί για εκείνους οι απλές συνομιλίες δεν είναι κάτι, αντίστοιχα για τις κοπέλες είναι. Διανύουμε την εποχή με την απόλυτη πληροφορία, στίχοι τραγουδιών που προωθούν τις πολλές γυναίκες, αυτοί είμαστε, ας μην γελιόμαστε. Και από την άλλη ακόμη και την σχέση μας την γνωρίζουμε μέσα από πλατφόρμες. Την χτίζουμε και μετά άντρες γυναίκες ξενοκοιτάμε στα social. Αυτή τη στιγμή δεν έχω σχέση στον κύκλο μου που να μην έχει παιχτεί κέρατο με όποια έννοια επιλέξεις εσύ.” Η Ε. 25 ετών, πήρε χρόνο από την σχέση της για περίπου μία εβδομάδα και το αγόρι της συνευρέθηκε με άλλη κοπέλα παρόλαυτα επέλεξε να μείνει μαζί του: 

“Δεν μου το είπε, το ανακάλυψα με δόλιο τρόπο, είχα καταλάβει πως παίχτηκε κάτι εκείνο το διάστημα αλλά δεν το παραδέχτηκε ποτέ και μου έλεγε ψέματα. Μίλησα με την κοπέλα…κατινιά 100% όμως θα κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου. Ήθελα να χωρίσω, όμως μόλις το έμαθα και βρεθήκαμε, έβαλε τα κλάματα και επέλεξα να του δώσω μία ευκαιρία. Στο μυαλό του δεν είναι κέρατο, διότι ήμασταν σε διάλειμμα, στο δικό μου είναι. Τον ξανά-επέλεξα και ζω με αυτό, προφανώς επήλθαν θέματα εμπιστοσύνης και η εικόνα αυτή δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου, με βασανίζει μέχρι σήμερα και πολλές φορές όταν είναι δίπλα μου στο κρεβάτι αηδιάζω, αλλά θα παραμείνουμε μαζί γιατί μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει. Μην με ρωτάτε τι άποψη έχω για τα social media, θεωρώ πως αν δεν υπήρχαν η έννοια σχέση, εγώ κι εσύ μαζί θα ήταν όπως θα έπρεπε να είναι.”

Ο Μ. επισύναψε δεσμό μία φορά για 4 χρόνια και απάτησε τέσσερις φορές:

“Προφανώς την κοπέλα μου την αγαπάω και καμία δεν θα μου προσφέρει αυτά που μου δίνει εκείνη. Ήταν απλά περιστασιακές περιπέτειες, ναι είμαι γεμάτος τύψεις, αλλά μέσα από αυτές έμαθα πόσο αγαπάω την σχέση μου. Κάποια στιγμή προφανώς τα έμαθε, όσο δύσκολο και να ήταν για εκείνη, όσο και να προσπαθήσαμε να το ξεπεράσει δεν μπόρεσε κι έτσι χωρίσαμε. Μετά από αυτό, δεν ξαναέκανα σχέση ποτέ. Δεν είμαι ικανός ρε φίλε, τί να πω ψέματα. Ανήκω στην κατηγορία των αντρών που ταλαιπωρούν μία κοπέλα. Δε θα πω ψέματα, βγαίνω περνάω καλά και όπου κάτσει. Και όχι γιατί ευθύνονται εκείνες, γιατί εγώ ξέρω πως είναι αδύνατο να μην παίξει το μάτι μου, ή να μην απατήσω. Η ελεύθερη σχέση είναι πολύ συνηθισμένη στην φάση και στην γενιά μας. Η δέσμευση φέρνει προβλήματα, λιγότερο χρόνο με τον εαυτό σου, με τους φίλους σου, περισσότερο χρόνο με το έτερον ήμισυ. Καυγάδες και κάπου εκεί έρχεται η απάτη. Γι αυτό ξεκαθαρίζεις από την αρχή πως είστε ελεύθεροι μαζί και ο καθένας κάνει αυτό που θέλει και τέλος δεν πληγώνεται κανείς.”

Ο Γ. 25 ετών συγκατοικούσε με το αγόρι του κοντά μία 5ετία, εκείνος σε ένα διάστημα που η σχέση τους περνούσε κρίση, γνώρισε κάποιον άλλον: 

Δεν ήμασταν καλά, μαλώναμε πολύ, έφευγε από το σπίτι κι εγώ τον περίμενα. Πνιγόταν λέει. Και προφανώς όταν είσαι 7 χρόνια με έναν άνθρωπο φαντάζεσαι την ζωή σου μαζί του. Έτσι κι εγώ είχα όνειρα για εμένα κι εκείνον και γι αυτό προσπαθούσα μέχρι τελευταία στιγμή. Ένα βράδυ έφυγε, είχε πάει ξημέρωμα. Κατέβηκα κάτω από το σπίτι τον είδα μαζί του στο αμάξι. Πάγωσα, μου κόπηκαν τα πόδια, ανέβηκε πάνω και τον ρώτησα ψύχραιμα. Εκείνος στην αρχή δεν το παραδέχθηκε μετά μου είπε πως συμβαίνει δύο μήνες. Ήταν και η φάση που μαθαίναμε από όλα τα ζευγάρια για κέρατο, ήμουν ψυλλιασμένος. Και κάπως έτσι η σχέση ζωής έγινε πληγή. 4 μήνες μετά έκλαψα, πόνεσα αλλά η αλήθεια είναι πως συνειδητοποίησα ότι χρειάζομαι κάποιον διαθέσιμο κι εκείνος δεν ήταν, βασικά ήταν με πολλούς. Δεν είμαι έτοιμος να μπω σε κάτι σοβαρό, χρειάζομαι χρόνο για να ανακτήσω την εμπιστοσύνη μου και προφανώς δεν είναι οκ αυτό απέναντι στα αγόρια που επιλέγω να συνευρεθώ. Αλλά το ξεκαθαρίζω πως έχω βγει από κάτι ψυχοφθόρο και θέλω απλώς να περάσω καλά.” 

Η αστάθεια, η αβεβαιότητα, η μηδενική έκφραση συναισθημάτων είναι παρούσα, στους millenials. Κάτι που μοιάζει απόλυτα λογικό καθώς τα ερεθίσματα έχουν αλλάξει ριζικά. 

Ποια είναι η έννοια του έρωτα σήμερα, πώς καθορίζεται; Πού βαδίζουν οι σχέσεις; Είμαστε ικανοί να τις διατηρήσουμε; 

Όλα είναι σχετικά. Ως παρατήρηση απλώς θα έλεγα να επιλέγουμε ανθρώπους που συμβαδίζουν με τα δικά μας θέλω. Τότε όλα θα κυλάνε ομαλά. 

Ελεύθερες σχέσεις και κέρατο οι μόνιμες συζητήσεις του φετινού καλοκαιριού στους κύκλους όλων. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα