Επικαιρότητα

Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Διχασμό προκαλούν οι κάμερες ασφαλείας στα σχολεία

Θα λειτουργούν εκτός σχολικών ωραρίων αλλά καθηγητές και αντιπολίτευση θέτουν ζήτημα προσωπικών δεδομένων και κατασταλτικού ελέγχου

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-νεάπολης-συκεών-διχασμό-προκ-929605
Φίλιππος Δεργιαδές

Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις προκαλεί η απόφαση του δήμου Νεάπολης – Συκεών, να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στα σχολεία της περιοχής. Η δημοτική πλειοψηφία επικαλείται βανδαλισμούς και μιλά για λειτουργία των καμερών εκτός σχολικών ωραρίων, ενώ αντιπολίτευση και εκπαιδευτικοί εγείρουν θέμα προσωπικών δεδομένων και παρέμβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, επικαλείται την κείμενη νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση καμερών ασφαλείας, προκειμένου να προστατευτούν τα σχολικά κτίρια και οι εγκαταστάσεις από βανδαλισμούς, καταστροφές και κλοπές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, ότι «δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου» και πως «οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται».

Επίσης η Αρχή έκρινε με την υπ’αρ. 21/2019 απόφαση, τονίζει ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, o γενικός γραμματέας του δήμου, Σωκράτης Αθανασιάδης, ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, θα χρησιμοποιήσει τις κάμερες στα σχολεία εφαρμόζοντας τον νόμο.

Ακόμα πιο σαφής ήταν ο Μιχάλης Βουλγαρίδης, αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Συκεών, Διοικητικών Υπηρεσιών, ΚΕΠ και Παιδείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να προσφύγει στη χρήση καμερών, προκειμένου να προστατέψει τα ίδια τα παιδιά και τους εργαζόμενους, αλλά και τις σχολικές εγκαταστάσεις. Επισήμανε δε πως οι κάμερες θα λειτουργούν το βράδυ, εκτός σχολικών ωραρίων και όταν δεν θα υπάρχει καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα ή προγράμματα, και θα κλείνουν στις 6 το πρωί ενώ πρόσβαση στο καταγραφικό υλικό θα έχει μόνο ο διευθυντής του σχολείου και ο αρμόδιος υπάλληλος του δήμου, που θα ορίσει ο δήμαρχος.

arno-senoner-42t-dkecmpk-unsplash.jpg

«Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προσληφθούν φύλακες, έχουμε βάλει συναγερμούς, αλλά τα επικίνδυνα περιστατικά και οι καταστροφές είναι απανωτές. Πρόσφατα είχαμε το μαχαίρωμα μίας καθαρίστριας και την καταστροφή του αθλητικού δαπέδου στο Γ. Γυμνάσιο Συκεών. Έχουμε διακίνηση ναρκωτικών και ζημιές σε εργαστήρια, ενώ δεν υπάρχει η απαραίτητη αστυνόμευση, γι αυτό άλλωστε πήρε ομόφωνη απόφαση και η ΠΕΔ. Δεν είχαμε καμία διάθεση να βάλουμε κάμερες, αλλά το κάνουμε», τονίζει ο αντιδήμαρχος Παιδείας και αναφέρει ότι σε δύο σχολεία, όπου εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργούν κάμερες, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό βανδαλισμού ή κάτι άλλο και πως το καταγραφικό υλικό δεν χρειάστηκε να ανοίξει.

Όπως επίσης αναφέρει, αυτή τη στιγμή ο δήμος διαθέτει μόνο 6 φύλακες για τι 84 σχολικές μονάδες στην επικράτεια του και πως ο δήμος αν είχε την δυνατότητα θα έκανε προσλήψεις φυλάκων. «Ο θεσμός έχει καταργηθεί, δυστυχώς δεν μπορούμε να προσλάβουμε. Δεν είναι οικονομικό το θέμα», τονίζει και αναφέρει ότι οι κάμερες θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα:

  • Στα σχολεία όπου καταγράφονται μεγάλα προβλήματα και ζημιές
  • Στα σχολεία όπου υπάρχει συμφωνία και συνεννόηση και με τους φορείς της εκπαίδευση, δηλαδή τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων και τα μαθητικά συμβούλια
  • Όπου δεν υπάρχει συμφωνία, θα εφαρμοστεί η μελέτη αντικτύπου για τα προσωπικά δεδομένα, που βοηθά να μειωθούν οι κίνδυνοι σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Τέλος αναφέρει ότι ο δήμος σκοπεύει να ξεκινήσει το σχετικό πρόγραμμα, τοποθετώντας κάμερες σε 2-3 σχολεία το χρόνο, προκειμένου να εξετάσει και τις οικονομικές απαιτήσεις του έργου.

Τα ναι και τα όχι, και οι «ναι μεν αλλά»

Στο δημοτικό συμβούλιο πάντως δεν ήταν όλοι σύμφωνοι με την τοποθέτηση των καμερών και αρκετοί εξέφρασαν επιφυλάξεις. Εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας της διοικούσας παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, υπέρ ψήφισαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολιτευόμενης παράταξης, «Κοινωνική Συνεργασία», του Ηλία Ζάχαρη.

Ψηφίσαν κατά οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βελλή, και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πόλης Αλλιώς», με επικεφαλής τον Γιάννη Λαθήρα. Οι συγκεκριμένε παρατάξεις συντάχθηκαν με τους εκπαιδευτικούς δασκάλους και καθηγητές που διαφωνούν και θεωρούν ότι οι κάμερες, πέρα από τον κατασταλτικό τους χαρακτήρα, θα επιδράσουν με αρνητικό τρόπο στην παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών μονάδων, προκαλώντας αισθήματα φοβίας και ανελευθερίας στους μαθητές.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Λαθήρας, καθηγητής στη μέση εκπαίδευση και επικεφαλής της παράταξης «η Πόλη Αλλιώς», «δεν θέλουμε τις κάμερες γιατί εμείς θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά και ελευθέρα όλη την ημέρα. Τα παιδιά πηδάνε κάγκελα τα απογέματα για να παίξουν και να κάνουν παρέα, διότι στις Συκιές δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Αυτή η έλλειψη οδηγεί τα παιδιά στα σχολεία και η παρουσία των καμερών λειτουργεί φοβικά. Το σχολείο δεν πρέπει να είναι απειλητικό, αλλά απόλυτα φιλικό».

oxa-roxa-9napgaubo2g-unsplash.jpg

Επίσης η Μάτα Μαγαλιού, αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Αριστοτέλης», τονίζει ότι η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία είναι μία επικίνδυνη απόφαση καθώς το θέμα αφορά ανήλικους μαθητές και είναι άκρως ευαίσθητο. «Εκεί που υπάρχουν ανήλικοι, ακόμα και ένα άδειο κουτί κάμερας στο χώρο, όπου το παιδί παίζει, μπορεί να επηρεάσει κατασταλτικά και να εμποδίσει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του», τονίζει και αναφέρει ότι η διοίκηση του δήμου, μέχρι σήμερα, δεν έχει επιδιώξει και δεν έχει κάνει διάλογο με τους συλλόγους καθηγητών και δασκάλων ούτε με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

«Δεν μας κάλεσαν σε καμία διαβούλευση, ούτε τους γονείς έχουν καλέσει, ούτε έχουν ενημερώσει την δημοτική επιτροπή παιδείας, όπου είμαι εκπρόσωπος των δασκάλων, ούτε των συλλόγων διδασκόντων», τονίζει και προτείνει πως υπάρχουν τρόποι να προφυλαχτούν τα σχολεία, με συναγερμούς και καλύτερους φωτισμούς, ενώ επιμένει ότι υπάρχουν τρόποι να προσληφθούν φύλακες. Τονίζει δε πως ο «Αριστοτέλης» θα ενημερώσει γονείς και μαθητές για τις κάμερες και μέσω των δευτεροβάθμιων σωματείων, θα επιδιώξει να κινηθεί ακόμα και νομικά.

Σε ανακοίνωση του δε ο «Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Αριστοτέλης», τονίζει πως «δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τονίζει: «Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών» (Απόφαση 77/2009 και Οδηγία 1/2011 της Αρχής), (βλ. και Γνωμοδότηση 2/2009 της Ομάδας)».

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου δήμου βάζουν στην ίδια μοίρα την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μικρών μαθητών μας με τις τυχόν φθορές που μπορεί να προκαλούνται κατά τις βραδινές ώρες στα σχολεία της περιοχής τους. Αναρωτιόμαστε εν τέλει απασχολεί τη δημοτική αρχή η ασφάλεια των μαθητών ή μόνο των κτιρίων;» καταλήγει ο «Αριστοτέλης».

Ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Γ ΕΛΜΕ, αναφέροντας πως οι προθέσεις της διοίκησης του δήμου, δεν είναι αθώες, καθώς ήδη η τοποθέτηση καμερών επιχειρήθηκε στο Πειραματικό ΓΕΛ. Όπως αναφέρει «η διεύθυνση δε του Πειραματικού ΓΕΛ με αντιδημοκρατικό και απαξιωτικό τρόπο, ούτε καν ενημέρωσε για το αίτημα της τοποθέτησης των καμερών το σύλλογο διδασκόντων, αρνιόταν τη σύγκληση συνεδρίασης για το σοβαρό αυτό θέμα ακόμα και μετά το μάζεμα των ανάλογων υπογραφών των καθηγητών (13 στους 15) και προέβη στην υπογραφή δικού της πρακτικού από το δεκαπενταμελές, λέγοντάς τους ψευδώς, ότι υπάρχει και η συναίνεση των εκπαιδευτικών. Αυτή η απαξίωση και οι μεθοδεύσεις της Δ/νσης του σχολείου δημιούργησαν στο σύλλογο ένα κλίμα έντονης δυσφορίας και έντασης, διαταράσσοντας τη συνεργασία στις σχέσεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών με τη Δ/νση του σχολείου καθώς και την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Η αντίδραση συναδέλφων του Πειραματικού ΓΕΛ και η παρέμβαση της ΕΛΜΕ ανάγκασε τη διεύθυνση του σχολείου να αποσύρει το σχετικό αίτημα και να προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες ( σύγκληση συλλόγου διδασκόντων – 15μελους- σχολικού συμβουλίου), στις οποίες εκπαιδευτικοί και μαθητές δήλωσαν ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετοι στην τοποθέτηση των καμερών και αντιπρότειναν άλλα ηπιότερα μέσα για την ασφάλεια των σχολικών χώρων, τα οποία δεν θίγουν τα προσωπικά δεδομένα. Την απόφαση των μαθητών και των καθηγητών, έχοντας ακούσει όλες τις απόψεις, δήλωσαν ότι στηρίζουν και το Δ.Σ. των γονέων και κηδεμόνων».

michal-jakubowski-oqd9uq4rd4i-unsplash.jpg

«Είμαστε υπέρ με προϋποθέσεις»

Διαφορετική «ενδιάμεση στάση», τηρεί η παράταξη «Άλμα στο Μέλλον», με επικεφαλής τον Λάζαρο Ωραιόπουλο, η οποία καταψήφισε την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας εγγυήσεις για την λειτουργία των καμερών εκτός λειτουργίας των σχολείων και αφού προηγηθεί εκτενείς διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, «εμείς ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμμετέχουν στο διάλογο, αλλά να δούμε και τα παιδαγωγικά δεδομένα. Επίσης ζητήσαμε να δοθούν στοιχεία για το κόστος των βανδαλισμών και το κόστος των καμερών ώστε να δούμε την αντιστοιχία». Επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προθέσεις της διοίκησης του δήμου τονίζοντας πως «εκφράζουμε επιφυλάξεις διότι σε ότι αφορά τις κάμερες που ήδη υπάρχουν στα δημοτικά κτίρια, όπως στο κολυμβητήριο στο θέατρο κ.α., ο έλεγχος του υλικού καταγραφής έχει δοθεί σε εταιρία σεκιούριτι. Εκεί διαφωνούμε. Θεωρούμε ότι ο έλεγχος του υλικού πρέπει να γίνεται μόνο από το δήμο, ιδίως στα σχολεία. Να είναι ευθύνη του δήμου και να σβήνεται μέσα σε 24 ώρες και όταν χρειαστεί να ανοίγεται μόνο από την αστυνομία». «Ζητήσαμε να το αποσύρει ώστε να ολοκληρωθεί ο διάλογος αλλά ο δήμαρχος δεν το δέχτηκε. Διότι οι δάσκαλοι θέτουν θέμα παιδαγωγικής αγωγής και δεν φέρανε στοιχεία για το κόστος, οπότε το καταψηφίσαμε», τόνισε.

Ωστόσο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Πάπου, ψήφισε υπέρ της πρότασης, αποδεχόμενος τις δεσμεύσεις του δήμου για λειτουργία των καμερών εκτός σχολικών ωραρίων και έλεγχο από το δήμο. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, « ψήφισα την πρόταση στη λογική μόνο αν οι διδάσκοντες δάσκαλοι και καθηγητές συμφωνούν και εφόσον οι κάμερες λειτουργούν εκτός λειτουργίας του σχολείου ώστε να προστατευτεί ο χώρο από ζημιές. Επίσης να υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος που θα ελέγχει τις κάμερες υπό την εποπτεία του δήμου».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα