Γευση

Δεσποινίς Μαργαρίτα: Το ελληνικό εστιατόριο μπιστρό με άποψη

Το αγαπημένο στέκι στα ανατολικά για αυθεντικές γεύσεις από τη Μάνη

Parallaxi
δεσποινίς-μαργαρίτα-το-ελληνικό-εστι-914460
Parallaxi

Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να μαγειρεύουν. Άλλοι που εκτιμούν το καλό φαγητό. Κάποιοι που έχουν μεράκι με ό, τι καταγίνονται και μερικοί που θέλουν να μοιράζονται ό, τι καλό διαθέτουν με τους ανθρώπους γύρω τους. Ο Μιχάλης, η Μαργαρίτα και η Όλγα, καθώς συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω, το 2018, αποφάσισαν να τα θέσουν ως βάση για το ελληνικό μπιστρό Δεσποινίς Μαργαρίτα, που δημιούργησαν στην στην Ανατολική πλευρά της πόλης. Μια όμορφη γειτονιά, που απέκτησε ακόμα ένα αβαντάζ για τον επισκέπτη της.

Το Δεσποινίς Μαργαρίτα φτιάχτηκε με έμπνευση από την κουζίνα της Μάνης, όπου η οικογένεια, αποκαλύπτει τα μυστικά της γεύσης του τόπου της. Γι’ αυτό και οι περισσότερες προτάσεις τους στο μαγαζί έχουν δυνατή καταγωγή, αλλά είναι ελαφρώς πειραγμένες με το προσωπικό μαγειρικό ιδίωμα της ομάδας.

Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν και καθόρισαν και οι ίδιοι την ταυτότητά τους, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα σε αυτό που ονομάζουμε «φαγητό με άποψη». Η περιγραφή «ελληνικό», επιπλέον, τους έδωσε την άνεση να περιλάβουν στον κατάλογό τους ελληνικά πιάτα φτιαγμένα απο τους ίδιους, αποστάγματα, κρασιά, προσδίδοντας έναν πιο τοπικό χαρακτήρα στο κλασικό «μπιστρό», μια πιο προσιτή και ήσυχη εκδοχή του μικρού, ήσυχου και γρήγορου εστιατορίου.

Εσωτερικά, η ατμόσφαιρα σε κάνει να αισθάνεσαι σχεδόν όπως στην άνεση του σπιτιού σου, σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο λαμπάκια -τα αγαπάνε ιδιαίτερα κάθε εποχή του χρόνου και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αφού αποπνέουν ζεστασιά και κυρίως τις βραδινές ώρες-, ιδιαίτερα διακοσμητικά και ξύλινες προσθήκες στο ντεκόρ. Εξωτερικά, ένας μικρός open space χώρος φιλοξενεί τους θαμώνες τα ήσυχα καλοκαίρια στην πόλη, αλλά και τον χειμώνα τους καπνιστές, και όχι μόνον, καθώς είναι προστατευμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το σκηνικό ολοκληρώνεται ιδανικά με τις τζαζ μουσικές επιλογές, που προέρχονται από τις προσωπικές λίστες των ιδιοκτητών, που φτιάχνουν με περισσή διάθεση -ως λάτρεις του συγκεκριμένου είδους.

Εδώ, λοιπόν, απολαύσαμε κουζίνα της Μάνης, αλλά μ’ ένα μοντέρνο twist. Οι κορυφαίοι σπιτικοί καρυδοκεφτέδες με πετροκάρυδα από το χωριό και βρώμη- οφείλουμε να ομολογήσουμε, μας κέρδισαν αμέσως, όπως και ο Πολύφημος, το Μεσσηνιακό τυρί απο εκλεκτό γάλα της περιοχής, απο το τυροκομείο της οικογένειας κ. Πετρόπουλου.

Καθημερινά ζυμώνουν τραβηχτές πιτούλες λαδιού με σφέλα και τις συνοδεύουν με αλάτι από το Καραβοστάσι -μια παραλία δίπλα από το Οίτυλο-, το οποίο μαζεύουν οι ίδιοι!  Εξαιρετικά νόστιμες, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα σκέτες, αλλά και ως συνοδευτικό. Ακόμη, μη φύγετε αν δε δοκιμάσετε τον Τρίνικα, ένα θεϊκό πιάτο με χωριάτικο λουκάνικο Μάνης με πορτοκάλι, σύγκλινο Μάνης και αυγά.

Το χειροποίητο είναι σήμα κατατεθέν του μπιστρό, οπότε από τη λίστα δεν απουσιάζουν και τα νιόκι. Από πατάτα και τυρί, μας τα σερβίρανε με μια δική τους πέστο και τριμμένη σφέλα από παραδοσιακό τυροκομείο της Μεσσηνίας, για έναν πιο πικάντικο τόνο. Μακράν ήταν τα πιο ζυμαρένια και νόστιμα νιόκι που έχω δοκιμάσει ποτέ. Φυσικά, από το τραπέζι μας δεν έλειψε η ξηρή μυζήθρα με γλυκό του κουταλιού σταφύλι -από τον κήπο της οικογένειας-, η σπιτική φάβα και η πατατοσαλάτα.

Το σύγκλινο και λουκάνικα Μάνης και την ξηρή μυζήθρα τα προμηθεύονται από το κρεοπωλείο «Το Φασκόμηλο» στην Αρεόπολη. Όταν θα δοκιμάσετε τη σαλάτα Κάλλιστια, με τη συγκεκριμένη μυζήθρα, το μαρούλι iceberg, τα παξιμάδια λαδιού με γλυκάνισο από το Οίτυλο, τις σταφίδες και τη σπιτική σος γιαουρτιού, θα καταλάβετε την υπεροχή της αυθεντικής, χειροποίητης πρώτης ύλης.

Τον τραχανά -τον απλώνουν στο χωριό στην Πελοπόννησο τα καλοκαίρια- τον απολαμβάνουμε μέχρι την τελευταία κουταλιά, ενώ οι χυλοπίτες που έφτιαξαν φέτος το καλοκαίρι, πρωταγωνιστούν σε μία νέα προσθήκη του μενού, με καπνισμένο σύγκλινο, λεπτές φετούλες ξηρής μυζήθρας Μάνης και φρεσκοκομμένα λαχανικά, τόσο μαμαδίστικο και τόσο γευστικό!

Οι σούπες βελουτέ -ετοιμάζονται κάθε μέρα- με εποχικά λαχανικά, ενώ αλλάζουν κάθε βδομάδα, με πρωταγωνιστή μια ξεχωριστή γεύση ή υλικό. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι ακόμα και η ρίγανη συλλέγεται στο χωριό τους, στη Μάνη.

Η λίστα με τα κρασιά παραμένει κι αυτή πιστή στην πελοποννησιακή κουλτούρα. Έτσι, πρωταγωνιστούν οι ετικέτες από το γνωστό Κτήμα Θεοδωρακάκου με τα βιολογικά λευκά, ροζέ και κόκκινα -η Κυδωνίτσα είναι το λευκό του, που έχει βραβευτεί. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις και τα αποστάγματα από την ποτοποιία Κωστέα, στη Μεσσηνία: σπουδαίο ούζο, τσίπουρο μονοποικιλιακό και εξαιρετικό παλαιωμένο.

Για κλείσιμο, δε θέλεις τίποτα περισσότερο από τη Γαλατόπιτα Μάνης -συνταγή της γιαγιάς τους ή αλλιώς γαλομπούρεκο, όπως το λένε στον τόπο τους-, ή χαλβά σιμιγδαλένιο και σοκολατένια ζύμη, γλυκά φτιαγμένα απο εκείνους.

Σε ανάλογη φιλοσοφία κινείται και η προετοιμασία των φαγητών: παραδοσιακά, αργά, με τον χρόνο που απαιτείται για να γίνει κάτι νόστιμο και υγιεινό. Για να κρατήσει μέσα του τους χυμούς και τη φρεσκάδα του. Γι’ αυτό και από την κουζίνα λείπει αυστηρά ο φούρνος μικροκυμάτων. Η Μαργαρίτα επιθυμεί όλα της τα πιάτα να μαγειρεύονται στον απαιτούμενο χρόνο.

Το μπιστρό λειτουργεί Τετάρτη με Σάββατο, 14.00 – 00.00,  με το last call για παραγγελίες στην κουζίνα να δίνεται πριν τις 23:00. Και για να διατηρεί το μαγαζί την ποιότητα εξυπηρέτησής του κι εσείς να μένετε πάντα ευχαριστημένοι από την όλη εμπειρία, φροντίστε να κάνετε από πριν την κράτησή σας.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα δεν είναι απλά ένα ελληνικό μπιστρό. Είναι η ευγένεια των ιδιοκτητών της. Είναι το μεράκι για τον τόπο τους και οι γευστικές τους μνήμες. Είναι η άποψή τους για την απόλαυση και η διάθεσή τους για να τη μοιράζονται. Είναι μια όαση για τις αισθήσεις μέσα στην αστική πραγματικότητα, που πλέον αποτελεί σταθερή μας επιλογή.

*Καθηγητή Νικ. Παπαδάκη 29-31, Τ. 2314 029002, Facebook, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα