Πώς ένα «κελί» βοσκών στην Κύθνο μεταμορφώθηκε σε υπέροχο εξοχικό
Με σχεδιαστική ματιά με αέρα (και) από τη Θεσσαλονίκη.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram, που «μοιράζεται» από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ανάμεσα σε δύο έδρες, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, μεταμόρφωσε μια κατοικία βοσκών στην Κύθνο, ένα λεγόμενο «κελί», σε μια εξοχική κατοικία ιδανική για καλαίσθητες καλοκαιρινές διακοπές.
Στα πρόσφατα βραβεία «ΔΟΜΕΣ 2018», στα οποία κάθε χρόνο διακρίνονται επιτυχημένα έργα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η αναπαλαίωση του συγκεκριμένου κτίσματος στο νησί των Κυκλάδων ήταν μία από τις πέντε συμμετοχές που τιμήθηκαν στην κατηγορία «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2013-2017».
«Τα λεγόμενα ”κελιά” στα νησιά των Κυκλάδων ήταν μικρά πέτρινα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για να φυλάξουν τα ζώα αλλά και να προστατευθούν οι ίδιοι. Στο νησί της Κύθνου, υπάρχει πληθώρα κελιών σε μεγέθη που ποικίλλουν και τα οποία χαρακτηρίζονται ως πολιτισμική κληρονομιά», αναφέρει η αρχιτέκτονας από την Θεσσαλονίκη, Στέλλα Παπάζογλου, στην Parallaxi.
Το εν λόγω κτίσμα, 65 τ.μ., χωροθετημένο μέσα στο οικόπεδο μιας καλοκαιρινής κατοικίας, ήταν σχεδόν κατεδαφισμένο και μη κατοικήσιμο όταν ο ιδιοκτήτης προσέγγισε το γραφείο για την ανακαίνιση/αναπαλαίωσή του. Η πρώτη και σημαντική πρόκληση της παρέμβασης θα ήταν να αναστηλωθεί αρχικά το πέτρινο κέλυφός του, διατηρώντας όμως το αρχικό αποτύπωμα του. Όπως και έγινε.
«Ως τεχνική δόμησης της πέτρας, ακολουθήθηκε η παραδοσιακή ”ξερολιθιά”. Στο εσωτερικό της κατοικίας διατηρήθηκε το τζάκι καθώς και οι εσοχές σε κάποιους τοίχους. Επίσης, αποτυπώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν κάποιες από τις μεγάλες πέτρες στο αυθεντικό τους σχήμα, δημιουργώντας μία μοναδική υφή που αναπαράγει την αίσθηση του σπηλαίου που είχε το παλιό κελί», σημειώνει για τη διαδικασία η αρχιτέκτονας που μαζί με τη συνεργάτη της, Λουίζα Βαρελίδη, επιμελήθηκαν το project από την αρχή μέχρι το τέλος.
«Όλα τα παραπάνω συνδυάστηκαν με γραμμικές επιφάνειες που δίνουν μία συνέχεια στους όγκους καθώς επίσης, με το δάπεδο από πέτρινες πλάκες κομμένες και τοποθετημένες βάσει σχεδίου σε γεωμετρικά σχήματα».
«Ένα από τα βασικότερα υλικά είναι η πέτρα, τόσο σε κάποιους τοίχους αλλά και στο δάπεδο. Η τσιμεντοκονία χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις κτιστές επιφάνειες και τέλος το ξύλο σε φυσική απόχρωση είναι το στοιχείο που δίνει χρώμα στον χώρο».
«Η κατοικία αυτή, παρότι έχει ανασχεδιαστεί και ανακατασκευασθεί διατηρεί αρκετά στοιχεία του παραδοσιακού ”κελιού”, κάτι που ήταν βασική πρόθεση μας. Αναφορά στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική γίνεται και με την εξωτερική διαμόρφωση του χώρου, η οποία αναπτύσσεται σε επίπεδα παραλαμβάνοντας έτσι την φυσική κλίση του εδάφους».
Το συγκεκριμένο project της αναπαλαίωσης του ”κελιού” διήρκεσε περίπου τρεις μήνες, ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά με οκτώ μήνες. Στα παρακάτω σχέδια φαίνεται η σχεδιαστική προσέγγιση του κτίσματος, πριν ακόμα πάρει μορφή με «σάρκα και οστά»: