Ελλάδα

Οι υπέροχες και άγνωστες παραλίες του Κισσάβου που πρέπει να ανακαλύψεις

Μια μαγική άγνωστη ακτογραμμή 45 χιλιομέτρων με 26 παραλίες 

Parallaxi
οι-υπέροχες-και-άγνωστες-παραλίες-του-917054
Parallaxi

Μια μαγική άγνωστη ακτογραμμή 45 χιλιομέτρων, στην πίσω πλευρά του Κισσάβου. Ένας μαγικός τόπος γεμάτος εκπλήξεις που πρέπει να ανακαλύψεις

1) Ασπρόβραχος

Η νοτιότερη παραλία του Δήμου που αποτελεί και τα όρια της ΠΕ. Λάρισας με την Μαγνησία. Το όνομα της «αποτυπώνεται» στον άσπρο βράχο που αντικρίζει όποιος εξερευνητής καταφέρει να φτάσει στην παραλία !!

‘Εχει 2 παραλίες με έντονη κροκάλα με πεντακάθαρα νερά αν και λίγο παγωμένα.

Η παραλία έχει αυτονομία πόσιμου νερού που μπορεί κάποιος να το δεί, αν απλά σκάψει δίπλα στο κύμα !!

Φυσικό μνημείο της είναι ο βράχος που χωρίζει την παραλία στα δυο.

Αν σκαρφαλώσουμε στην κορυφή του διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια τρύπα απυθμένη, πιθανά από εδώ να βγήκε και η λαϊκή ρήση «…ψηλά και αγνάντευε»

Στην παραλία του υπάρχουν ερείπια κτισμάτων με πέτρες μάλλον από παλιές κατασκευές κατασκήνωσης.

Πρόσβαση

Οδικώς καλό είναι κάποιος να μην το επιχειρήσει λόγω της έντονης χωμάτινης διαδρομής του μονοπατιού, το οποίο είναι χωρίς σήμανση και ο επισκέπτης δύσκολα θα το βρει. Παρόλα αυτά αν κάποιος αδιαφορήσει για τις δυσκολίες και θέλει να νιώσει εξερευνητής μπορεί να τα καταφέρει ακολουθώντας τον δρόμο από τον Αγιόκαμπο προς Σκλήθρο. Στην διασταύρωση για Κεραμίδι πηγαίνουμε αριστερά με σκληρό χωματόδρομο. Περνάμε την διασταύρωση για τα μεταλλεία και σε 5 χλμ περίπου σε σημείο που έχουμε άσπρα βράχια στα δεξιά μας και αριστερά υπάρχει ρεματιά αφήνουμε το μεταφορικό μας μέσο. Από εκεί ψάχνουμε ένα κλειστό χαμηλό μονοπάτι στα αριστερά μας περίπου 100μ από την δημόσια που θα μας οδηγήσει στην θάλασσα

Από την θάλασσα είναι ο καλύτερος τρόπος να την επισκεφτούμε αν πάμε νότια από το λιμάνι του Αγιοκάμπου περίπου 6 μίλια και μετά τα μεταλλεία θα την συναντήσουμε στα 500μ.

Υπηρεσίες

Δεν είναι οργανωμένη παραλία, γι’ αυτό φροντίστε να είστε κατάλληλα εφοδιασμένοι.

2) Μύλος Γλυμμένη

Η δεύτερη νοτιότερη παραλία του Δήμου. Χαρακτηριστικό της ο μεγάλος βράχος το Μονόπετρο που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα, αλλά και τα μεταλλεία που δημιουργούνε μια απόκοσμη εικόνα που κρύβουν μύθους και ιστορίες από το παρελθόν.

Είναι η τοποθεσία που αναφέρεται ότι «Εδώ κερδίθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας». Ο μύθος αναφέρει ότι ο Ξέρξης αγκυροβόλησε όλα τα καράβια σε αυτό το σημείο. Το βράδυ «έπιασε» καιρός ανατολικός και έχασε τον μισό στόλο του…. Στην Σαλαμίνα κατέβηκε αποδυναμωμένος ,οπότε η εξέλιξη ήταν πιο εύκολη υπέρ της Ελλάδας.

Τα μεταλλεία που η λειτουργία τους έρχεται μέχρι το 1950 παρήγαγαν το λεγόμενο «ταλκ».

Στον βυθό από άλλη εποχή βρίσκεται ξύλινο Γερμανικό πλοίο που μετέφερε χρυσό. Σε βάθος(2-3μ) αρκετές φορές ανάλογα με τα ρεύματα, είναι εμφανή ακόμη και από την επιφάνεια της θάλασσας. Παραλία με μεγάλες κροκάλες που δεν ενδείκνυται για χαλαρό μπάνιο αλλά ιδανική τοποθεσία για ψαροντούφεκο και παρατήρηση βυθού.

Πρόσβαση

Με τη διαδρομή της δύσκολη μέχρι σήμερα με χωματόδρομο να γίνεται στενός και δύσβατος από τη βλάστηση που βρίσκεται ακόμη και στο κέντρο του δρόμου!

‘Εχουν ξεκινήσει όμως και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για οδική σύνδεση με άσφαλτο.

Από Αγιόκαμπο η απόσταση είναι περίπου 15 χλμ. Ακολουθούμε νότια κατεύθυνση για Σκλήθρο. Μετά τον Ρακοπόταμο συναντάμε σήμανση για Ισιώματα και Κεραμίδι .

Αριστερά στον χωματόδρομο και μετά από 6χλμ θα κάνουμε πάλι αριστερά με πινακίδα για «παραλία»

Υπηρεσίες

Δεν είναι οργανωμένη παραλία, γι’ αυτό φροντίστε να είστε κατάλληλα εφοδιασμένοι ακόμη και σε νερό.

3) Παραλία χρωμάτων

Βρίσκεται δίπλα στο Μεταλλείο ή Μύλου Γλυμμένη. Εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται από πού έρχεται η ονομασία. Οι αποχρώσεις που μπορεί να δεί κάποιος βρίσκονται στον κάθετο βράχινο «καμβά» που δεσπόζει στο κέντρο της παραλίας.

Πράσινη-κόκκινη-άσπρη-κίτρινη και μαύρη άμμο κολλάει στο σώμα μας την ώρα που κάνουμε ηλιοθεραπεία. Δίπλα στην ρεματιά και κρυμμένη καλά από την βλάστηση μπορούμε να εξερευνήσουμε ιδιωτικό Μύλο.

Τέλος, από την παραλία περνάει και το τέλος της πεζοπορικής διαδρομής από Σκλήθρο για Μύλο Γλυμμένη. Με την ιδιαιτερότητα ότι στο τέλος πρέπει να βρέξεις τα «πόδια».

Μικρή αμμουδιά έξω με αρκετές πέτρες μέσα στην θάλασσα. Ο ήλιος κρύβεται νωρίς!

Πρόσβαση

‘Ιδια διαδρομή που ακολουθούμε και για την Γλυμμένη Μύλου. Με την διαφορά ότι 1χλμ πριν φτάσουμε εκεί ,μέσα στον χωματόδρομο συναντάμε μια πινακίδα μεταλλική για παραλία και ορειβατική σήμανση με αριστερή κατεύθυνση.

Υπηρεσίες

Δεν είναι οργανωμένη παραλία, γι’αυτό το λόγο οι επισκέπτες θα πρέπει να εφοδιαστούνε από πριν με ότι χρειάζονται. Απαραίτητη προμήθεια νερού σε επάρκεια.

4) Ρακοπόταμος

Μια από τις ωραιότερες ακτές της περιοχής. Εχει 3 παραλίες στην ανάπτυξη της.

Κάποτε ήταν αποκλειστικά για γυμνιστές! Σήμερα δίνεται αυτή η δυνατότητα να ελευθερωθείς» μόνο στην τρίτη και νότια παραλία της ακτής!

rakopotamos.jpeg

Στις άλλες δυο παραλίες που τις χωρίζει ένας βράχος που «σερβίρει» , το πράσινο αγγίζει πραγματικά την θάλασσα. Με σκιές που παίζουν με το φως, σε όλη την διάρκεια της ημέρας στα γαλαζοπράσινα νερά .Η χρυσή ψιλή άμμος που συναντάμε, δημιουργεί μια εξωτική εικόνα. Στην βόρεια παραλία έχει και την κατάληξη του το φαράγγι του Ρακοπόταμου, από όπου και το όνομα της, με συνεχόμενο νερό τους περισσότερους μήνες.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο και αν προλάβουμε μέσα από το νερό ή πάνω από τα βράχια θα βρούμε μια πριβέ αγκαλιά άμμου για μια βουτιά μακριά από όλους!

Πρόσβαση

Η παραλία του Ρακοποτάμου βρίσκεται σε μια απόσταση 8 χλμ. από τον Αγιόκαμπο με ασφάλτινη οδική σύνδεση. Στο τέλος προς τα νότια της παραλίας του Αγιοκάμπου θα πάρουμε την κατεύθυνση για Πολυδέντρι.

Στην συνέχεια θα περάσουμε την παραλία του Παπακώστα, συναντάμε μια γέφυρα που από κάτω της κρύβει ένα μονό τόξο παλιό γεφύρι και φτάνουμε στον οικισμό (λίγα σπίτια στον δρόμο).Στα δεξιά μας θα βρούμε χώρο στάθμευσης.

Για την παραλία θα πάρουμε τον τσιμεντόδρομο ή το μονοπάτι μέσα από τον οικισμό.

Υπηρεσίες

Οι μυρουδιές θα σας οδηγήσουν ανάλογα με την προτίμηση σας για φρέσκο ψάρι ή κρέας αλλά και να απολαύσετε καφέ ή το απεριτίφ σας πάνω στα βράχια. Εχει τρείς χώρους επισιτισμού και οργανωμένη παραλία.

Δραστηριότητες

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει canyοning σε καταρράκτες μέχρι 30 μ και νεροτσουλήθρες στο φαράγγι. Μπορείτε να αναζητήσετε τις πληροφορίες για οργανωμένη εξόρμηση ή μεμονωμένες καταβάσεις.

5) Ακτή Παπακώστα

Η «Βασιλική» παραλία , παραλία του Παπακώστα.

Μια όμορφη και ήρεμη παραλία με αμμουδερή ανάπτυξη ενός χιλιομέτρου στο κάτω Πολυδέντρι. Παλιότερα άνηκε στην περιουσία του πρώην βασιλικού κτήματος.

Περικυκλωμένη από δάσος με κουμαριές και πουρνάρια που προσφέρουν την δυνατότητα φυσικής σκιάς σε αυτούς που δεν θέλουν μια κλασσική ομπρέλα.

Τα συμπλέγματα των βράχων , οι αντανακλάσεις στο γαλάζιο με την αμμουδιά σε προκαλούν για μια απόλαυση σε έναν «γήινο παράδεισο».

Για αυτούς που αντέχουν το κολύμπι και θέλουν να εξερευνήσουν ένα μοναδικό υδάτινο κόσμο με την μάσκα, αξίζει να δοκιμάσουν να κολυμπήσουν 200μ.

Ακριβώς μπροστά από την παραλία θα συναντήσουμε μια βραχονησίδα που κρύβει πολλά είδη ψαριών με μοναδικά χρώματα.

Σε περίπτωση που «κουράσει» ο ήλιος και η θάλασσα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει οδικώς στο δάσος που αναπτύσσεται ακριβώς πάνω από την παραλία.

Πρόσβαση

Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο και σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από τον Αγιόκαμπο με νότια κατεύθυνση.

Υπηρεσίες

Οργανωμένη παραλία με ένα beach bar και ξαπλώστρες που προσφέρονται δωρεάν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στην ημερήσια απόδραση σας.

6) Παραλία Πολυδεντρίου

Μια μικρή αλλά ιδιαίτερη παραλία στο Πολυδένδρι.

Μόλις 400μ με άμμο αλλά και με βότσαλα, χωρισμένη στα 2 , θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, με σημείο αναφοράς τον βράχο που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα και μπορεί να «κρύψει» το παιχνίδι μας.

Μικρές παραλίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και άλλες μέσα στον οικισμό από μονοπάτια.

Ακριβώς από πάνω μας είναι το μεγάλο δάσος του Πολυδεντρίου και το πρώην βασιλικό κτήμα το οποίο έχει πολλές επιλογές για πεζοπορία με πολύ καλή σήμανση.

Πρόσβαση

Η παραλία Πολυδενδρίου είναι η πρώτη παραλία που συναντά κάποιος μετά τον Αγιόκαμπο στο δρόμο για Ρακοπόταμο. Κάνουμε αριστερά μέσα από τον οικισμό στην πινακίδα Λιμάνι Πολυδεντρίου και Πύργος Πολυδεντρίου.

Υπηρεσίες

Πάνω ακριβώς από την παραλία Πολυδενδρίου μπορούμε να απολαύσουμε αυθεντικές γεύσεις σε ψάρια αλλά και μοναδικά κρεατικά στις 3 επιλογές που μας δίνονται από την γύρω περιοχή θαλάσσια και χερσαία.

Για αυτούς που έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να αποχωριστούν την θέα από αυτό το μπαλκόνι ,υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας σε 2 καταλύματα.

7) Αγιόκαμπος

Όπως δηλώνει άλλωστε και η ονομασία του, ευλογημένος τόπος(Αγιος-κάμπος)!

Seven Blue milles. Η 2η σε μήκος ευθεία παραλία στην Ελλάδα μαζί με την Σωτηρίτσα και την Βελίκα.

aghiokampos.jpeg

Μια αυθεντική συνύπαρξη της παλαιάς εποχής με την εικόνα και τις ανάγκες του σήμερα. Μια ακτογραμμή από βότσαλο και άμμο που ξεκινά από το λιμάνι του Αγιοκάμπου με τους γραφικούς ψαράδες και δίπλα από τους γρήγορους «φουσκωτούς» ,ανάμεσα από οικογένειες με καρό τραπεζομάντηλο για το πικ νικ αλλά και ήρεμους κολυμβητές ,σε ένα πολύχρωμο και πολύβουο φινάλε με πολλά beach bar που δημιουργούνε μια κοσμική καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που δύσκολα συναντάς ακόμη και στους πιο δημοφιλή προορισμούς….

Τα απομεινάρια παλαιότερων εποχών, το Κάστρο πάνω από το λιμάνι τα «Σκαλοπάτια του Ξέρξη» και το τοξωτό γεφύρι φτιαγμένο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το ρέμα της Μπουρμπουλήθρας με τις βασιλικές βάθρες αλλά και η νεότερη χαρακτηριστική γέφυρα Καλατράβα συμπληρώνουνε την ίδια σφραγίδα της αναλλοίωτης συνύπαρξης νέου και παλιού.

Πρόσβαση

Απέχει 10χλμ από την Αγιά και 51 χλμ από την Λάρισα

Υπηρεσίες

Oι συνεχόμενες αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια , ξενοδοχεία, τα camping, η μοναδική έντονη ημερήσια ζωή με τα beach bar αλλά η νυχτερινή ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με υπαίθριες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή στεριά, τα πανέμορφα δάση αλλά και τα σημαντικά μνημεία , καθιστούν τον Αγιόκαμπο ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Με τους αθλητικούς χώρους που αναπτύσσονται στην παραλία και την ράμπα για ΑΜΕΑ συμπληρώνουνε το πάζλ μιας επιλογής για ένα νέο και αυθεντικό προορισμό διακοπών για ΟΛΟΥΣ.

Τέλος, να σημειώσουμε την ύπαρξη του Λιμεναρχείου και φαρμακείου στην ακτογραμμή.

8) Σωτηρίτσα

Η συνέχεια της ευθείας της ακτογραμμής είναι η παραλία της κάτω Σωτηρίτσας. Με ψιλό βότσαλο και άμμο βαθιά και καθαρή θάλασσα, με μεγάλο πλάτος ανάπτυξης μακριά από την συνεχόμενη βαβούρα, δημιουργεί σε πολλά σημεία εικόνες νοσταλγίας μιας άλλης εποχής χωρίς όμως να την αφήνει.

Πρόσβαση

Η παραλία της Κάτω Σωτηρίτσας βρίσκεται ανάμεσα από την παραλία και Αγιοκάμπου και Βελίκας.

Υπηρεσίες

Είναι οργανωμένη σε πολλά σημεία με beach bar, fast food, μικρά γραφικά ταβερνάκια ,με πολλά συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, αγώνες ποδοσφαίρου 5x 5 και με οργανωμένη κολυμβητική θέση για ΑΜΕΑ καλύπτει όλες τις πιθανές ανάγκες των επισκεπτών-τουριστών. Το Περιφερειακό Ιατρείο, Φαρμακείο, η υπηρεσία ΔΕΥΑΛ και το ΑΤΜ ολοκληρώνουνε τις υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη.

9) Βελίκα

Τα περισσότερα και

mpoyka.jpeg

τελευταία χιλιόμετρα της ευθείας ακτογραμμής των 11 χλμ, ανήκουν στην παραλία της Βελίκας .

‘Αμμος σε κάποια σημεία αλλά και βότσαλo στα περισσότερα έχοντας μια μίξη φυσιογνωμίας και έντασης με τους δυο άλλους οικισμούς.

Οι τοπικές γεύσεις που θα βρει κάποιος στις πολλές επιλογές που έχει να κάνει στα ταβερνάκια, στις ψαροταβέρνες που κουβαλάνε μια μεγάλη πορεία στον χρόνο, στα γλυκά στο figer food αλλά και στα ζυμαρικά μαζί με την μικρή αγορά που έχει αναπτυχθεί, όπως επίσης τα beach bar επιβεβαιώνουν την πολύχρονη προτίμηση των επισκεπτών.

Ο φυσικός πολυχώρος της λεγόμενης «Πλατανιάς» με το μικρό θεατράκι την παιδική χαρά αλλά και το καλά κρυμμένο μέσα στα αιωνόβια πλατάνια γηπεδάκι 5×5, δίνουνε μια άλλη εναλλακτική πρόταση για όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.

Μοναδικό σημείο μιας θέας που κανείς δεν πρέπει να χάσει, είναι το Κάστρο. Ενα μνημείο βυζαντινών χρόνων με πολλές αποτυπωμένες ιστορίες στα ευρήματα του σε ένα περίπατο μόλις 10 λεπτών από την «Πλατανιά».

Η Κυρά Παναγιά-Αλλόνησος-Σκόπελος-Σκιάθος- Κορυφή ‘Αθου , η παραλία Χαλκιδικής με κάτω από τα πόδια την ακτογραμμή της περιοχής, εικόνες που μπορεί να έχει κάποιος όλες τις ώρες.

Από τον ίδιο χωμάτινο δρόμο αν έχουμε το κουράγιο, μπορούμε να συνεχίσουμε και να επισκεφτούμε την Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου που αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα της βυζαντινής τεχνοτροπίας με την ίδια απερίγραπτη θέα.

Η συζήτηση με τον μοναχό του μοναστηρίου θα συμπληρώσει την ηρεμία του επισκέπτη. Μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κάποιος το περιπατητικό river μονοπάτι Μελιβοίας-Βελίκας ακολουθώντας τα βήματα του Βασιλιά του Φιλοκτήτη.

Πρόσβαση

1) Από την Λάρισα , Αγιά- Αγιόκαμπο και βόρεια κατεύθυνση στην παραλιακή

2Απο την Βόρεια Ελλάδα ,από τα Τέμπη, στη διασταύρωση για το Ομόλιο και τα παράλια Λάρισας αριστερά και ακολουθούμε την σήμανση για Αγιόκαμπο.

Υπηρεσίες

Οργανωμένες ακτές,beach bar, fast food, ψαροταβέρνες, εστιατόρια, πιτσαρίες, σούπερ μάρκετ, αθλητικές εγκαταστάσεις, πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων και πανσιόν, ΚΕΠ, πλαισιώνουν τις υπηρεσίες της παραλίας.

10) Παραλία Βραχάκια

Μια άλλη πολύ διαφορετική εικόνα, «με πλάτη» στην μεγάλη παραλία και με το βλέμμα στον Βορρά νομίζεις ότι κάπου έχεις χαθεί με αυτό που θα αντικρίσεις.

Στον δρόμο για Παλιουριά δύο μικρές αγκάλες θάλασσας με άμμο και βότσαλο σε παραπέμπουν σε κάτι εξωτικό. Σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις κοσμοπολίτικες παραλίες της Ελλάδας.

Πρόσβαση

Από τον κάβο και μπροστά από τον χώρο του καταστήματος σε οδηγεί στην οργανωμένη παραλία. Μετά τον κάβο και μόλις συναντά η ματιά μας την επόμενη παραλία τα Καστριά έχει μονοπάτι 50μ που οδηγεί στην ελεύθερη παραλία.

Υπηρεσίες

Η παραλία Βραχάκια Βελίκας έχει μια οργανωμένη παραλία με beach bar και μια ελεύθερη.

11) Παραλία Κάστρια

Μετά τα βραχάκια και στον δρόμο για Παλιουριά στα 300μ από τον κάβο μια ήσυχη μικρή παραλία ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Ιδανική για οικογένειες αλλά και για ανθρώπους που έχουν αφήσει στην μέση το αγαπημένο τους βιβλίο.

Γαλάζια νερά, με βότσαλο έξω από την άμμο, με βραχάκια στην θάλασσα για παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Πρόσβαση

Η παραλία βρίσκεται μπροστά από την γέφυρα και πάνω στον δρόμο

Υπηρεσίες

Είναι φρόνιμο να έχουμε προμηθευτεί ότι θα χρειαστούμε σε μια προηγούμενη στάση.

12) Παραλία Λουτρό- Κάβου Δερματά

Στην παραλία στο Κάβο Δερματά δεν υπάρχουν συμβιβασμοί. Το ερωτικό σύμπλεγμα του πράσινου του Κισσάβου με το γαλάζιο του Αιγαίου προκαλούν τους ασυμβίβαστους επισκέπτες για μπάνιο στην δική τους ακρογιαλιά. Θυμίζει παραλία σαν σε νησί με μοναδικά νερά και λευκή αμμουδιά και είναι ιδανική για ψαροντούφεκο. Πρώτοι επισκέπτες οι βασιλείς της Μακεδονίας! Είναι το σημείο που έχει τα αρχαία θερμά λουτρά κάτι που δεν έχει ακόμη αναδειχθεί. Βέβαια με λίγη παρατήρηση θα δούμε τις οξειδώσεις στα βράχια. Ακριβώς δίπλα με λίγη κολύμβηση μπορούμε να δούμε και την παραλία 5 πέτρες.

Πρόσβαση

H παραλία είναι μεταξύ Βελίκας και Παλιουριάς συγκεκριμένα κάτω από τον φάρο της ακτογραμμής. Μονοπάτι που θέλει λίγη παραπάνω εξερεύνηση.

Υπηρεσίες

SOS. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ότι είναι απαραίτητο για την μικρή απόδραση σας.

13) Παλιουριά

Αρκετά μεγάλη παραλία που φτάνει περίπου τα 2 χλμ. Αμμουδερή με λίγο βότσαλο. Ένα κομμάτι της παραλίας είναι σκεπασμένο από πλατάνια που δημιουργεί μια φυσική σκίαση όλες τις ώρες. Ο μοναδικός συνδυασμός του πράσινου με το μπλε, αποτελεί τέλεια επιλογή για ήρεμες και οικογενειακές διακοπές.

Μια φυσική όαση με πλατάνια δίπλα ακριβώς στην παραλία συμπληρώνουν αυτό το όμορφο παζλ.

Δεν τελειώνει όμως εδώ αυτά που μπορεί να δώσει αυτήν η μικρή θαλάσσια τελίτσα σαν επιλογή για μπάνιο! Με το αυτοκίνητο σε 5 λεπτά ή δοκιμάζοντας την αντοχή μας για ένα περπάτημα 30 λεπτών με σήμανση από τον χωμάτινο δρόμο που μας οδηγεί στην Μελιβοία μπορούμε να βρεθούμε σε ένα Ελβετικό τοπίο ομορφιάς όπου εκεί μπορούμε να απολαύσουμε το μπάνιο μας στην λίμνη Παλιουριάς!

Πρόσβαση

Βρίσκεται δίπλα στο δρόμο Βελίκας πηγαίνοντας για Κόκκινο Νερό.

Υπηρεσίες

Στην παραλία της Παλιουριάς θα βρείτε ήσυχα ταβερνάκια ακριβώς μπροστά στο δρόμο που όμως μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες σας. Ο μικρός οικισμός παρέχει και την δυνατότητα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

14) Μονόπετρο-Kουτσουπιά

Είναι η πρώτη παραλία από τις 2 της Κουτσουπιάς. Δίπλα στο μικρό ψαράδικο λιμανάκι, λίγο απομονωμένη από την κίνηση αλλά ταυτόχρονα και μέσα στην κίνηση.

Ερημική, με ρηχά νερά, μικρής έκτασης και ψιλή άμμο είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της, με το πιο κύριο τον βράχο στην μέση της παραλίας. Το Μονόπετρο, κρύβει παλιές ιστορίες που μόνο αν βρείτε κάποιον ηλικιωμένο θα μάθετε.

Πρόσβαση

Η παραλία βρίσκεται μπροστά στον δρόμο στην αρχή του οικισμού.

Υπηρεσίες

Δεν είναι οργανωμένη παραλία. Οτιδήποτε όμως χρειαστεί να καλύψει τις ανάγκες μας είναι πολύ κοντά με τα πόδια στον οικισμό.

15) Κουτσουπιά

dimos-agias-limanaki-koytsoypias.jpg

Είναι ένα φυτό με ροζ λουλούδια, αγαπά τον ήλιο του αρέσει η αλμύρα και ανθίζει την άνοιξη ακόμη και στον κορμό της. Η Κουτσουπιά εξού και το όνομα του οικισμού και της παραλίας είναι μια παραλία γραφική, με ψιλή άμμο και βοτσαλάκι. Πολύχρωμα μαγιό, ξαπλώστρες, όμορφες παρουσίες με λάδι που παίζουν ρακέτες, μουσικές από τα Beach bars αλλά και γραφικά ταβερνάκια που έρχονται από πολλά χρόνια πριν, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα. ..

Πρόσβαση

Βρίσκεται ανάμεσα από την Παλιουριά και το Κόκκινο Νερό. Απέχει από τη Λάρισα και από τον Αγιόκαμπο 68χλμ και 17 χλμ. αντίστοιχα.

Υπηρεσίες

Beach bar,ψαροταβέρνες,ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο βρίσκονται όλα μπροστά στην παραλία.

Στο ψαράδικο λιμανάκι θα συναντήσουμε εικόνες από το παρελθόν, θα ακούσουμε ιστορίες από τα «σκασμένα» πρόσωπα των ψαράδων αλλά σίγουρα μπορούμε να βρούμε τα φρέσκα ψάρια της ημέρας.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας έχουν την δυνατότητα για ανακάλυψη της γαλάζιας λίμνης και ένα κυκλικό περπάτημα περίπου 4 χλμ που φτάνει στο Κόκκινο Νερό και επιστρέφει.

16) Γιάμα –Κουτσουπιά

Μια συνέχεια της παραλίας της Κουτσουπιάς προς Βορρά, μια θαλάσσια αγκάλη που την προτιμούν άνθρωποι που δεν αντέχουν τα μαγιό τους!!Ψιλή άμμο και βοτσαλάκι το χαρακτηριστικό της. Αξίζει να παρατηρήσουμε το σπιτάκι comp που θα δούμε στη δεξιά πλευρά.

Πρόσβαση

Μόλις βγούμε από την Κουτσουπιά για Κόκκινο Νερό συναντάμε το «χωμάτινο» οικολογικό σπιτάκι. Εκεί στην αλάνα θα βρούμε άνετο πάρκινγκ δίπλα στον δρόμο και με τα πόδια θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι προς την παραλία.

Υπηρεσίες

Δεν είναι οργανωμένη παραλία

17) Κόκκινο Νερό

dimos-agias-kokkino-nero.jpg

Μια πέτρινη μικρή «κοιλιά» από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής αλλά και από τους πρώτους προορισμούς για μπάνιο στις αρχές του 1900 στην Ελλάδα. Σήμερα είναι ανάμεσα στα 4 μεγαθήρια τουριστικών προορισμών της Ελλάδας που προτείνεται από τις ανατολικές χώρες. Το χωριό που συναντώνται 3 υδάτινοι δρόμοι.

Με την σαιζόν εδώ να ξεκινά τον Μάιο και να τελειώνει αρχές Οκτώβρη. Σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Μια παραλία μόλις 100μ που σου όμως δίνει μια αίσθηση νησιώτικης ατμόσφαιρας, ένας οικισμός κυριολεκτικά χτισμένος μέσα στις ρεματιές και τα υπέρ αιώνια πλατάνια με ένα «κόκκινο» νερό να διασχίζει όλο το μήκος του.

Πιο πάνω η πηγή από όπου πήρε και την ονομασία του ο οικισμός, με τις κολυμπήθρες με τα ιαματικά κρύα νερά. Εδώ κάποιος μπορεί να δοκιμάσει το μεταλλικό νερό, να κολυμπήσει αν το αντέχει στους (7 βαθμούς) αλλά και να απολαύσει ένα «μπωτέ» στα λασπόλουτρα. Ιδιότητες θεραπευτικές για όλες τις χρήσεις που το πιστοποιεί η αδειοδότηση τους. Για τους μοναχικούς αλλά και πιο δυνατούς υπάρχει και η ατομική φυσική κολυμπήθρα στα 200μ με 4 βαθμούς.

Πολλοί ξένοι και Έλληνες προσπαθήσανε να εμφιαλώσουνε το νερό λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων. Αυτό όμως έμαθε να κυλά ελεύθερο στο χωριό και να χαλάει αμέσως μόλις κλειστεί στο μπουκάλι. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μπάνιο στην παραλία μπροστά με πολύ καθαρά νερά αλλά με πολύ πέτρα. Για αυτούς που δυσκολεύονται υπάρχει μια μικρή παραλία με άμμο ακριβώς δίπλα.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης, υπάρχει μονοπάτι το οποίο από την πηγή και καταλήγει στους καταρράκτες της Καλυψούς και για τους πιο εναλλακτικούς δεν πρέπει να χάσουν την κατάβαση με canyoning.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το Βυζαντινό γεφύρι της Παπαρίζαινας που βρίσκεται στην έξοδο του χωριού.

Πρόσβαση

Βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από τον Αγιόκαμπο και 70 χλμ. από τη Λάρισα.

Υπηρεσίες

Μικρά ταβερνάκια, ψαροταβέρνες, καφέ με ένα δικό τους χρώμα , beach bar, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και πανσιόν, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, μαγαζάκια με αναμνηστικά , διοργάνωση δραστηριοτήτων δημιουργούν υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν ακόμη και τους πιο δύσκολους.

*Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το Moxito με κόκκινο νερό από την πηγή.

18)Τσιλιγιώργης

Μια μη συμβατική παραλία, μικρή με αμμουδιά και άφθονα πλατάνια που αγκαλιάζουν το μπλε για μοναχικούς και εναλλακτικούς κολυμβητές.

Πρόσβαση

Η παραλία Τσιλιγιώργος βρίσκεται ανάμεσα από τις παραλίες Κόκκινο Νερού και Πλατιάς Αμμου όπου φτάνουμε από μικρό δρομάκι και μονοπάτι.

Υπηρεσίες

Δεν υπάρχουν καθώς η παραλία είναι μη οργανωμένη.

19)Πλατιά Άμμος

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η Πλατιά Άμμος συμπεριλαμβάνεται στους ωραιότερους κολπίσκους της περιοχής. Δελεαστική θέα από ψηλά, μοναδικές αποχρώσεις του μπλε στα νερά του με φυσική σκίαση από τεράστια πλατάνια και με άμμο τις περισσότερες χρονιές. Μια παραλία περίπου ενός χιλιομέτρου που σίγουρα ικανοποιεί ανάγκες σώματος και ψυχής. Η μισή παραλία είναι οργανωμένη και η άλλη αφήνεται για αυτούς που προτιμούν δικά τους χρώματα στην ομπρέλα τους.

Η στάση και η περιήγηση στο Βυζαντινό μνημείο που βρίσκεται στην αρχή του δρόμου για την παραλία είναι μάλλον επιβεβλημένη. Όπως επίσης μια η μικρή βόλτα μέχρι το σημείο του κάστρου αλλά και το βυζαντινό γεφύρι. Χαρακτηριστικό της είναι η πυκνή βλάστηση.

Πρόσβαση

Η παραλία προσεγγίζεται αφήνοντας το Κόκκινο Νερό και συνεχίζοντας πλέον ανηφορικά προς το Στόμιο δεξιά μας συναντάμε το Βυζαντινό μνημείο. Από εκεί με στενό δρόμο για 500μ φτάνουμε στην παραλία που μπορούμε να βρούμε άνετο χώρο στάθμευσης.

Υπηρεσίες

Οργανωμένη παραλία με beach bar, 2 ταβέρνες, αγορά με σουβενίρ.

20) Καλύβι

Μια άλλη διέξοδος μακριά από τις συμβατικότητες. Ενας χωμάτινος δρόμος θα μας οδηγήσει σε ένα πέτρινο καλύβι. Ενας βράχος προστάτης από την μια μεριά της παραλίας με χοντρό βότσαλο και αρκετές φορές μια μικρή λουρίδα άμμου. Χρησιμοποιείται από πολλούς ψαράδες και είναι ιδανική για ψαροντούφεκο.

Πρόσβαση

Από Κόκκινο Νερό για Στόμιο θα συναντήσουμε μια μικρή ταμπέλα που θα μας βάλει στον χωματόδρομο που καταλήγει στην παραλία. Συγκεκριμένα απέχει 1,5 χλμ ανατολικά από την Καρίτσα. Η παραλία είναι προσβάσιμη αρχικά μέσω ασφαλτοστρωμένης οδού και στη συνέχεια από βατό χωματόδρομο.

Υπηρεσίες

Δεν υπάρχουν, η παραλία είναι μη οργανωμένη.

21)Πηγάδι

80μ μόλις η παραλία της. Ενας ορμίσκος μαγευτικός μακριά από βλέμματα. Διάφανα νερά και καθαρά με μικρό βότσαλο. Πλατάνια, άριες, ελιές και λυγαριές, αγγίζουν κυριολεκτικά την παραλία. Τα νερά στον κολπίσκο είναι συνήθως ήρεμα, αφού επηρεάζεται άμεσα μόνον από τους ανατολικούς ανέμους.

Πρόσβαση

Την παραλία Πηγάδι θα την συναντήσουμε ακριβώς μετά την παραλία Καλύβι από τον δρόμο Κόκκινο Νερό προς το Στόμιο.

Υπηρεσίες

Δεν υπάρχει κάτι πέρα από την θάλασσα, η παραλία είναι μη οργανωμένη.

22)Ψαρόλακας

Αν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα καρτ ποστάλ από τα χρώματα του νερού σίγουρα θα ερχόμασταν εδώ. Το γλυκό νερό συναντά την θάλασσα με βράχια για βουτιές σε μια πανέμορφη παραλία. Οργανωμένη αλλά όχι για όλους. Ιδανική για αυτούς που ψάχνουν πραγματικά το διαφορετικό, για φυσιολάτρες και περιπατητές μιας και χρειάζεται 10 λεπτά περπάτημα για να την διασχίσεις, όμως θα αποζημιώσει η γαλαντομία της φύσης σε όσους το επιχειρήσουν.

Πρόσβαση

Στον δρόμο από Κόκκινο Νερό για Στόμιο και ενδιάμεσα από τις παραλίες Παναγιά και Πηγάδι.

Υπηρεσίες

Εναλλακτικά οργανωμένη παραλία με beach bar.

23)Παναγιά

Μία μικρή, περίπου 50 μ., ερημική παραλία με πέτρες και βότσαλα που μοιάζει ιδιωτική. Για τη σκιά σας φροντίζουν τα αγέρωχα πλατάνια, για κάποιους που αναζητούν μοναχικότερες ακτές και περιπλανήσεις.

Πρόσβαση

Στον δρόμο από Κόκκινο Νερό για Στόμιο. Είναι η τελευταία παραλία της Καρίτσας. Στον εσωτερικό δρόμο έχει λίγες θέσεις για στάθμευση, οι υπόλοιποι επισκέπτες μπορούνε να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα τους με ιδιαίτερη προσοχή πάνω στον δρόμο.

Υπηρεσίες

Δεν υπάρχουν καθώς η παραλία είναι μη οργανωμένη.

24) Στόμιο

stomio-limani.jpg

Παλιά ονομασία Τσάγεζι στην τουρκική διάλεκτο και στην ελληνική του μετάφραση «Το στόμα του ποταμού».

Μια απέραντη παραλία άμμου με ρηχά νερά όπου θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει το «Μαϊάμι» της Ελλάδας. Μεγάλη σε πλάτος με ψιλή άμμο που χωρίζεται από τον οικισμό με τα φιόρδ που δημιουργεί ο Πηνειός ποταμός. Για να φτάσει κάποιος στην παραλία θα πρέπει να περάσει από τα ξύλινα γεφυράκια.

Υπάρχουν μέρες που ο ουρανός χάνεται κυριολεκτικά στο Στόμιο και μπερδεύεται με χρώματα έντονα και κορμιά που αιωρούνται στον αέρα. Αλλά και σώματα πράσινα, κόκκινα κίτρινα μπλε που τρέχουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Είναι ο ιδανικός τόπος για τους surfer και τους Kit- τάδες. Με βεβαιότητα μέσα στην ημέρα θα φυσήξει το αεράκι για τα πανιά τους και τους αετούς. Αλλά και στην στεριά θα αντικρίσουμε άπειρα μπαλάκια από ρακέτες να παίζουν στον αέρα, λόγω της μεγάλης έκτασης άμμου.Δημοφιλής προορισμός για πολλούς ο οποίος παρακινεί σε μια αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και οικογενειών που αποζητούν την ηρεμία.

Στους φθινοπωρινούς μήνες πιθανά να συναντήσουμε ποδηλάτες από διάφορες εθνικότητες να κατεβαίνουν από την κορυφή μέσα από πανέμορφες και σηματοδοτημένες διαδρομές. Για αυτούς που παρατηρούν θα δούνε σίγουρα το Βασιλικό πεύκο, αποτυπώματα που άφησε ο πατέρας του Κεμάλ αλλά και τα στοιχεία που αναδεικνύουν το Στόμιο σαν το βορειότερο λιμάνι της αρχαίας Ελλάδας.

Οι εξερευνητές με ένα κανό μπορούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του ποταμού μέσα στα φιόρδ αλλά και οι περιπατητές να ανακαλύψουν την φύση στο δάσος που υπάρχει δίπλα στην θάλασσα έχοντας μια σύνθεση ηρεμίας αλλά και έντασης ανάλογα την προτίμηση τους.

Πρόσβαση

48 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας μέσω της όμορφης διαδρομής των Τεμπών και μόλις 120 χλμ από Θεσσαλονίκη. Κοντινός Σιδηροδρομικός σταθμός Ραψάνη στα 15 χλμ.

Υπηρεσίες

Οργανωμένη παραλία,beach bar,ταβερνάκια που έρχονται μέσα από τον χρόνο, ψαροταβέρνες αλλά και γρήγορο φαγητό, μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν τουριστικά γραφεία και κάμπινγκ.

Χώρος στην θάλασσα για ΑΜΕΑ, ταξί, Κτελ, τράπεζα –ΑΤΜ, ιατρείο, δημαρχείο φαρμακείο συνθέτουν την εικόνα των υπηρεσιών μιας πόλης.

25) Αλεξαντρινή

Ανάμεσα από ποτάμι και θάλασσα μια σπάνια παραλία, με χρυσαφένια αμμουδιά μήκους περίπου 2 χλμ., δίπλα ακριβώς από τις εκβολές του Πηνειού. Νερά ανάμεικτα με οργιώδη παραποτάμια βλάστηση μακριά από κάθε θόρυβο της σύγχρονης εποχής..

Πρόσβαση

Δίπλα στο ποτάμι που μπορούμε να την βρούμε από το Στόμιο στα 3 χλμ αν ακολουθήσουμε την παραλιακή με βόρεια κατεύθυνση. Η αλλιώς από τον Παλαιόπυργο στα 5 χλμ προς την θάλασσα.

Υπηρεσίες

Υπάρχει μόνο ένα beach bar

26) Στρίτζος-Δέλτα Πηνειού

Μια αρχέγονη φύση με τους ερωδιούς να ενοχλούν τα μπλε καβούρια, μια τεράστια παραλία άμμου γεμάτη κοχύλια ένα απόκοσμο σκηνικό με καλύβες και ανθρώπους που δεν μιλάνε, δεν κοιτάζουν, δεν ενοχλούνε, απλά συνυπάρχουν με το τοπίο. Σίγουρα όχι για πολλούς αλλά με βεβαιότητα για αρκετά ψαγμένους επισκέπτες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα